:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIX FEET UNDER - SEIZOEN 5
SIX FEET UNDER - SEIZOEN 5
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-06-26
SERIE
De doorgewinterde televisiekijker dienen we geen kennis meer te laten maken met het legendarische Home Box Office-netwerk. De Amerikaanse betaaltelevisiegigant, die de ene kwaliteits-tv-reeks na de andere uitspuwt, oefent op de bedenker van een succesvolle reeks nooit enige druk uit om z'n troetelkindje tot het bittere einde uit te melken. Volledige artistieke vrijheid dus, wat we nog zelden meemaken in het snelle, moderne en op kijkcijfers gebaseerde televisiewereldje van vandaag. Net zoals bij ons Het Eiland er de brui aan gaf op z'n absolute hoogtepunt, liet ook Alan Ball z'n opmerkelijke serie Six Feet Under tenonder gaan toen de kijkcijfers zowat alle records braken.

Alan Ball kennen we nog als de schrijver van het prachtige American Beauty, daarom ook dat deze Six Feet Under initieel onze interesse kon wekken. We werden niet teleurgesteld. Het verhaal van de Fischers, een familie van begrafenisondernemers, gaf een nieuwe betekenis aan het concept 'zwarte humor'. Het feit dat elke aflevering begint met een sterfgeval verhindert niet dat humor en drama op een sublieme manier met elkaar in de mix gaan. De scripts zijn steeds met veel zorg geschreven en de karakters krijgen de nodige diepgang. Je voelt je echt betrokken bij het reilen en het zeilen van de Fischers en hun bizarre relatie met de dood.

HBO hoeft geen rekening te houden met censuur zodat er heel wat gechoqueerd kan worden: een van de hoofdkarakters worstelt met z'n homoseksualiteit en tijdens de eerste aflevering wordt de kijker direkt geconfronteerd met relatief gedurfde sexscènes tussen twee mannen. Voorts wordt er steeds openlijk omgesprongen met grof taalgebruik, met seks, drugs en andere gedurfde onderwerpen. Dat gebeurt echter steeds in de juiste context en zonder te willen profiteren van de aangeboden HBO-vrijheid.

Na de milde kritieken op het ietwat mindere vierde seizoen, slaat dit vijfde seizoen met volle kracht terug en levert de fans zowat de meest memorabele finale uit de laatste decennia van de televisiegeschiedenis. We gaan dit laatste seizoen niet in detail bespreken, want er zijn teveel verrassingen en plotwendingen die het plezier zouden vergallen. We vertellen u alleen dat niet iedereen het einde van de serie haalt. Na de finale momenten zal je zeker en vast even de krop in de keel voelen, waarna je gerust kan besluiten dat je getuige was van één van de betere tv-shows ooit gemaakt.

BEELD EN GELUID
De visuele kenmerken van deze show zijn altijd héél belangrijk geweest en gelukkig ziet het er ook allemaal voortreffelijk uit op dvd. De kleuren zijn helder en de meest in het oog springende scènes (bijv. de bekende witte overgangen) halen het beste uit je tv-toestel. HBO heeft reeds jarenlang een goeie audioreputatie en probeert die bij elke dvd-release hoog te houden. Ook hier dus geen verrassingen. De 5.1-track is subtiel gemixt en terwijl de dialogen steeds even helder en op een aanvaardbaar volume uit de frontspeaker komen, geven de andere luidsprekers een mooie spreiding weer van de omgevingsgeluiden en de fantastische soundtrack.

EXTRA'S
Je hebt de mogelijkheid om de helft van de 12 afleveringen van dit seizoen met audiocommentaar te bekijken. Acteurs, regisseurs alsook bedenker Alan Ball geven commentaar bij 6 cruciale afleveringen. Vooral regisseur Danial Minahan heeft heel wat te vertellen en brengt enkele interessante weetjes aan de man. In twee aparte featurettes (Six Feet Under: 2001-2005) van elk zo'n half uur bespreken cast en crew de 5 seizoenen van hun troetelkindje. Hoe de casting gebeurde, hoe men met het onderwerp van 'de dood' omging, hoe ze zich voelden bij het inblikken van de laatste scènes, etc... Dit zijn twee interessante en betekenisvolle featurettes die je best bekijkt nadat je dit seizoen achter de kiezen hebt. In 'Life & loss: the impact of Six Feet Under' heeft men het over de stempel die de serie drukt op de Amerikaanse samenleving. De show probeert onderwerpen als sterfelijkheid bespreekbaar te maken door z'n kijkers week na week te confronteren met de dood, iets waarmee we ooit allemaal in aanraking komen.

CONCLUSIE
Six Feet Under is en was een pareltje uit de HBO-stal dat met dit vijfde seizoen een prachtig einde krijgt. Over het bonusmateriaal kunnen we niet klagen en ook de technische kant van de zaak is meer dan verzorgd. Everything, everyone, everywhere ends..., zo ook Six Feet Under. RIP!


cover
Studio: Warner

Regie: Rodrigo Garcia, Daniel Attias, Jeremy Podeswa, Alan Poul, Daniel Minahan, Mary Harron, Joshua Marston, Matt Shakman, Adam Davidson, Michael Cuesta, Alan Ball
Met: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodríguez, Mathew St. Patrick

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931764629


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 6 audiocommentaren
• 1 documentaire
• 2 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij