:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAND BY ME
STAND BY ME
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-22
FILM
Stephen King's verhalen lenen zich niet makkelijk tot verfilming, en in het verleden hebben we dit reeds enkele malen mogen merken. Misery en The Shining springen er zo'n beetje uit maar dat is dan ook ver alles. Frank Darabont echter wist ons enkele jaren geleden aangenaam te verrassen met zijn verfilmingen van twee van King's gevangenisverhalen, verfilmd als The Shawshank Redemption en The Green Mile. Eerder in 1986 waagde Rob Reiner zich reeds aan de adaptatie naar het witte doek van King's verhaal The Body, verfilmd als Stand By Me. Een meer dan geslaagde poging die wij tot op heden als één van de beste King-verfilmingen rekenen. King's niet-horror werk werd in Hollywood nooit echt serieus genomen maar dankzij deze drie uitstekende verfilmingen weten we ondertussen wel beter.

De film speelt zich af tijdens het einde van de zomer van 1959 in het kleine stadje Castle Rock, en vertelt het verhaal van vier vrienden: de stille en ingetogen Gordie Lachance (Wil Wheaton) die een passie heeft voor verhalen vertellen en schrijven maar door zijn ouders wordt genegeerd na de dood van zijn oudere broer, Chris Chambers (wijlen River Phoenix) die een slechte reputatie met zich meedraagt, de geschifte Teddy Duchamp (Corey Feldman), en de nerveuse Vern Tessio (Jerry O'Connell). Uit pure verveling brengen ze veel tijd door in hun zelfgemaakte boomhut waar ze met de kaarten spelen en stiekem sigaretten roken. Op een dag komt Vern met een ongeloofelijk verhaal aandraven: tijdens het afluisteren van een gespek van zijn broer is hij te weten gekomen waar het lijk ligt van de enkele dagen tevoren vermiste jongen Ray. Allen beschouwen ze dit als een avontuur en beslissen om de zoektocht aan te vangen. Met een smoes raken ze weg en gaan ze op zoek naar het lijk in de hoop bekendheid te verwerven via televisie, maar terzelfdertijd om de saaie zomer toch nog met een spannend avontuur af te sluiten.

Op het eerste zicht lijkt dit een eenvoudig verhaal, maar er schuilt meer achter. De vier vrienden leren elkaar beter kennen waarbij voornamelijk de karakters van Gordie en Chris gaandeweg in het verhaal zeer goed worden uitgewerkt en hun gevoelens echt blootgegeven worden. Gedurende hun korte tocht leren ze toch veel over zichzelf, over het leven, welke dromen ze nastreven en wat ze in de toekomst willen bereiken.

Wat maakt Stand By Me nu nog de moeite om te bekijken? De uitstekende cast! De vier tieners schitteren werkelijk en spelen hun rol met zeer veel overtuiging en inlevingsvermogen. Rob Reiner heeft hen voor en tijdens de opnames bijgestuurd en aangemoedigd waar nodig. Het resultaat mag er wezen. Puik werk.

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van het 1.85:1 anamorfe beeldformaat oogt eerder middelmatig vermits de ouderdom van de print toch zijn sporen nalaat. Je merkt duidelijk dat de print niet zuiver en geheel proper is, waarbij krasjes en vlekken zichtbaar blijven. Grain is eveneens merkbaar voornamelijk bij enkele heldere dagscènes. De kleuren zijn soms wat flets maar het detail blijft goed bewaard. Al bij al geen echt hoogstaande kwaliteit maar beter vind je (voorlopig) niet.

Het originele geluid is een Dolby monotrack die we ook hier te horen krijgen. Geen Dolby Digital 5.1 toestanden wegens niet nodig, tenzij voor de soundtrack waar dergelijke track wel zijn voordeel had kunnen bewijzen. Maar goed, dit is een dialoog-gedreven film die uiteindelijk niet meer nodig heeft. Stemmen blijven verstaanbaar en klinken nergens schril.

EXTRA'S
Een handvol extra's op deze schijf die jammer genoeg niet allemaal aan de verwachtingen voldoen.

Een audiocommentaar door regisseur Rob Reiner, die wel wat achtergrondinformatie aanlevert maar tegelijkertijd nogal saai klinkt vermits er veel pauzes ingelast zijn. Je zou toch verwachten dat Reiner hier wel meer te vertellen zou hebben. Beter zou zijn geweest indien ze één of meerdere van de acteurs erbij gesleurd hadden om de gaten wat op te vullen.

De geïsoleerde soundtrack.

Filmografieën voor de regisseur en voornaamste castleden.

Muziekvideo Stand By Me van Ben E. King.

En we besluiten met de recente en tevens uitstekende documentaire "Walking The Tracks: The Summer of Stand By Me" (40 min.) waarin we veel te weten komen over de film aan de hand van verschillende interviews met regisseur, cast en Stephen King.

Opgelet, indien je deze DVD aankoopt via DVD Zone 2 krijg je echter een Franse cover, de inhoud van de DVD blijft identiek.

CONCLUSIE
Stand By Me is één van de beste King-verfilmingen ooit gemaakt, een film die je zeker moet gezien hebben en je niet onberoerd zal laten. Bij de iets ouderen onder ons zal het jeugdsentiment wel even de kop opsteken, want wie herkent zichzelf nu niet in één van de vier karakters? De DVD scoort dan eerder middelmatig, zowel op vlak van beeld en geluid, als op het vlak van extra's. Desalniettemin is dit een juweeltje dewelke niet in je collectie mag ontbreken. Misschien komt er ooit nog wel eens een geremasterde versie. Wie weet?


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Rob Reiner
Met: Wil Wheaton, River Phoenix, Jerry O'Connell, Corey Feldman, Kiefer Sutherland, Richard Dreyfuss

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609069846


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Audiotrack Dolby Digital Mono 1.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Documentaire: The Summer of Stand By Me
• Muziekvideo Stand By Me
• Audiocommentaar van regisseur
• Geïsoleerde soundtrack
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij