:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN LEE HOOKER - THAT'S MY STORY
JOHN LEE HOOKER - THAT'S MY STORY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-04-20
FILM
John Lee Hooker was één van de meest legendarische blues artiesten ter wereld. De man draaide een eeuwigheid mee in de muziekindustrie en overleed kort nadat deze TV-documentaire over zijn leven en carrière werd gedraaid. In dit min of meer onsamenhangende portret wordt zeer vaag gedaan over de werkelijke leeftijd van de zwarte legende, de man bereikte in werkelijkheid de gezegende leeftijd van 84.

De documentaire laat verschillende familieleden en collega's van Hooker aan het woord. Zijn neef staat in voor de verzorging van het wagenpark en is zowel chauffeur als kok van dienst. Zijn boekingsagent vertelt zonder scrupules op welke verschillende manieren Hooker doorheen zijn loopbaan bij verschillende platenfirma’s bedot werd. Liedjesschrijver Peter Wolf heeft het uitvoerig over zijn idool, terwijl artiesten als Bonnie Raitt, Eric Clapton en Carlos Santana eventjes aan het woord komen over de samenwerking die ze met Hooker gehad hebben. Ook de ex-vrouw en dochter van de boogiekoning krijgen de kans om hun relaas te doen.

De interviews worden afgewisseld met archiefbeelden, geanimeerde foto’s, muziekstukjes en sfeerbeelden. Naast het feit dat elke bluesfan deze documentaire blindelings in zijn of haar armen mag sluiten, kunnen we er ons toch niet van ontdoen dat het eindresultaat een structuurloze indruk nalaat. Het lijkt wel of er geen begin, midden of einde aan de documentaire zit en dat sommige passages aan een behoorlijk snel en onnauwkeurig tempo werden afgewerkt. Desondanks dit is deze film zeker eens het bekijken waard.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld varieert van kwaliteit naargelang het bronmateriaal. De transfer is erg gedetailleerd en helder en bevat geen beeldruis. Op enkele kleine compressiefoutjes na troffen we verder geen onvolmaaktheden aan. Het geluid van deze disc is een simpele Engelstalige stereotrack. Op de hoes is FOUTIEF sprake van een Dolby Digital 5.1 geluidstrack. De soundtrack klinkt een beetje modderig, bevat weinig detail maar is verder wel goed verstaanbaar.

EXTRA'S
Tussen de extra's bevindt zich een Integraal Concert van ongeveer drie kwartier van John Lee Hooker. Uiteraard passeren zijn grootste hits Boom Boom, Crawling Snake en Boogie Chillen de revue. Het beeld bij het concert is niet anamorfische 1.33:1, terwijl het geluid heel erg rommelig en vuil klinkt, net alsof iemand het concert heeft opgenomen door simpelweg een microfoon tegen de zaalluidsprekers te richten (hetgeen misschien best wel eens het geval geweest zou kunnen zijn). Het concert is leuk, zij het ietswat futloos en beslist geen streling voor oog en/of oor op technisch vlak.

De tweede en laatste extra is een Interview met Eric Clapton. Bepaalde footage werd reeds eerder in verknipte vorm in de documentaire gebruikt, maar is hier in een meer dan tien minuten versie beschikbaar, waardoor deze extra een beetje overbodig aanvoelt.

Rest ons nog te zeggen dat de Nederlandstalige ondertiteling (zowel bij de documentaire als de extra's) zeer vreemde gedragingen vertoont. Op willekeurige tijdstippen is de vertaling soms ineens in het Duits, komen de ondertitels te laat op het scherm of zijn bepaalde zinsneden gewoonweg niet ondertiteld. Wie het Engels machtig is zal alles zonder problemen kunnen volgen, maar dit moeten zowat de meest belabberde ondertitels zijn die onze kritische ogen dit jaar op DVD-vlak al gezien hebben.

CONCLUSIE
John Lee Hooker: That's My Story is een aanrader voor elke bluesfan. Het concert bij de extra's is van bedenkelijke kwaliteit en ook de ondertiteling vertoont een niet door de beugel kunnend gedrag. Misschien best eerst even huren...


cover
Studio: Warner

Regie: Jörg Bundschuh
Met: John Lee Hooker, Eric Clapton, Peter Wolf, Carlos Santana, Bonnie Raitt, John Mayall

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934998373


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Stereo 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Concert
• Integraal Interview Eric Clapton

Andere recente releases van deze maatschappij