:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BORN TO FIGHT
BORN TO FIGHT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-27
FILM
Wanneer een drugsraid uitdraait op een bloedbad, besluit de getraumatiseerde Deaw even vrij te nemen van het politiecorps. Samen met zijn zus en een team van Olympische atleten bezoekt Deaw een arm dorpje aan de Thais-Birmese grens. Echter kort na hun aankomst wordt het dorpje ingenomen door gewelddadige soldaten. Ze dreigen ermee om iedereen te doden en een nucleaire raket af te vuren op Bangkok als hun eisen niet ingewilligd worden! Deaw, zijn zus en de atleten slaan de handen in elkaar en slaan keihard terug...

Sinds het grote internationale succes van Ong-Bak krijgen we de ene Thaise actiefilm na de andere op ons bord. De grote meerderheid bieden uiteraard meer van hetzelfde en dat kunnen we eveneens zeggen van deze Born To Fight (originele titel: Kerd Ma Lui). Deze is dan ook niet verwonderlijk gerealiseerd door hetzelfde creatieve team! Zo schreef Born To Fight-regisseur Panna Rittikrai het scenario en deed ook nog de choreografie/stunts, terwijl producent Prachya Pinkaew dan weer instond voor de regie van Ong-Bak.

Voor het verhaal moet je Born To Fight niet in huis halen. Het scenario is lachwekkend simplistisch en dient duidelijk alleen als kapstok voor de ruim aanwezige actie. Niets mis mee, want de actiesequenties zijn werkelijk adembenemend! Mensen vallen van rijdende vrachtwagens, hele dorpen worden verpulverd, er wordt door muren gesprongen en het is er aan te zien dat de rake klappen hard aankomen! Dit grimmig realisme is wat de actiefans al een tijdje moeten missen in de Amerikaanse actiefilm.

Ironisch genoeg, moeten we daar in ruil zo mogelijk nog méér walgelijk patriottisme voor slikken dan in de gemiddelde Amerikaanse productie! Wij hebben in onze carrière als recensent nog nooit zoveel vlaggengewapper gezien dan in deze Born To Fight en het Thaise volkslied kennen we ondertussen ook al bijna van buiten. Regisseur Rittikrai gaat er helemaal mee over-the-top. Zo denken we aan enkele scènes waar een bejaarde man en een kleutermeisje door het geloof in Thailand getrainde soldaten de baas kunnen.

Maar met het verstand op nul of gewoon op sterk water in uw nachtkastje is Born To Fight best te genieten voor de spectaculaire actie en het indrukwekkend stuntwerk.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.78:1 beeld oogt over het algemeen bevredigend qua scherpte. Maar omdat er constant een redelijke hoeveelheid filmgrain aanwezig is, zijn er hier en daar ook softe momenten te bemerken. De kleuren zijn helder, maar ogen soms wat aan de flauwe kant. De gebruikte print oogt voldoende proper en buiten enkele compressiefouten hebben we niets kunnen waarnemen. De Thaise Dolby Digital 5.1-track klinkt dynamisch en behoorlijk agressief. De dialogen komen netjes uit de middelste luidspreker, terwijl de muziek en de geluidseffecten zorgen voor een gevoel van ruimte. De subwoofer gaat goed door in het laag. Hier en daar klinkt de track wel wat aan de scherpe kant.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en trailers voor drie andere films die bij Paradiso zijn uitgebracht.

CONCLUSIE
Born To Fight is een behoorlijk actiefilmpje van de makers van Ong-Bak. Het scenario is te onnozel voor woorden, maar de actie des te spectaculairder! Beeld en geluid is degelijk, alleen de extra features vallen licht uit.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Panna Rittikrai
Met: Chupong Changprung, Nappon Gomarachun, Santisuk Promsiri, Piyapong Piew-on

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504071010


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij