:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LORELEI - THE WITCH OF THE PACIFIC OCEAN
LORELEI - THE WITCH OF THE PACIFIC OCEAN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-05
FILM
De Japanners krijgen na de val van nazi-Duitsland de U-507 ter beschikking. Met deze immense onderzeeër moet de heldhaftige kapitein Masami (Kôji Yakusho) en zijn bemanning een tweede Amerikaanse atoomaanval op Japan voorkomen. Aan boord van de duikboot bevindt zich een uiterst krachtig wapen, genaamd "Lorelei". Bijna niemand aan boord weet wat het exact is of wat het doet. Eén ding is echter zeker: het moet geheim blijven voor de Amerikanen. Maar dan ontdekt Masami dat niet iedereen van de bemanning te vertrouwen is…

Het betreft hier een epische en groots opgezette Japanse oorlogsfilm die historische feiten mixt met een snuifje sciencefiction. Na onsterfelijke klassiekers als Das Boot, The Enemy Below en The Hunt For Red October was het voor scenarioschrijver Harutoshi Fukui ongetwijfeld geen makkelijke opdracht om een originele invalshoek te verzinnen, maar toch slaagde hij erin. Vanaf de openingsmomenten zit je dan ook geboeid aan het scherm gekluisterd. Je leeft dankzij de uitstekende acteerprestaties van de volledige cast mee met de karakters en met de strakke regie (Let tevens ook op de knappe uitbeelding van de atoombom op Hiroshima!) van Shinji Higuchi zit je regelmatig op het puntje van je stoel.

Dankzij enkele behoorlijke Amerikaanse acteurs en second-unit regisseur Cellin Gluck, bekend van onder andere The Long Kiss Goodnight en Remember The Titans, worden de Amerikanen niet zomaar afgeschilderd als ééndimensionale booswichten. Dit draagt enkel maar bij tot het realiteitsgehalte van de prent! Alleen spijtig dat, hoewel men voor Lorelei: The Witch Of The Pacific Ocean een voor Japanse films redelijke budget wist los te peuteren, sommige van de CGI-effecten zo doorzichtig zijn.

BEELD EN GELUID
En miljaarde, we moeten onze strafpunten weer bovenhalen! Het originele bioscoopformaat van Lorelei is namelijk 2.35:1, maar op deze dvd bedraagt het echter 1.85:1! Terwijl het tijdens de eindcredits verschuift naar het originele 2.35-formaat. Het anamorfische beeld oogt verder uitermate soft, soms zelfs schemerig en met op momenten uitermate veel grain. Maar omdat de kleuren ook een erg sobere aanblik hebben, zou het kunnen dat dit allemaal de keuze van de regisseur was. De gebruikte print bevat hier en daar een miniem vuiltje, maar oogt voor de rest proper. Het Japanse Dolby Digital 5.1-spoor is een volle en dreigende soundtrack, maar het geluidsbeeld en de spreiding is soms een rommeltje met dialogen die tegelijk langs élk kanaal komen. Bovendien is er een lichte ruis aanwezig! Dit is niet het geval op de natuurlijker klinkende Japanse 2.0-track. Deze klinkt prima, met goed verstaanbare dialogen. Het geluid lijkt even weg te vallen op beide sporen op 01:37:24, maar dat zal niet voor iedereen even storend zijn.

EXTRA'’S
Niets, nada, noppes!

CONCLUSIE
Lorelei: The Witch Of The Pacific Ocean is een prima Japanse oorlogsfilm van filmische duizendpoot Shinji Higuchi. Alleen spijtig dat de dvduitvoering tegenvalt...


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Shinji Higuchi
Met: Kji Yakusho, Satoshi Tsumabuki, Yu Kashii, Tyrone Power Jr.

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033821


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij