:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 5
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 5
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-06-07
SERIE
Hopelijk hoeven we de familie Barone ondertussen niet meer aan je voor te stellen, want we zijn ondertussen alweer belandt bij de uitgave van het vijfde seizoen. Ophefmakende veranderingen hoef je niet te verwachten, maar wees gerust…ook dit seizoen barst van de typische elementen die de reeks zo succesvol maken: subtiele humor, geestige situaties en goed acteerwerk. Dit seizoen lijkt men zich te concentreren op de liefdesperikelen van Robert. Zo duikt hier en daar zijn ex-vrouw Joanne op. Ook zijn ex-vriendin Amy maakt een aantal keer haar opwachting, maar Robert's meest spectaculaire "verovering" is de Italiaanse schoonheid Stefania. Als we uit al zijn relaties één zaak kunnen concluderen, is het wel dat Robert niet bepaald veel geluk heeft in de liefde en dat lijkt nog een tijdje zo te zullen blijven. Het vijfde seizoen biedt ons ook een betere kijk op de achtergrond van Debra. Haar ouders komen wat meer aan bod en zo komen we te weten dat het niet allemaal koek en ei is ten huize Debra. Gaandeweg beginnen de verhaallijnen zich ook wat te verplaatsen naar minder vertrouwde omgevingen. De seizoensopener waarin het hele zootje zich naar Italië verplaatst, is daar een mooi voorbeeld van. Over het algemeen hoeft dit vijfde seizoen niet onder te doen voor zijn voorgangers en dat maakt ook van deze uitgave een stevige aanrader.

AFLEVERINGEN
1. Italy – Deel 1
Marie verrast de hele familie met een vakantie naar Rome. Iedereen is in de wolken, behalve Raymond. Het is haast onmogelijk om jezelf te vervelen in een land als Italië, maar als één iemand het kan, dan is het Raymond.

2. Italy – Deel 2
De rest van de familie laat zijn plezier niet bederven door het slechte humeur van Raymond. Ze trekken er allemaal op uit om de sfeer van Rome op te snuiven. Zelfs Robert fleurt helemaal op en hij ontmoet er zijn droomvrouw.

3. Wallpaper
Raymond bereikt uiteindelijk dan toch een breekpunt met zijn ouders en zet hen aan de deur. Debra en hij verliezen hun kalmte wanneer Marie en Frank het ultieme onaangekondigde bezoekje brengen.

4. Meant To Be
Robert bevindt zich in een wel heel ongewone situatie. Hij moet een keuze maken uit niet minder dan 3 vrouwen: zijn vriendin Amy, zijn ex-vrouw Joanne en zijn Italiaanse droomvrouw Stefania. Eerlijkheid is volgens Robert de enige juiste aanpak, maar de rest denkt daar anders over.

5. Pet Cemetary
Debra is er een weekendje tussenuit met de kinderen. Ray slaagt erin om zijn enige echte taak, nl. Ally's hamster verzorgen, te verknoeien. De emoties laaien hoog op en Raymond begint zo stilaan te beseffen dat zijn kleine meid snel groot wordt.

6. The Author
Raymond en Robert strijden om de aandacht van hun familieleden. Raymond voelt zich bijzonder slecht nadat zijn droom aan diggelen wordt geslagen. Robert is helemaal in zijn nopjes wanneer hij een belangrijke promotie krijgt.

7. The Walk To The Door
Raymond staat doodsangsten uit wanneer hij te horen krijgt dat hij een ex-liefje zal ontmoeten. Hij voelt zich namelijk enorm schuldig over de manier waarop hij het meisje behandeld heeft. Wanneer hij te horen krijgt waarom ze met hem uitging, verandert hij van gedachte.

8. Young Girl
Robert begint uit te gaan met een 22-jarig meisje. Zelf is hij er ondertussen 43 en Marie en Debra vinden dat leeftijdsverschil maar niets. Ze geven Raymond de opdracht om zijn broer tot de orde te roepen. Ondertussen loopt de verjaardag van Frank helemaal in het honderd.

9. Fighting In-Laws
Tijdens Thanksgiving komt Debra erachter dat de relatie tussen haar ouders helemaal niet zo gezond is als ze dacht. Tot haar ontsteltenis stelt ze vast dat zelfs de relatie tussen Marie en Frank zich in betere conditie bevindt.

10. The Sneeze
Wanneer Raymond helemaal wordt ondergeniesd in een openbaar toilet, vreest hij het ergste. Marie treedt op het voortoneel om haar "zieke" zoon te vertroetelen en die zoon geniet met volle teugen tot groot ongenoegen van Debra.

11. Christmas Present
Raymond doet een uitzonderlijke inspanning en koopt een bijzonder sjiek kerstcadeau voor Debra. Op die manier hoopt hij dat ze hem op een golftrip zal laten gaan. Zijn plan valt in het water wanneer Debra hem een nog indrukwekkender cadeau geeft.

12. What Good Are You?
Raymond blijft er als een schaap bijzitten wanneer Debra dreigt te stikken. Van Heimlich heeft hij blijkbaar nog nooit gehoord. Het wordt hem echter wel enorm kwalijk genomen en om de situatie recht te zetten probeert hij wat meer attent te zijn. Helaas is timing zijn sterkste kant niet.

13. Super Bowl
Ray mag verslag uitbrengen van de Super Bowl. Hij neemt één van zijn vrienden, Gianni, mee, maar wanneer hij ziet dat alle andere reporters hun vrouw hebben meegebracht, krijgt hij spijt. Tot groot ongenoegen van Gianni, laat Raymond Debra overkomen.

14. Ray's Journal
Raymond is geschokt wanneer hij erachter komt dat Marie zijn dagboek stiekem heeft gelezen. Ze is dus op de hoogte van zijn meest intieme gedachten. Marie is echter meer van streek omwille van één klein zinnetje in dat dagboek.

15. Silent Partners
Tijdens wat moet doorgaan voor een gezellig en romantisch etentje, stellen Raymond en Debra vast dat ze elkaar niets meer te zeggen hebben. Het enige waar ze nog over kunnen praten, zijn de kinderen. Voor de rest zit een normaal gesprek er blijkbaar niet meer in.

16. Fairies
Ray is van streek wanneer hij zijn tweelingjongens in elfenpakjes ziet rondhuppelen. Debra heeft hen ingeschreven voor een toneelstuk op school, maar Ray is het helemaal niet eens met de rolverdeling en besluit orde op zaken te stellen.

17. Stefania Arrives
Marie presenteert Robert met een aangename verrassing: ze heeft Stefania uitgenodigd voor een bezoekje. Na een tijdje met haar door te brengen, begint Robert zich vragen te stellen bij zijn gevoelens. Zonder de vakantiesfeer van Italië kijkt hij namelijk helemaal anders tegen haar aan.

18. Humm Vac
Raymond laat zich inpalmen door een deur-aan-deur verkoopster. Hij koopt zich een state-of-the-art stofzuiger. Aanvankelijk vindt Debra dat maar niks, maar uiteindelijk vindt ze het best opwindend om Raymond aan het kuisen te zien.

19. The Canister
De gemoederen raken verhit wanneer Marie Debra ervan beschuldigd een geleende opbergpot niet te hebben teruggegeven. Debra houdt vol dat ze er zeker van is dat ze de pot heeft teruggebracht, maar dan verschijnt Ally met in haar handen... jawel... Marie's geliefde pot.

20. Net Worth
Debra is kwaad op Raymond wanneer ze te horen krijgt dat hij, zonder met haar te overleggen, 1000 dollar heeft geïnvesteerd in de "onderneming" van zijn vrienden. Die vrienden zijn er vast van overtuigd een succesvolle go-cart zaak te kunnen openen.

21. Let's Fix Robert
Robert voelt zich bijzonder in het nauw gedreven. Marie heeft namelijk zijn 2 ex-vrienden en zijn politiepartner opgetrommeld om zijn tekortkomingen te bespreken. De bedoeling is om Robert om te toveren tot een betere man, maar daar is hij helemaal niet mee gediend.

22. Say Uncle
Ray stelt vast dat zijn kinderen liever tijd doorbrengen met hun oom Robert, dan met hun eigen vader. Op aandringen van Debra besluit hij daar verandering in te brengen, maar dat leidt natuurlijk tot spanningen met Robert.

23. Separation
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het eindelijk een feit: Debra's ouders zijn uit elkaar. Debra verdenkt haar moeder van slechte wil, maar de rollen blijken helemaal omgedraaid te zijn.

24. Frank Paints The House
Het huis van de Barones moet geschilderd worden. Frank neemt tot ieders ongenoegen de leiding over de onderneming. Wanneer hij volgens Raymond de verkeerde kleur kiest, wordt hij ontslaan. Dan pas komt Raymond erachter waarom Frank zo koppig is over zijn schilderwerk.

25. Ally's Birth
Raymond krijgt de taak om zijn dochter Ally te escorteren naar een vader-dochter bal op school. Hij begint te mijmeren en in een flashback krijgen we te zien hoe snel Ally wel niet opgegroeid is.

BEELD EN GELUID
Met de komst van het vierde seizoen schakelden we over van een 1.33:1 formaat naar een 1.78:1 formaat. Dat plaatje wordt hier verder gezet en de transfer bevindt zich op een wat gelijkwaardig niveau als bij het voorgaande seizoen. Hier en daar zijn er wat sporen van grain, edge enhancement en aliasing, maar over het algemeen schotelt Warner ons een aangenaam plaatje voor met een aantrekkelijk kleurenpalet. Ook het Dolby Surround 2.0 geluid zet de positieve trend van zijn voorgangers verder met een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Audiocommentaar
Je kunt een audiocommentaar beluisteren bij 4 afleveringen. Daarbij worden de bedenkers Ray Romano en Phil Rosenthal telkens vergezeld door een derde persoon.
1. Italy – Deel 1 en 2: Uit dit commentaar komen we te weten dat de verhaallijn op waargebeurde feiten berust. Een tijd terug wou Raymond zelf immers niet op reis naar Italië. Daarnaast komen nog een aantal andere aspecten aan bod met doorgaans losstaande weetjes.
8. Young Girl: Raymond en Phil worden vergezeld door Tom Caltabiano, de schrijver van deze aflevering. Ze hebben het er onder andere over hoe Tom bij de crew verzeild geraakte. Vervolgens verplaatst de discussie naar de oorsprong van de verhaallijn: Tom bracht ooit zelf een veel jonger meisje mee naar een evenement.
19. The Canister: ditmaal vervoegt Patricia Heaton de commentatoren. Ze bespreken een aantal details over de aflevering en geven aan dat het zowat de leukste aflevering ooit was. Heaton kreeg trouwens een Emmy voor haar werk in deze aflevering.

Bloopers
Standaard bloopermontage met een aantal grappige momenten.

Weggelaten scènes
De verwijderde scènes staan verspreid over de verschillende schijfjes en zijn afkomstig uit de volgende afleveringen:
3. The Wallpaper
4. Meant To Be
6. The Author
9. Fighting In-Laws
11. Christmas Present
13. Super Bowl
15. Silent Partners
16. Fairies
17. Stefania Arrives
19. The Canister
23. Separation

CONCLUSIE
Het vijfde seizoen van Everybody Loves Raymond breidt verder aan het succes van de voorgaande seizoenen. Er zijn tal van geslaagde afleveringen met dolkomische situatie die je ongetwijfeld aan het grijnzen zullen brengen. Warner legt ons in de watten met een prima beeld- en geluidskwaliteit en voegt daar nog een aantal leuke extra's aan toe. Deze set is dan ook een aanrader voor liefhebbers van de betere sitcom.


cover
Studio: Warner

Regie: Gary Halvorson, Michael Zinberg, Ken Levine, Andy Ackerman, Asaad Kelada, Kenneth R. Shapiro, David Lee, Jerry Zaks
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
576 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931591928


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels. Frans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Hebreeuws, Arabisch, Arabic, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bloopers
• Weggelaten scènes

Andere recente releases van deze maatschappij