:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLINTSTONES, THE - SEIZOEN 5
FLINTSTONES, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-09-26
SERIE
Seizoen vijf van The Flintstones gaat, om eens een open deur open te trappen, verder waar seizoen 4 ophield: de gezinssamenstelling van de Flintstones en de Rubbles is nu compleet, en om het evenwicht helemaal scherp te slijpen nemen de Rubbles in de eerste aflevering, Hop Happy, van dit seizoen ook een huisdier voor Bamm-Bamm: een hoppasaurus (prehistorische kangoeroe, dus).

Helaas zijn de scenaristen toch wel af en toe de pedalen kwijt - wat niet verwonderlijk is nadat alle voor de hand liggende paden de eerste vier seizoenen al zijn platgetreden - en meer dan eens wordt één van de volgende twee noodtrucs toegepast: ofwel krijgt Fred een andere job aangeboden die achteraf nog vervelender blijkt dan stenen kappen voor Mr. Slate - geheimagent in Dr. Sinister, koning van Stonesylvania in King For A Night, racepiloot in Indianrockolis 500, conciërge in Moonlight And Maintenance, sheriff in Sheriff For A Day, hulpsheriff in The Rolls Rock Caper, superheld annex filmster in Superstone en krachtpatser annex filmster in Fred Meets Hercurock. Ofwel zijn de scenario's zodanig vergezocht dat de prehistorische "touch" compleet verloren gaat. Fred en Dino wisselen van lichaam in de Frankenstein-pastiche Monster Fred, Fred vindt een krimpdrankje uit (Itty Biddy Freddy), gaat als Assepoester naar het personeelsfeest van Mr. Slate (Cinderellastone), en het hele gezelschap belandt in een tijdmachine in de aflevering met dezelfde naam. En ook de kerstaflevering Christmas Flintstone is zó generisch dat het zó op maat gesneden zou kunnen zijn van elke al dan niet geanimeerde familie-georiënteerde sitcom uit de sixties. Gelukkig worden we steevast aan de prehistorische context herinnerd door middel van de cynische huishoudtoestellen die op alles en nog wat hun commentaar spuien.

Verder valt het nog op dat de makers meer dan eens de kaart van de melige nep-horror trekken, in een ongeïnspireerde aflevering zoals A Haunted House Is Not A Home bijvoorbeeld, waarin Fred voor een erfenis te mogen ontvangen een nacht in een spookhuis moet doorbrengen. Het opvallendste wat op dat vlak te melden is, is de introductie van een paar semi-reguliere bijfiguren in de vorm van de nieuwe buren, Weirdley en Creepella Gruesome, Addams Family-klonen die hun intrek nemen in het bouwvallige huis naast de Flintstones en de Rubbles, en er zich dadelijk op hun gemak voelen, zo lang er maar vieze en harige dingen over de muur kruipen. Inhoudelijk zijn de beide echter geen aanwinst, wat ze worden quasi uitsluitend gebruikt als kapstok om enkele milde horror-clichés op elkaar te kunnen stapelen.

De beste afleveringen zijn nog altijd die met de simpelste premissen. Neem nu The Most Beautiful Baby In Bedrock: Freds loge schrijft een wedstrijd uit voor de mooiste baby, en uiteraard zijn zowel Fred en Barney er rotsvast van overtuigd dat de boodschap voor hun eigen oren is bestemd. Met als gevolg een totaal uit de hand lopende escalatie én we weten op het einde van de aflevering uiteraard nog steeds niet wie nu de mooiste baby is; of Pebbles' Birthday Party, waarin de voor de loge bestelde gogo-dansers en de clown voor het kinderfeestje van Pebbles worden verwisseld. Met de Waterbuffel-loge is het overigens elke keer weer lachen geblazen, want de scenario's die daarrond gebrouwen worden zetten telkens weer het licht gefrustreerde ego van Fred in de verf, die duidelijk méér wil betekenen voor de mensheid dan een zoveelste snul die in de steengroeve zit te krabbelen.

En ook dit seizoen weer draven er een hoop (karikaturen van) zangers en filmsterren van weleer aan voor een gastrol, zelfs al staat dat optreden als een tang op een varken. Zo komen in Sheriff For A Day alle castleden van Bonanza als een deus ex machina de verhaallijn afwikkelen Al

AFLEVERINGEN
115. Hop Happy
Omdat Barney ziet hoe goed Bamm-Bamm kan opschieten met Dino, vindt hij dat het tijd is dat zijn zoon een eigen huisdier krijgt. De keuze valt op Hoppy, een hopparoo (een kangoeroe met dinosaurusschubben op zijn rug). Fred is intussen op jacht naar een muis. Wanneer hij het dier tot in de garage van Barney achtervolgt en daar plots de hopparoo ziet, denkt hij dat de muis op magische wijze gegroeid is.

116. Monster Fred
Barney had hem nog zo gewaarschuwd om niet op laan 13 te gaan bowlen op de avond dat hij een zwarte kat heeft ontmoet en onder een ladder is doorgelopen. Het is niets gekort: Fred krijgt een bowlingbal op zijn knakker, waardoor hij weer kinds wordt. Barney brengt hem naar de dichtstbijzijnde arts, dr. Frankenstone (Allan Melvin), die net een proefkonijn nodig heeft om te zien of de persoonlijkheid van mens en dier kunnen verwisseld worden. Zo komen Dino en Fred in elkaars lichaam terecht.

117. Itty Biddy Freddy
Fred heeft zich weer eens in zijn garage teruggetrokken om wat uit te vinden. Hij komt voor de proppen met een revolutionair vermageringsdrankje; het ding heeft echter als uitwerking dat Fred krimpt tot een dwergformaat.

118. Pebbles' Birthday Party
Fred moet tegelijkertijd een verjaardagsfeestje voor Pebbles en een zuipfestijn in de loge organiseren. Bij het artiestenbureau hebben ze hem echter niet duidelijk genoeg verstaan: ze sturen de clown naar de loge, en op de party voor Pebbles verschijnt er een bende gogo-dancers.

119. Bedrock Rodeo Round-Up
Een rondreizende rodeo passeert in Bedrock, en één van de rodeosterren, Bony Hurdle, blijkt een oud lief van Wilma te zijn. Alsof dat nog niet erg genoeg was, schijnt Pebbles hem méér te mogen dan Fred. De enige manier waarop Fred zijn dochter meent terug te kunnen winnen, is zelf met de rodeo meedoen.

120. Cinderellastone
Mr. Slate houdt voor al het personeel een feestje, met de bedoeling om een nieuwe ploegbaas te kiezen. Al het personeel, behalve de weer al eens over het hoofd gekeken Fred. Nadat hij de kinderen het sprookje van Assepoester heeft voorgelezen, droomt hij 's nachts dat zijn goede toverfee hem omtovert tot een zeer high-class societyfiguur, zodat hij Slates mouw kan gaan vegen op het feestje. Natuurlijk zit er aan een dergelijke kans een haakje: de toverspreuk werkt maar tot middernacht.

121. A Haunted House Is Not A Home
Fred erft een groot fortuin van zijn oom Giggles Flintstone, die hij bij leven hoop en al twee keer heeft ontmoet. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: Fred moet één nacht doorbrengen in het landhuis van zijn oom. De drie bedienden van oom Giggles, die in het testament genoemd zijn in geval Fred een "ongelukje" mocht overkomen, doen alle moeite om hem om zeep te helpen.

122. Dr. Sinister
Geïnspireerd door agent Jay Bondrock, een televisieheld, laten Fred en Barney zich meeslepen in een spionage-avontuur, waarbij de mysterieuze Madame Yes (de zus van Dr. No?) geheime plannen uit de handen van de sinistere Dr. Sinister (ha ha) tracht te houden, waarmee die de wereld zou kunnen vernietigen. Het verhaal van Fred en Barney maakt echter weinig indruk op hun echtgenotes.

123. The Gruesomes
De gedelapideerde bouwval in de straat waar Fred en Barney wonen heeft eindelijk een nieuwe eigenaar: de griezelige marginalen Weirdly en Creepella Gruesome komen er wonen, samen met hun afstotelijk zoontje Gobby, een halve dierentuin en genoeg hardware om een martelmuseum mee in te richten. Tot overmaat van ramp heeft Wilma beloofd dat Fred een avondje op de kleine van de buren zal passen.

124. The Most Beautiful Baby In Bedrock
Om eens wat anders te doen voor een fundraiser, houden de Waterbuffalo's een wedstrijd voor de mooiste baby. Fred en Barney willen allebei met hun kind deelnemen, en omdat ze elkaar het licht in de ogen niet gunnen, ontaardt dit in een kletterende ruzie. Die opzij moet worden geschoven wanneer ze intussen verzuimd hebben op Pebbles en Bamm-Bamm te letten, zodat de twee ervan onderuit gemuisd zijn.

125. Dino And Juliet
Fred en zijn nieuwe buurman, Mr. Loudrock, doen de hele dag niets anders dan elkaar in de haren te zitten, en hun conflict neemt qua gewelddadigheid voortdurend in intensiteit toe. Alleen als ze elkaars hond op elkaar afsturen gebeurt er iets merkwaardigs: de twee dieren worden verliefd op elkaar, en Dino bezorgt haar warempel een nest met puppies.

126. King For A Night
Fred blijkt als twee druppels water te lijken op de koning van Stonesylvania, op een baard na. Terwijl Zijne Majesteit het nodig vindt om een avondje anoniem de bloemetjes buiten te gaan zetten, en daarbij wordt achternagezeten door Barney die maar niet kan snappen waarom zijn ouwe makker hem niet meer herkent, wordt Fred door ministers Rosencave en Guildenstone benaderd om één avondje koning te spelen, want de aanwezigheid van de vorst is zeer belangrijk om een lening af te kunnen sluiten. En er hangt een beloning aan vast voor Fred.

127. Indianrockolis 500
Barney heeft zelf een race-wagen in elkaar geknutseld, en omdat Wilma toch zo loopt te zeuren dat Fred geld zou moeten opzij houden voor de studiebeurs van Pebbles, besluiten Fred en Barney deel te nemen aan de Indianrockolis 500-racewedstrijd, Fred als piloot en Barney als mecanicien. Tussen hen en de overwinning staat echter Mr. Slate die Fred geen vrijaf wil geven, maar zelf wel tussen het publiek van de race gaat zitten. Fred doet mee onder de valse naam Googles Pisanno, een Italiaan met alle daarbij horende stereotypering.

128. Adobe Dick
De Waterbuffel-loge gaat vissen, en de grote Poobah heeft tien dollar uitgeloofd aan diegene die de grootste vis kan vangen. Nadat ze ongeveer alle mede-opvarenden op hun zenuwen hebben gewerkt, muizen Fred en Barney er van onderuit in een reddingssloepje, hopend om een rijkere visader aan te boren. En ze krijgen meer dan ze aankunnen, want ze worden opgegeten door de legendarische witte walvisosaurus Adobe Dick. Barney heeft zelfs zijn instant-camera bij de hand om het te bewijzen.

129. Christmas Flintstone
Fred heeft acuut geldgebrek om extra kerstcadeautjes te kopen, en hij gaat in een supermarkt voor de kerstman spelen - de geknipte job voor hem omdat zijn bierbuik niet extra opgevuld moet worden. De echte kerstman zit met een snotneus, en vraagt hem om hem te vervangen, maar in alle haast en spoed vergeet Fred cadeautjes langs te brengen bij zijn eigen familie.

130. Fred's Flying Lesson
Fred wint bij de loterij in de Waterbuffel-tombola een gratis vliegles. Hij wil eerst de prijs gaan inruilen voor de geldwaarde van zijn ticket, totdat hij de (vrouwelijke) piloot eens goed bekeken heeft. Getalenteerd is hij echter niet, want hij vliegt zó een verboden militaire zone binnen.

131. Fred's Second Car
Wanneer Wilma de wagen nodig heeft, zet Fred zijn zinnen op een tweede exemplaar. Hij denkt dat hij een koopje kan doen op de veiling van in beslag genomen voertuigen. Spijtig genoeg krijgt hij drie gangsters achter zijn veren die menen dat er nog een belangrijke buit aan gestolen juwelen in de wagen verborgen zit.

132. Time Machine
Op de wereldtentoonstelling bezoeken de Flintstones en de Rubbles een wetenschaps-exhibitie, waar een rare uitvinder een tijdmachine demonstreert. Er van overtuigd dat het één grote grap is, belanden de families achtereenvolgens in het circus in Rome, aan de Ronde Tafel van koning Arthur, aan boord van het schip van Christopher Columbus, ontmoeten ze Benjamin Franklin, om dan te eindigen bij een moderne 20ste eeuwse hamburgertent.

133. The Hatrocks And The Gruesomes
De Hatrocks, de familie waar Fred eertijds een vete met heeft uitgevochten, passeren op hun weg naar de Wereldtentoonstelling langs Fred, en weten zich op nogal opdringerige manier van de gastvrijheid van Fred te garanderen. Niets schijnt Fred in staat te stellen zijn gasten aan de deur te zetten, zelfs een confrontatie met zijn nieuwe buren, de Gruesomes, helpt niet.

134. Moonlight And Maintenance
Fred is het vele geklus om en rond het huis beu, en wil daarom naar een appartement verhuizen, waar een conciërge voor de klusjes zorgt. Het mondaine Bedrock Towers heeft alles wat Fred nodig heeft, behalve een betaalbaar prijskaartje. Maar de eigenaar, Mr. Rimrock, heeft daar wel wat op gevonden: Fred kan een gratis appartement krijgen als híj de nieuwe... klusjesman wordt. Fred ondervindt al snel dat dat geen lachertje is, maar hij blijft volhouden voor de drie looncheques (de steengroeve, de conciërge, en de verhuur van zijn oud huis). Tot overmaat van ramp is ook Mr. Slate, die net nog een arbeider ontslagen heeft omdat die na zijn uren bijkluste, van zin om een penthouse in hetzelfde gebouw te kopen.

135. Sheriff For A Day
Fred heeft zich weer eens laten bedriegen door zich een doe-het-zelf uranium-zoekpakket aan te laten smeren. Hij schuimt samen met de familie het wilde westen af, op zoek naar een ertsader, en ze komen in Rocky Gulch terecht, waar een oude vriend van Fred, sheriff is. Hij probeert echter van zijn ster af te geraken, en maakt Fred wijs dat hij voor één dag sheriff mag worden, bij wijze van verwelkomingsgeschenk. Zijn motief is echter niet zo altruïstisch, want drie voortvluchtige criminelen zijn na hun vrijlating van plan om in het stadje waar ze destijds gearresteerd waren, de sheriff om te leggen. Eender welke sheriff. De bewoners verlaten het stadje als ratten een zinkend schip. Behalve uiteraard de doodgraver.

136. Deep In The Heart Of Texarock
De Flintstones en de Rubbles reizen naar Texarock, naar de ranch van Freds steenrijke oom Tex. Tex heeft de mannen laten overkomen voor zijn eigen profijt: hij verliest met de regelmaat van de klok runderen ("cowasauruses") aan de bekende gangster Billy The Kidder. Het "briljante" plan om de dieven te arresteren bestaat erin om Fred en Barney verkleed als een koe tussen het vee te late plaatsnemen, en te wachten tot ze ook gekidnapt, euh, gekoenapt worden.

137. The Rolls Rock Caper
Fred en Barney worden op weg naar de ijsventer op straat opgevorderd door politieman Aaron Boulder, en tot hulpsheriff gebombardeerd. Terwijl Boulder zelf het veel te druk heeft met de dandy uit te hangen en de vrouwen te versieren, mogen Barney en vooral Fred daarentegen de kastanjes telkens uit het vuur gaan halen en criminelen gaan arresteren, wat meestal gepaard gaat met een pak slaag.

138. Superstone
Pebbles is helemaal weg van de gemaskerde televisieheld Superstone, die, wreed tegen Freds zin, een optreden komt gevenin Bedrock. Vlak voor de man op het podium moet verschijnen hangt hij echter zijn cape aan de haag omdat hij uit Hollyrock een véél beter aanbod heeft gekregen, en op zoek naar de eerste de beste pummel die voor Superstone kan inspringen, stoten zijn managers op Fred, die ongeveer hetzelfde postuur heeft. Jammer genoeg zijn er ook een paar dieven op pad die, vermomd als Superstone, het voorzien hebben op de inhoud van de kassa.

139. Fred Meets Hercurock
Net wanneer hij op een zaterdagmorgen op het punt staat om te gaan golfen met Barney, krijgt Fred een telefoontje dat zijn baas, Mr. Slate, hem opvordert om te komen werken tijdens het weekeinde. Wilma meent dat het volgens Freds hororscoop nochtans zijn geluksdag zou moeten zijn. Terwijl hij in de groeve zijn kas aan het afdraaien is, wordt hij "ontdekt" door een filmproducent, die hem wil casten voor de nieuwste film in de "Hercurock"-franchise. Wat hij er niet bij vertelt, is dat Fred - nu met als pseudoniem Rock Quarry - moet vechten met pterodactyli, een muur moet rechthouden tegenover een dolle kudde mammoeten, en als klap op de vuurpijl moet worstelen met een woeste dinosaurus, zelf verkleed als driekoppige brontosaurus.

140. Surfin' Fred
De Flintstones en de Rubbles trekken er een weekeindje tussenuit, maar belanden in een vakantieoord waar het stikt van de jeugd die er is afgezakt voor de jaarlijkse surfkampioenschappen. Fred wil tonen dat hij nog niet afgeschreven is, en doet mee. Een bekende muziekster, Jimmy Darrock, is intussen anoniem aan de slag als redder, en hij moet meermaals uitrukken om die éne surfer die denkt dat hij nog een eerste jonkheid is, uit het water te vissen.

BEELD EN GELUID
De manier waarop Warner een oude reeks als The Flintstones met waardigheid behandeld, mag een voorbeeld zijn voor vele andere studio's. Zij het wel met de randbemerking dat sommige afleveringen een zodanig slechte beeldkwaliteit hebben, en de tekeningen vol zanderige vegen zitten, dat restauratie onmogelijk zal geweest zijn. Wat gerestaureerd kon worden, is wel degelijk gerestaureerd: de kleuren zien er na zovele jaren merkwaardig fris en helder uit, het contrast is goed en het ruisniveau is aanvaardbaar. We kunnen zelfs stellen dat in het werk aan de restauratie in sommgie gevallen méér aandacht is geschonken dan aan de animatie zelf, want de slordigheid daarvan zien we onder meer in de aflevering Deep In The Heart Of Texarock, waarbij gedurende één scène de mond van de agent aan de check-inbalie gewoon verdwijnt. Qua geluid krijgen we eens te meer een bescheiden maar natuurlijk klinkende stereotrack, helaas hier en daar met dialogen die verstoord worden door een duidelijlk kunstmatige lachband. Het is ook te merken dat in sommige afleveringen vanaf Bedrock Rodeo Round-Up de stem van Betty door een andere actrice wordt vertolkt.

EXTRA'S
Om nóg meer televisiereeksen in te passen op nóg minder fysieke ruimte, is Warner voor dit vijfde seizoen overgestapt van slimcases naar dubbele slimcases. Rekening houdend met het feit dat dit na de digipacks en de enkele slimcases al de derde verschillende verpakking is, is jammer genoeg de uniformiteit wel een beetje zoek. De extra's bestaan uit drie korte documentaires. "A Stone Age Parenting Guide" (4 min.) is een nep-educatief filmpje over kinderopvoeding in het stenen tijdperk. De langste van de drie docu's, "The Gruesome's Road To Bedrock" (9 min.), gaat over de introductie van de ietwat excentrieke nieuwe buren van Fred in de reeks, die volgens ons toch op een iets te hoog schavotje worden geplaatst dan de impact die ze werkelijk op de reeks hadden, zou doen vermoeden. "Gemstones: Flintstones Rarities Unearthed" (5 min.) tenslotte bevat een paar oude onsamenhangende maar toch vrij unieke fragmenten, waaronder een stukje interview met Joseph Hanna en William Barbera alsook een paar commercials uit dezelfde periode waaruit de afleveringen stammen (1964-1965). Jammer genoeg is dit fragmentje redelijk kort. Afsluitend staat er nog wat cross-promotioneel materiaal op disc 5.

CONCLUSIE
Seizoen 5 van The Flintstones is niet echt het meest baanbrekende uit de geschiedenis van de populaire tekenfilm maar deze aardige cartoon uit de grote kluizen van Warner wordt met de nodige eerbied behandeld.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna & William Barbera
Met: Alan Reed, Jean Vander Pyl, Mel Blanc, Gerry Johnson, Don Messick

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964-65

Leeftijd:
AL

Speelduur:
632 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931030915


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Grieks Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Documentaire "A Stone Age Parenting Guide",
• Documentaire "The Gruesome's Road To Bedrock",
• Documentaire "Gemstones: Flintstones Rarities Unearthed",
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij