:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IO NON HO PAURA (I'M NOT SCARED)
IO NON HO PAURA (I'M NOT SCARED)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-10
FILM
Het is de hete zomer van 1978, we bevinden ons in een klein Zuid Italiaans dorpje. De negenjarige Michele (Giuseppe Cristiano), zijn zus en vriendjes spelen in de graanvelden dat het een lieve lust is. Wanneer Michele op zoek gaat naar de bril van zijn zusje, die hij even daarvoor is verloren, stoot hij op een geheim dat zijn nog prille leven overhoop gooit. Onder een afdekking vindt hij een put met daarin een geketende jongen.

Alhoewel ondergetekende destijds erg had genoten van Mediterraneo, waarvoor regisseur Gabriele Salvatores de "Best Foreign Language Film" Oscar kreeg, waren de verwachtingen voor deze Io Non Ho Paura (Engelse titel: I'm Not Scared) niet onmiddellijk hoog gespannen. Het vooruitzicht om een film te zien over een ontvoering (geen erg origineel uitgangspunt) met een kind in de hoofdrol leek ons niet meteen bekoorlijk gezien men nogal vaak dreigt te eindigen met een ongevaarlijke family entertainment stinker. Niets van dit alles echter bij Io Non Ho Paura. Kindacteur Giuseppe Cristiano weet ons uitermate te bekoren als Michelle. Ook de andere vertolkingen zijn voortreffelijk te noemen. De main selling proposition van Io Non Ho Paura is echter de erg mooie fotografie van Itallo Petriccione die ten volle gebruik maakt van de schoonheid van de Italiaanse landschappen. Neem daarbij ook nog de prachtige muziek van Ezio Bosso en Pepo Scherman en we kunnen spreken over een erg mooie film met een aantal ontroerende momenten. Salvatores mikt niet op "goedkoop succes", iets wat ook blijkt uit de ingehouden manier waarop hij de vertwijfeling van Michele toont. Het scenario van Io Non Ho Paura werd geschreven door Niccolo Ammaniti die eerder ook het gelijknamige boek schreef. Alhoewel Io Non Ho Paura over het algemeen erg goed werd ontvangen (zo kreeg de film ondermeer een Nominatie voor de Gouden Beer in 2003) zijn er blijkbaar nogal wat fans die vinden dat het boek toch nog stukken beter is dan de film. Vooral over het einde van de film zijn de meningen nogal verdeeld, laat dit u echter niet tegenhouden, Io Non Ho Paura is een voortreffelijke Italiaanse film. Wie zich verwacht aan een film die blind de geijkte Hollywood conventies volgt zal wellicht erg door Io Non Ho Paura verrast worden.

BEELD EN GELUID
Het beeld ziet er scherp, contrastrijk en vrij van beschadigingen uit. Spijtig genoeg dienen we deze release strafpunten toe te kennen (van 8 op 10 naar 4 op 10) omdat het originele 2.35.1 formaat niet weerhouden werd. In plaats hiervan werd geopteerd voor een 1.77.1 transfer die gelukkig geen al te grote gevolgen lijkt te hebben voor de compositie. Het is des te pijnlijker dat beslist werd om te prutsen aan een film met een prachtige fotografie als Io Non Ho Paura. De Italiaanse Dolby Digital 5.1 track laat de prachtige muziek goed tot haar recht komen.

EXTRA'S
Naast trailers voor Io Non Ho Paura, 21 Grams, Les Invasions Barbares en Après Vous vinden we ook de documentaire "Il film, La storia, la musica" (34.05 minuten). Hierin krijgen we naast een blik achter de schermen en een aantal korte interviews ook beelden van een projectie van de film met live muziek en gesproken dialogen door regisseur Salvatores.

CONCLUSIE
Io Non Ho Paura is één van de beste Europese films van de laatste jaren. Ondanks de voortreffelijke beeldkwaliteit hebben wij door het verknipte beeldformaat moeite om u deze Paradiso / Movie Affairs release aan te raden.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Gabriele Salvatores
Met: Giuseppe Cristiano, Mattia Di Pierro, Adriana Conserva, Fabio Tetta, Stefano Biase, Giulia Matturo

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968440


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch pan & scan PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Documentaire
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij