:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUEEN - GREATEST VIDEO HITS 2
QUEEN - GREATEST VIDEO HITS 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-03-16
MUZIEKCLIPS
Queen – Greatest Video Hits 2 bevat de Queen-hits uit de jaren '80 en '90. De Britse rockgroep die in de jaren '70 furore maakt in heel de wereld, verzeilt tegen het einde van het decennium in de coulissen van het popcircuit. In die periode draait de band hoofdzakelijk op z'n populariteit in Azië en Zuid-Amerika en pas met Live Aid in 1985 slagen Mercury, May, Taylor en Deacon erin het westerse publiek opnieuw te overtuigen van hun eigentijdse en volbloed live-performances. De nieuwe Freddy Mercury, kort geschoren, in wit of zwart leer verpakt, snorretje boven de lip en veel zwart haar op de blote bast, is opslag terug in en vuurt de hits één na één op het publiek af. Met A Kind Of Magic, I Want It All en Radio Ga Ga staat Queen er weer helemaal en niemand schijnt zich te realiseren dat de groep net een lange bestaanscrisis achter de rug heeft, opgevuld met halfslachtige solo-projecten die de bandleden er tenslotte van overtuigen dat ze alleen als Queen een kans op overleven hebben. I Want To Break Free en Breakthru zijn de volgende salvo's in een lange reeks. Under Pressure, de enige clip zonder Queen en mét beelden van F.W.Murnau's Nosferatu uit het begin van de jaren '20, het bespiegelende Who Wants To Live Forever en de relaxte en tegelijk swingende The Miracle brengen Queen opnieuw aan de top van de hitparade. Alles wat daarna komt is lekker meegenomen, vooral financieel, maar zal op Friends Will Be Friends na, niet meer topscoren, terwijl rocknummers als Hammer To Fall, Princes Of The Universe en vooral One Vision er best mogen zijn. Queen in de jaren '80 is een andere band dan 10 jaar eerder toen de songs een stuk ongecompliceerder en directer waren. De successen uit de tweede periode zijn stadion-hits, vernuftig gecomponeerd en prachtig georchestreerd, die hun volle kracht krijgen voor een groot publiek, een joelende en opgepepte massa. De hoofdvogel is Radio Ga Ga, de stomende rockballade met de onvergetelijke clip, waarbij de camera laag over de hoofden van het publiek scheert, naar voren beweegt en met een schuine draai opnieuw de zaal in en terug naar de vier mannen op het podium, alsof Leni Riefenstahl de partijdag in Nuremberg overdoet. De clip ademt iets dergelijks uit, iets groots en bovenmenselijks, iets dat naar gevaar en fascisme ruikt en toch gaat hij over iets heel onschuldigs: radio. Ook goed en grappig is I Want To Break Free met een als werkster vermomde Freddie Mercury, de stofzuiger in aanslag en zijn vermomde collega's in de achtergrond: Queen als zelfrelativerend medium, de macho's in vrouwenkleren; het zorgvuldig opgebouwd imago waarmee ze de fans jarenlang een rad voor de ogen hebben gedraaid in één enkele clip totaal onderuit gehaald. Ontluisterend, ontwapenend en gedurfd.

Queen na 1985 is een supergroep zoals de jaren '80 er weinig voortbrengen, met een visuele aantrekkelijkheid (in de persoon van Freddie Mercury), een intrigerend en melodisch gitaarspel (Brian May) en vier unieke en perfect bij elkaar passende stemmen die het verschil maakten met de rest van het peleton: Queen als gele truidrager, misschien niet de beste, maar wel de opvallendste rockband van zijn tijd, met het origineelste geluid en de avontuurlijkste melodieën. Begin jaren '90 dooft de kaars en met de dood van Freddie Mercury in november 1991 is het liedje definitief uit: de grote songsmid van de band, degene die van een rocksong een Queen-song kan maken, de man die in 1996 geëerd wordt als grootste Indiaase zanger ooit, die man is niet meer. May zal meer dan tien jaar later Freddie Mercury vervangen door Paul Rodgers van Free, Bad Company en The Firm, een groot artiest en een unieke persoonlijkheid, maar voor de echte fans Freddie Mercury will live forever. Uit de interviews en de opname- en werksessie die te zien zijn in de afdeling extra's, komt duidelijk naar voor dat Freddie Mercury veel meer was dan de zanger en het podiumbeest van Queen en degene die de sound bepaalde. Mercury selecteerde eigenhandig de songs voor de albums en wanneer een compositie van een collega hem niet beviel werd dat zonder meer meegedeeld. Materiaal dat wel goed bevonden werd kreeg nog een lange en ingrijpende nabewerking tot het helemaal naar zijn zin was. Freddie Mercury was een perfectionist. Het valt nog te bezien of Queen zonder hem in staat is tot grote prestaties.

TRACKLIST
1. A Kind Of Magic
2. I Want It All
3. Radio Ga Ga
4. I Want to Break Free
5. Breakthru
6. Under Pressure
7. Scandal
8. Who Wants To Live Forever?
9. The Miracle
10. It's A Hard Life
11. The Invisible Man
12. Las Palabras De Amor
13. Friends Will be Friends
14. Body Language
15. Hammer To Fall
16. Princes Of The Universe
17. One Vision

BEELD EN GELUID
Queen – Greatest Video Hits 2 is beter van beeldkwaliteit dan Hits 1 en dat ligt voor de hand: de techniek is een stuk opgeschoten en de bewaarmogelijkheden zijn veel groter. Inhoudelijk is er meer te beleven dan in de meeste Queen-clips uit de jaren '70: ze zijn grappig, grotesk of zoals in Under Pressure macaber. Queen-clips zijn kleine goed verzorgde filmpjes, visueel aantrekkelijk en onderhoudend. Het geluid is opnieuw fenomenaal en hoe meer de knop naar rechts wordt gedraaid, hoe beter het allemaal klinkt. Queen speelt ook in de jaren '80 zijn palet van veelgelaagde stemmen en sfeervolle orkestraties voor 100 procent uit. Het bonkt en het giert, het kirt en het hijgt, waarbij flarden zigzaggend gitaarspel de toeschouwer/luisteraar meenemen naar het unieke universum van Mercury en May, om hem nadien zachtjes te laten landen op het wegebbend gefluister van één van de markantste popstemmen ooit.

EXTRA'S
Dvd 1 bevat de Commentaar van de Band, een soms heel leuke, soms minder interessante begeleiding bij de clips. Dvd 2 bevat volgens de hoes ruim 180 minuten extra materiaal en begint met 3 Bonus Videos: Back Chat, Calling All Girls en One Vision Extended, allemaal met Freddie Mercury in een glansrol. Staying Power van het album Hot Space is door Queen vaker hun favoriete live-track genoemd. Hier zien we de versie die in 1982 voor Channel 4 is gefilmd in Milton Keynes Bowl.

Montreux 1984 is het allereerste optreden van Queen op het wereldberoemde Golden Rose Pop Festival (Gouden Roos van Montreux). De groep brengt er Radio Ga Ga, Tear It Up, It's A Hard Life en I Want To Break Free, weliswaar geplaybacked, maar qua podiumpresence een regelrecht succesnummer. The Freddie Mercury Interview stamt uit 1984 en is gemaakt in München ter gelegenheid van de release van The Works. Het verschijnt voor het eerst op dvd. Montreux 1986 is het tweede en laatste optreden van Queen op het Pop Festival De Gouden Roos van Montreux. Ze brengen er One Vision, A Kind Of Magic, Friends Will Be Friends en Hammer To Fall.

In de One Vision Documentary volgen we de groep tijdens de opnamen van hun nieuwe album én de videoclip van One Vision in 1985. De camera staat 14 dagen in de studio opgesteld en het materiaal geeft o.a. inzicht in hoe Queen-nummers tot stand komen. The Works Interviews bevat gesprekken en clips uit het album The Works (1984): Radio Ga Ga, I Want To Break Free, It's A Hard Life en Hammer To Fall.

In 1986 komt Queen met een album en een Europese monstertournee onder de naam A Kind of Magic. In de lente van dat jaar worden interviews gemaakt met alle vier de leden van de band. Die staan op A Kind Of Magic Interviews.

The Miracle Interviews stammen uit 1989. Drie jaar is het stil geweest rond Queen, een periode waarin ieder bandlid aan eigen projecten heeft gewerkt. The Miracle wordt hun 13de studioalbum. Deze extra bevat originele interviews met Roger, Brian en John. The Making of the Miracle Videos bevat, nooit geziene behind the scenes-footage van I Want It All, Scandal, Breakthru en The Miracle zelf. Disc 2 besluit met The Making of the Miracle Album Cover, een reportage waarin ontwerper Richard Gray praat over zijn ontwerp voor de cover van The Miracle (1986).

Playlist :
1. Bonus Videos: Back Chat, Calling All Girls, One Vision Extended
2. Staying Power (Milton Keynes Bowl, 1982)
3. Montreux 1984: Radio Ga Ga, Tear it Up, It's a Hard Life, I Want To Break Free
4. The Freddie Mercurie Interview (1984)
5. Montreux 1986: One Vision, A Kind Of Magic, Friends Will Be Friends, Hammer To Fall
6. One Vision Documentary
7. The Works Interview
8. A Kind Of Magic Interview
9. The Miracle Interviews
10. The Making of the Miracle Videos
11. The Making of the Miracle Album Cover

CONCLUSIE
Queen – Greatest Video Hits 2 is een prachtige collectie hits van één van de populairste rockbands ooit. Meer dan in de jaren '70 treedt Freddie Mercury naar voren als het gezicht van de band, met een uitgesproken imago van macho en dragqueen, tegen een achtergrond van melodische en aanstekelijke composities die het midden houden tussen een ballade en een hard rocknummer. Queen is licht en donker, zacht en hard, romantiek en rafelige hardcore. Voor de fans: geen twijfel mogelijk, aanschaffen.


cover
Studio: EMI

Regie: Brian May, Roger Taylor, e.a.
Met: Freddie Mercury, Brian May, John Deacon, Roger Taylor

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0724349098398


Beeldformaat:
diverse PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disc 1
• Commentaar van de Band
Disc 2
• Bonus Videos:
• Back Chat, Calling all Girls, One Vision Extended
• Staying Power
• At the Golden Rose Pop Festival Montreux 1984
• The Freddie Mercury interview
• At the Golden Rose Pop Festival Montreux 1986
• One Vision Documentary
• The Works Interviews
• A Kind of Magic Interviews
• The Miracle Interviews
• The Making of the Miracle Videos
• The Making of the Miracle Album Cover

Andere recente releases van deze maatschappij