:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GLI ORRORI DEL CASTELLO DI NORIMBERGA (BARON BLOOD)
GLI ORRORI DEL CASTELLO DI NORIMBERGA (BARON BLOOD)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-03-01
FILM
De Amerikaanse student Peter Kleist (Antonio Cantafora) reist naar Oostenrijk om meer te weten te komen over zijn gruwelijke voorvader Baron Otton Von Kleist, alias "Baron Blood" (rol van Joseph Cotten). Wanneer hij samen met zijn oom, Dr. Karl Hummel (Massimo Girotti), het kasteel van Baron Blood bezoekt, ontmoet hij er de knappe Eva Arnold (Elke Sommer), die instaat voor de renovatiewerken van het kasteel. Eva vertelt Peter over een heks die een vloek uitsprak over Baron Blood. Ook liet de heks een spreuk na, die de Baron weer tot leven wekt. Het toeval wil dat Peter deze spreuk ooit vond bij zijn oom. Ondanks de waarschuwingen van oom Karl bezweren Peter en Eva de vloek. U heeft wellicht al geraden dat kort hierna Baron Blood weer aan het moorden slaat...

Baron Blood (Gli Orrori Del Castello Di Norimberga) maakt samen met Black Sunday (1960), Black Sabbath (1963), Bay Of Blood (1971) en The House Of Exorcism (1973) deel uit van The Mario Bava Collection die onlangs uitgebracht werd door Paradiso / Green Cow (de dvd's zijn weliswaar los te koop). Wat ondergetekende betreft is deze Baron Blood een stuk minder interessant dan net vernoemde films als Black Sunday of Bay Of Blood. Alhoewel Bava grotendeels op stilistisch vlak weet te overtuigen en hij beroep kon doen op een redelijk interessante cast (voornamelijk dan Joseph Cotten) blijft Baron Blood een film van gemiste kansen. Het eerder povere scenario gooit ons het ene na het andere genrecliché om de oren. Bava fans zullen het wellicht met ons eens zijn als we stellen dat bij zowat iedere Bava-film de vorm (vaak prachtige decors, sublieme belichting, inventieve mise-en-scène, gotische sfeerschepping) belangrijker is dan de inhoud (matig uitgewerkt personages, zwakke verhaallijnen waar niet op een plotgat meer of minder wordt gekeken). Terwijl de zwakke scenario's bij de meeste Bava-films gecompenseerd worden door de verbluffende visuele pracht lukt dit slechts half bij Baron Blood.

Over de vertolking van Elke Sommer als Eva Arnold hebben we gemengde gevoelens (de actrice wist in ieder geval meer te overtuigen in Bava's Lisa And The Devil) iets wat de geloofwaardigheid van de film ook al niet ten goede komt. Gelukkig kwijt de rest van de cast zich goed van hun taak, iets wat niet hoeft te verwonderen met acteurs als Joseph Cotten (The Third Man, Niagara, The Abominable Dr. Phibes), Rada Rassimov (The Good, The Bad And The Ugly) en Massimo Girotti (Teorema) die hun strepen al ruimschoots verdiend hadden.

Wie kennis wil maken met het werk van Mario Bava kunnen we eerder films als Black Sunday en Bay Of Blood aanraden. De twee interessantste Mario Bava-films, het fantastische Danger: Diabolik (met prachtige Ennio Morricone soundtrack) en het campy Planet Of The Vampires zijn momenteel enkel uit als regio 1 dvd.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze dvd is redelijk goed te noemen. Net zoals bij de andere releases uit de Mario Bava Collection ogen de kleuren wat flets en vinden we hier en daar wat grain. Over het algemeen echter oogt de gebruikte filmprint in goede conditie. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de Franse MadMovies release (onder de titel Baron Vampire) die weliswaar niet anamorf is. Bij de soundtrack kunnen we kiezen tussen een Engelstalige en een Italiaanstalige Dolby Digital 1.0 track. Op kwalitatief vlak zijn de tracks inwisselbaar. Bij beide tracks zijn er acteurs die niet lipsynchroon spreken, aan u dus de keuze welke track u verkiest.

EXTRA'S
We krijgen trailers voor Bay Of Blood, Black Sunday, Black Sabbath en House Of Exorcism.

CONCLUSIE
We kunnen het enkel toejuichen dat Paradiso / Green Cow besloten heeft om een aantal Mario Bava titels in de Benelux op de markt te brengen. Op het vlak van beeld en geluid krijgen we een redelijk goede release.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Mario Bava
Met: Joseph Cotten, Elke Sommer, Massimo Girotti, Rada Rassimov; Antonio Cantafora

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504071102


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij