:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASTIC FOUR - A LEGEND BEGINS
FANTASTIC FOUR - A LEGEND BEGINS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-03-15
SERIE
Weinig mensen hebben een even grote invloed gehad op de Amerikaanse comicsindustrie als Stan Lee. Eigenlijk zijn er nog maar 2 andere superhelden die er echt nog vroeger bij waren en de dag van vandaag nog altijd even populair zijn. We hebben het dan over de creatie van Jerry Siegel & Joe Shuster: Superman, die reeds sinds 1939 als strip verschijnt (en nog steeds verschijnt) en Bob Kane's Batman, die een jaar later op de proppen verscheen.

Deze twee, en bijgevolg DC Comics, waren lang heer en meester op de comics markt. Hier en daar produceerden kleinere uitgevers ook wel wat, maar niemand kon het succes van DC evenaren. Marvel had wel een aantal superhelden die het niet slecht deden, waaronder Captain America en Submariner, maar dat was het dan zowat. De druppel die de emmer deed overlopen bij Marvel was het succes van de Justice League Of America bij DC in 1960. De grote baas bij Marvel had wel al door dat een van zijn werknemers, Stanley Martin Lieber, wel iemand was die wat zou kunnen bedenken dat hen eindelijk uit de schaduw van DC zou kunnen halen. Dat had de chef dan goed gedacht, want in 1961 zagen de Fantastic Four het levenslicht. Stan Lee was schrijver van dienst en Jack Kirby voorzag het geheel van tekeningen, het was het begin van een succesverhaal dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet afgelopen is.

Na het overdonderend succes van The Fantastic Four kreeg Stan Lee als het ware carte blanche en 2 jaar later waren de eerste nummers van de X-Men, The Avengers, The Hulk en Spider-Man een feit. Maar het bleef uiteraard niet bij comics, men wou op televisie namelijk ook wat gaan doen met die superhelden. De eerste tekenfilmversie van The Fantastic Four dateert al vanuit 1967, toen een productie van de Hanna-Barbera Studios. De versie die we hier nu bespreken is echter veel recenter, nl. uit 1994 en kwam er in navolging van het succes van de animatieversie van X-Men in 1992. Twee maand na Fantastic Four ging al een volgende animatieserie in première. slachtoffer van dienst was Peter Parker, beter bekend als Spider-Man.

Het valt ons trouwens op dat Marvel ook hier weer DC achterna holt. In 1992 zag namelijk ook de animatieversie van Batman door Bruce Timm het levenslicht. Dat deze serie een succes was hoeven we al niet meer toe te lichten. Eerder bespraken we reeds het eerste volume van de serie op onze site.

In totaal werden er slechts 26 afleveringen geproduceerd in de serie. Wanneer we de 5 afleveringen op deze schijf bekijken is het ook niet moeilijk te begrijpen waarom. Er is namelijk weinig van het charisma van de originele comics overgebleven, de superhelden worden op een veel te kinderachtige manier behandeld en dat heeft uiteraard een averechts effect. Het eerste seizoen van deze serie op zijn geheel lijkt wel het product van een groep mensen die iets in elkaar flanst omdat het moet, niet omdat ze het willen doen. Warners Batman-animatieserie straalt een sfeer en liefde voor het vak uit die ver zoek is bij deze Fantastic Four. Daar komt spijtig genoeg bij dat de animatie bij momenten gewoon ondermaats en saai is. Men weet de verhaallijnen wel succesvol om te zetten naar een animatieserie, maar het ontbrak de crew overduidelijk aan de nodige kwaliteiten om het geheel volledig in goede banen te leiden.

Met het 2e seizoen wist men zich blijkbaar te herpakken en krijgen we als het ware een compleet nieuwe versie van The Fantastic Four te zien. Spijtig genoeg gaat het op deze compilatieschijf slechts om 5 afleveringen die allen uit het eerste seizoen komen. De enige mensen die dit echt zullen willen aanschaffen zijn de die-hard Fantastic Four of Marvel fans. Alle andere mensen moeten we toch aanraden om dit te laten voor wat het is, tot men ooit besluit om seizoen 2 in de Benelux te releasen... tot dan kunnen we deze release best gewoon negeren!

AFLEVERINGEN
The Origin Of The Fantastic Four (Deel 1 & 2)
De titel zegt het eigenlijk al: we komen te weten hoe de Fantastic Four aan hun superkrachten gekomen zijn. Dit wordt in de eerste aflevering eigenlijk zeer snel afgehandeld en voor je het weet zijn de 4 al aan het bakkelijen met de Puppet Master, een kwaadaardig genie dat, je kan het al raden, de hele planeet wil overnemen. Origineel is echter dat hij dat wil doen aan de hand van het spelen met poppetjes uit klei.

The Mask Of Doom (Deel 1 & 2 & 3)
Dr. Doom maakt zijn eerste optreden in de serie en dat doet hij meteen in alle grandeur. Doom kidnapt namelijk Sue Storm / The Invisible Woman en weet zo de rest van het team onder druk te zetten om een aantal vuile karweitjes voor hem op te knappen. De aflevering uit 3 delen had wel wat kunnen worden, maar de bij momenten abominabele animatie maakt het geheel soms haast onbekijkbaar.

BEELD EN GELUID
Gezien de erg povere animatie is de kwaliteit van de beeldtransfer naargelang. Dat is echter geen excuus voor de edge-enhancement die veelvuldig werd toegepast. Al moeten we ons wel gaan afvragen of het uitermate softe en fletse bronmateriaal wel nog vertoonbaar geweest zou zijn zonder toepassing van edge-enhancement. Op het gebied van contrast en kleuren zit het allemaal nog wel goed, maar dat maakt de teleurstelling uiteraard niet minder groot. De auditieve kwaliteiten van de schijf zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Voor een serie uit 1994 klinkt het geheel onwaarschijnlijk gedateerd en kunstmatig. Verstaanbaarheid van de dialogen is wel geen probleem. Over de in de serie (alleszins het eerste seizoen toch) gebruikte muziek en de theme song kunnen we kort zijn: we hebben er nog nachtmerries van.

EXTRA'S
Het is altijd verassend wanneer je bij een niet al te goede serie met bedenkelijke technische prestaties toch een leuke extra weet terug te vinden. Op deze schijf is dat in de vorm van Stan Lee's Soapbox, een kleine 8 minuten durende featurette waarin Stan Lee zelf tekst en uitleg geeft bij het onstaan en de evolutie van The Fantastic Four. Uitermate interessant! Tot slot is er ook nog de typische Stan Lee Introduction bij iedere aflevering. Als de kwaliteit van de afleveringen even hoog zou zijn als Lee's eeuwige enthousiasme dan was dit de beste animatiereeks ooit.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van de animatieserie The Fantastic Four uit 1994 is een dikke tegenvaller, zowel op inhoudelijk als op technisch vlak. We moeten echter wel toegeven dat de korte featurette waarin Stan Lee de superhelden toelicht uitermate interessant om te bekijken was. Niettemin is dit een afrader, op zijn minst tot er een complete set verschijnt die dan ook seizoen 2 bevat. Tot die tijd zijn er voldoende andere dingen die uw tijd, aandacht en geld meer verdienen.


coverStudio: Buena Vista

Regie: Tom Tataranowicz
Met: Chuck McCann ,Beau Weaver, Quinton Flynn, Stan Lee, Lori Alan

Film:
4/10

Extra's:
4/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418046750


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Episode Introductions by Stan Lee,
• Stan Lee's Soapbox

Andere recente releases van deze maatschappij