:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOXER FROM SHANTUNG, THE
BOXER FROM SHANTUNG, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-08-23
FILM
Wanneer Ma Yongzhen (Cheng Kun Tai) van de arme provincie Shantung naar Sjanghai verhuist komt hij er op straat terecht zodat hij moet trachten te overleven als bedelaar. Al snel weet Ma zich echter door zijn volharding, sluwheid en vooral zijn formidabele martial arts-talent te laten opmerken in criminele milieus. Na een stroef begin vergaart hij steeds meer en meer macht door op meedogenloze wijze zijn tegenstanders uit te schakelen. Een nog bloedigere strijd om macht en territorium lijkt onafwendbaar...

Voor een (Shaw Brothers) martial arts-film is een speelduur van zowat 125 minuten uitzonderlijk lang, het feit dat The Boxer From Shantung op geen enkel moment gaat vervelen (een euvel waar zelfs veel kortere genre films nogal vaak mee geconfronteerd worden) is dan ook een duidelijke indicatie van de kwaliteiten van deze film. Zoals steeds bij de films uit het oeuvre van maestro Chang Cheh zit het ook nu weer snor met de fotografie en de choreografie van de gevechten. Ook het verhaal (naar Shaw Brothers-normen toch) en de acteerprestaties zijn van een bevredigend niveau: Cheng Kung Tai (Return Of the 5 Deadly Venoms, The Water Margin, Blood Brothers) is uitstekend op dreef in zijn eerste hoofdrol, David Chiang is goed als altijd al had zijn rol zeker groter mogen zijn. The Boxer From Shantung behoort tot de meest brute en bij momenten bloederige Shaw Brothers die wij al te zien kregen, in dat opzicht hoeft het wellicht niet de verbazen dat Quentin Tarantino zich voor Kill Bill (de scènes waarin de Crazy 88's het gebouw binnenstormen) liet inspireren door de finale in het theehuis. The Boxer From Shantung kreeg in 1997 ook een (halve) remake onder de naam Hero (Ma Wing-Jing) door regisseur Corey Yuen die velen wellicht kennen van films als Fong Sai Yuk en The Transporter. Bij de regie van de hier besproken Boxer From Shantung kon Chang Cheh trouwens een beroep doen op John Woo als regie-assistent.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfe transfer met een bevredigende beeldkwaliteit: net zoals bij de andere releases uit de collectie zijn zowel het contrast, zwartniveau en de scherpte goed. Rekeninghoudend met de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we dan ook zeker tevreden zijn over de transfer. Beide Mandarijnse tracks weten weinig indruk te maken: ze klinken vlak en bieden heel weinig spreiding. De Dolby Digital 5.1-track en de Dolby Surround 2.0-track zijn in feite inwisselbaar.

EXTRA'S
Als extra krijgen we ook nu weer de trailers voor de 10 eerste dvds in de Essential Shaw Brothers Collection, namelijk The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Ook het 12 pagina's tellend boekje, met informatie over de geschiedenis van de Shaw Brothers-studio, is weer van de partij.

CONCLUSIE
The Boxer From Shantung is niet de klassieker die sommigen ervan maken maar zeker toch een film die wij u aanraden.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chang Cheh
Met: David Chiang, Ku Feng, Cheng Kuan Tai, Tien Ching

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033043


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij