:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GILMORE GIRLS - SEIZOEN 2
GILMORE GIRLS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-03-15
SERIE
Gilmore Girls is zo'n serie waar veel mensen eerder toevallig bij zullen uitkomen in plaats van er bewust op af te stemmen. Dit lijkt tenslotte toch weer de zoveelste dramareeks op de Amerikaanse televisie? Zo hebben we er toch al 10 in een dozijn?

...ahum...

Niet dus. Wanneer we eerlijk zijn moeten we wel toegeven dat de serie niet kan omschreven worden als zijnde uitermate vernieuwend, een variatie op een bestaand iets of zelfs een samenraapsel van allerlei elementen. De premisse is vrij standaard: een alleenstaande moeder en haar opgroeiende dochter. De "lastige" grootouders mogen uiteraard ook niet ontbreken. Het is dan ook de eerder de manier waarop dit alles ingekleed wordt die het geheel zo leuk om bekijken maakt. We moeten eigenlijk nog de eerste persoon tegenkomen die niet verderkijkt wanneer hij toch toevallig bij de reeks terechtkomt, je wordt namelijk ten allen tijde nieuwsgierig gehouden, en dat is op zich ook al een kunst. Voor de liefhebbers van alle soorten media- en kunstvormen (TV, film, muziek, literatuur,...) vallen er serieus wat referentie mee te pikken naar allerhande van voorvernoemde media. Het tempo waaraan ze voorbijrazen is bij momenten zo hoog dat het toch best handig is dat je even kan terugspoelen via de afstandsbediening. De term "van de os op de ezel springen" krijgt toch wel weer een nieuwe dimensie in deze serie, hetzij dan wel in de positieve zin.

Kort samengevat kunnen we Gilmore Girls eigenlijk gewoon uiterst leuk en entertainende televisie noemen die ons toch genoeg geboeid weet te houden om niet de vergetelheid terecht te komen. In de VS duurt dat sprookje ondertussen al 6 seizoenen, als men op deze manier blijft verderdoen dan zullen er dat nog wel een aantal meer worden. Een aanrader!

AFLEVERINGEN
1. Sadie, Sadie
Lorelai geeft eindelijk antwoord op de vraag van Max. Rory behaalt de top 3 van Chilton, en dat moet gevierd worden volgens haar grootouders. Het etentje krijgt echter een rare wending. En dan heb je nog het feit dat Lorelai haar moeder niet vertelt dat ze gaat trouwen...

2. Hammers And Veils
Wat doe je als je hopeloos achter zit met je buitenschoolse activiteiten? Wel doe zoals Rory en ga een huis bouwen. Voor de rest is Stars Hollow in de ban van Max en Lorelai's verloving en kan Emily het nog steeds niet verkroppen dat Lorelai haar niet zelf vertelde dat ze ging trouwen.

3. Red Light On The Wedding Night
Lorelai trekt naar een Drag Queen club voor haar vrijgezellenfeestje. De verhalen die Emily daar vertelt doen Lorelai twijfel over haar naderende huwelijk. Gaat Lorelai ermee door of loopt ze weg...

4. The Road Trip To Harvard
Om de reacties van anderen te vermijden, vertrekken Rory en Lorelai op een trektochtje naar Harvard. Bij hun terugkeer naar Stars Hollow krijgt Lorelai het echter moeilijk. Nadien beseft ze dat het nu tijd is om haar grote droom realiteit te laten worden.

5. Nick & Nora/Sid & Nancy
De komst van Jess, de neef van Luke, zorgt voor strubbelingen tussen Lorelai en Luke. Paris maakt er haar levensmissie van om Rory’s leven een hel te maken...

6. Presenting Lorelai Gilmore
Op aandringen van Emily, maakt Rory haar debuut in de High society. Zelfs Rory's vader is er bij om haar te vergezellen, dit is niet de enige verrassing die hij in petto heeft...

7. Like Mother, Like Daughter
Beide Gilmores moeten hun sociale vaardigheden verbeteren volgens Directeur Charleston. Lorelai sluit zich aan bij de Booster club en organiseert een modeshow in de Independence Inn. Rory wordt dan weer lid van The Puffs (een geheime club binnen Chilton) zonder het te weten.

8. The Ins And Outs Of Inns
Lorelai en Sookie's grote droom wordt aan diggelen geslagen wanneer de eigenares van het gebouw waar ze een Inn in willen beginnen niet wil verkopen. Deze tegenslag lijdt tot een grote ruzie tussen Lorerlai en Sookie. Verder krijgt Luke het hele dorp tegen zich door de grappen die Jess uithaalt.

9. Run Away, Little Boy
Lorelai wordt geconfronteerd met eerder gemaakte beslissingen waneer ze een laat huwelijkscadeau krijgt toegestuurd. Rory daarentegen moet afreken met een kus die ze tijdens haar breuk met Dean met Tristan heeft gedeeld.

10. The Bracebridge Dinner
Wanneer de groep gasten voor het Bracebridge Dinner in de Independence Inn komen vast te zitten door de sneeuw, besluit Lorelai om het hele dorp uit te nodigen en er een groot feest van te maken. Als dit maar goed afloopt?

11. Secrets And Loans
Kosten aan hun huis zorgen voor heel wat strubbelingen tussen de Gilmore Girls.

12. Richard in Stars Hollow
Richard brengt een bezoek aan Stars Hollow, en drijft zijn dochter gek met zijn commentaar op alles wat ze doet. Paris zoekt ondertussen naar de donkere kanten van Stars Hollow.

13. A-Tisket, A-Tasket
Het is weer tijd voor de picknicklunch voor het goede doel. Enkel zorgt die dit jaar voor ruzie tussen Rory en Dean wanneer Rory's mandje wordt gekocht door Jess. Sookie is ondertussen kwaad op Jackson omdat deze terug huur wil betalen voor zijn flat...

14. It Should've Been Lorelai
Christopher is terug... met Sherry, zijn nieuwe vriendin. Deze laatste wil kost wat kost Rory beter leren kennen. Lorelai zorgt door enkele opbiechtingen voor een rare sfeer tussen haar en Chris.

15. Lost And Found
Rory komt erachter dat ze de armband die Dean voor haar heeft gemaakt kwijt is. De zoektocht drijft haar gek.

16. There's The Rub
Een ontspannend weekend in een "spa", zou wel eens anders kunnen uitdraaien wanneer je Lorelai met haar moeder opsluit. Rory hoopte op een rustig weekendje alleen, maar dan heeft ze het wel goed mis...

17. Dead Uncles And Vegetables
Wanneer Luke's oom sterft moet hij de begrafenis regelen. Rory en Lorelai snellen hem ter hulp, maar niet zonder hun eigen draai te geven aan de zaak.

18. Back In The Saddle Again
Als Rory de hulp inroept van haar grootvader bij een schoolproject realiseert Richard zich dat hij het werk mist. Dean weet niet goed meer hoe hij moet omgaan met zijn jaloezie ten opzichte van Jess.

19. Teach Me Tonight
Nadat Lorelai zaagt over de gekozen film voor het filmfestival, moet zij er een kiezen. Dit lijkt echter niet zo een simpele opdracht. Dan heeft Rory een ongeval met Jess en flipt Lorelai totaal...

20. Help Wanted
Richard vraagt Lorelai's hulp om zijn nieuwe kantoor te openen. Rory is verbaasd dat iedereen Jess de schuld geeft van het ongeval hoewel hij geen schuld treft.

21. Lorelai's Graduation Day
Lorelai studeert af. Eerst wil ze niet naar de ceremonie gaan, maar op aandringen van Rory doet ze het toch, zelfs haar ouders komen. Lorelai is echter teleurgeteld wanneer Rory haar ceremonie mist... omdat ze Jess is gaan opzoeken in New York.

22. I Can't Get Started
Sookie's huwelijk komt dichterbij. Christopher duikt onverwachts op en vergezelt Lorelai naar het huwelijk. Dan gebeuren er een paar dingen die het leven van de beide Gilmores overhoop gooit...

BEELD EN GELUID
Als je deze bespreking aan het lezen bent, mogen we er wel vanuit gaan dat je seizoen 1 wel in je bezit zult hebben, of toch gezien hebt op DVD. De beeldtransfer van het eerste seizoen kon makkelijk samengevat worden als: prima, maar grain en softness waren bij momenten een probleem. Spijtig genoeg is seizoen 2 op dit vlak geen uitzondering. Ook nu weer is er bijna constant grain aanwezig in het beeld, en ook nu weer is dit vooral enigzins storend in de iets donkerdere scenes. Over het algemeen genomen moeten we wel toegeven dat het er al iets beter uitziet, vooral op het gebied van softness is er verbetering merkbaar, al is het niet in die mate dat we van een enorme verbetering kunnen spreken. Niettemin is, en blijft, dit een erg goede transfer. Het zal wellicht wel niemand verbazen dat de geluidstrack ook deze keer van de Dolby Digital Stereo 2.0 (geen surround !) variant is. Net als bij seizoen 1 een oerdegelijke track die perfect doet wat hij zou moeten doen. Er zijn vermoedelijk geen mensen die een geluidstrack van Lord Of The Rings kaliber gingen verwachten? Of toch wel? In ieder geval zullen we al erg tevreden zijn en blijven wanneer men deze kwaliteitsnorm blijft hanteren voor de rest van de serie.

EXTRA'S
Het eerste seizoen van Gilmore Girls was wat betreft extra's een perfecte kopij van de regio 1 release, spijtig genoeg kunnen we dat van het 2e seizoen niet zeggen.

Allereerst zijn er een aantal Additional Scenes beschikbaar, respectievelijk de afleveringen Sadie, Sadie, Presenting Lorelai Gilmore, There's the Rub en I Can't Get Started. Voor de aflevering rond het filmfestival (Teach Me Tonight) maakte Kirk een kortfilm, deze Film by Kirk kan je op disc 6 ook als extra bekijken. Bij het vorige seizoen kregen we al een compilatie van typische "Gilmore-momenten", dus ook deze keer mocht dat niet ontbreken. Onder de titel Who wants to argue krijgen we dus deze keer ook weer een leuke compilatie van de pittigste discussies te zien. Als laatste extra krijgen we nog de uiterst korte featurette International Succes die het heeft over de wijzigingen die aangebracht werden in de serie bij vertaling naar andere talen.

Wat ons dus vooral opvalt is het ontbreken van Gilmore Goodies and Gossip op de 6e schijf. De regio 1 release bevatte ook voor het 2e seizoen een aflevering met trivia, meerbepaald A-Tisket, A-Tasket. Echt rouwig zijn we niet om het ontbreken van deze extra, maar het herleidt de hoeveelheid bonusmateriaal wel naar nagenoeg niks. Wanneer we afgaan op de extra's die terug te vinden zijn bij de dvd-releases van de volgende seizoenen in regio 1 dan blijkt dat er niet direct verbetering in zicht is. Maar hopen mag uiteraard nog altijd ...

CONCLUSIE
Gilmore Girls - Season 2 is vanzelfsprekend een must voor de fans van het eerste seizoen / uur. Het is ook bijna een verplichting om dat eerste seizoen gezien te hebben, anders zal je hopeloos verloren lopen in de verhaallijn. Op het vlak van beeld en geluid veranderd er nagenoeg niks, maar de extra's zijn nu wel heel magertjes. De hoge nieuwprijs is een beetje met de haren getrokken, maar op het moment van schrijven zijn beide seizoenen tegen uiterst voordelige prijzen verkrijgbaar in het buitenland, 't is maar dat u het weet.


coverStudio: Warner

Regie: Amy Sherman-Palladino, Michael Katleman, Gail Mancuso, Jamie Babbit, Chris Long, Dennis Erdman, Danny Leiner, Nicole Holofcener, Steve Gomer, Robert Berlinger, Lesli Linka Glatter, Kevin Dowling, Steven Robman
Met: Kelly Bishop, Alexis Bledel, Lauren Graham, Edward Herrmann & Melissa McCarthy

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931693615


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Additional Scenes
• Film by Kirk
• International Succes
• Who Wants to Argue

Andere recente releases van deze maatschappij