:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GILMORE GIRLS - SEIZOEN 5
GILMORE GIRLS - SEIZOEN 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-09-27
SERIE
De dingen gaan goed in de wereld van Lorelai en Rory Gilmore. Rory gaat nog steeds naar Yale en is er ondertussen topreporte geworden voor de schoolkrant. Ze heeft zicht op een carrière en ... een vriend. Dat laatste kan ook van haar moeder gezegd worden, die nu eindelijk de stier bij de horens vat (naam van de stier: Luke), ook wat betreft de zaken van Lorelai, en meerbepaald de Inn, gaat alles goed.

Maar mooie sprookjes duren uiteraard niet lang en vooraleer je het weet loopt het grondig mis. Daarin verschilt dit 5e seizoen ook van voorgaande seizoenen. Alles is lang niet meer rozengeur en manenschijn, de Gilmores krijgen in hun 5e jaar serieus wat te verwerken. Op zich is dat best een interessante wendig, want nieuwe problematieken zorgen voor nieuwe mogelijkheden qua scenario en bijgevolg is er minder snel last van bloedarmoed binnen de serie.

Met de release van het 5e seizoen zitten we ook zo goed als bij met de serie (ging dat even snel). Het 6e seizoen verscheen onlangs pas op DVD in de VS en kunnen we waarschijnlijk ook in de Benelux binnen afzienbare tijd verwachten. Dat betekent echter wel dat we het vanaf nu met 1 release per jaar moeten stellen in plaats van 1 release elke 2 maand. Het duurde dan misschien wel een tijdje vooraleer men besloot de serie in de Benelux op DVD uit te brengen, maar eenmaal de knoop doorgehakt werd, volgden de releases elkaar aan sneltreintempo op. In de Gouden Gids vind u ongetwijfeld wel een paar adresse terug waar men u kan helpen, mocht u ontwenningsverschijnselen beginnen te vertonen. Dergelijke luxe zijn we immers niet altijd gewoon.

AFLEVERINGEN
5.1. Say Goodbye To Daisy Miller
Het kan niet beter, maar ook niet slechter. De test van de Dragonfly Inn is een succes en de ontluikende romance tussen Lorelai en Luke lijkt ook goed te lopen. Maar dan is er Rory die niet meer met haar moeder praat en dan hebben we het nog niet over Richard en Emily gehad.

5.2. A Messenger Nothing More
Hoe groot kan de puinhoop zijn als Rory een brief schrijft naar Dean vanuit Europa?? Wel, heel groot, zeker als zijn vrouw de brief leest... Ondertussen wacht Lorelai op de thuiskomst van Luke.

5.3. Written In The Stars
Lorelai en Luke willen hun relatie geheim houden, maar dan loopt Lorelai gekleed in enkel Lukes hemd de diner binnen. Op de campus van Yale houd Paris ondertussen een wake voor Professor Fleming.

5.4. Tippecanoe And Taylor, Too
Jackson heeft genoeg van de wurggreep van Taylor en stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad. Ondertussen vinden Rory en Dean het moeilijk om een plaats voor hun twee te vinden.

5.5. We Got Us A Pippi Virgin
Een dubbel afspraakje van Lorelai, Luke, Rory en Dean loopt rampzalig af. Ondertussen vinden Emily en Richard het zeer moeilijk om na 39 jaar huwelijk gescheiden te leven.

5.6. Norman Mailer, I'm Pregnant!
Rory bijt zich vast in een geheime genootschap van Yale voor de schoolkrant en dit terwijl Sookie zich opwind over Norman Mailer die enkel ijsthee bestelt in de Dragonfly Inn.

5.7. You Jump, I Jump, Jack
Haar onderzoek naar de brigade van Leven en Dood, neemt een intense wending wanneer Rory deelneemt aan een levensgevaarlijke stunt. Luke staat voor een nog zwaardere taak: vrienden worden met Richard en Emily.

5.8. The Party's Over
Richard en Emily organiseren een feestje voor Rory, waardoor haar relatie met Dean op de klippen loopt. Lorelai en Luke’s romantisch dineetje wordt dan weer verstoord door een woedende T.J..

5.9. Emily Says Hello
Emily wil weer afspraakjes maken en heeft hier Lorelai's hulp voor nodig, maar deze laatste vraagt Christopher voor de lunch zonder dat tegen Luke te zeggen...

5.10. But Not As Cute As Pushkin
Een meisje van Rory's middelbare school komt bij haar logeren om Yale te ontdekken, maar het meisje zelf is enkel geïnteresseerd in de jongens. Ondertussen ondekt Lorelai alles over Luke's donkere dag en Paris heeft met snelle afspraakjes snel resultaat.

5.11. Women Of Questionable Morals
De eerste sneeuw zorgt voor heel wat gebeurtenissen: de jaarlijkse reconstructie van de onafhankelijkheidsstrijd krijgt een pittig kantje, Chris probeert het bij te leggen met zijn dochter en een Jack Russell brengt Emily en Richard tijdelijk bij elkaar.

5.12. Come Home
Een aanrijding zorgt voor een verzoening tussen Emily en Richard. Diezelfde Emily moedigt ondertussen Chris aan om Lorelai het hof te maken. Dan is er nog het Koreaanse nieuwjaar van Lanes band...

5.13. Wedding Bell Blues
De elegante ceremonie van Richard en Emily waarin ze hun verbintenis weer oppakken eindigt met Logan en Rory bijna naakt, veel schreeuwende mensen en een verdwenen Luke.

5.14. Say Something
Stars Hollow kiest zijn kant in de scheiding van Luke en Lorelai, dit terwijl Lorelai verlaten en geschokt in bed ligt, gelukkig is Rory gewapend met een limousine, snoep en dvd's...

5.15. Jews And Chinese Food
Marty voelt zich aangetrokken tot Rory maar zij heeft alleen oog voor Logan. Ondertussen biedt Luke graag zijn hulp aan als setbouwer voor een schoolvoorstelling als hij hoort dat Lorelai de kostuums maakt.

5.16. So... Good Talk
Irritatie alom!! Lane en Mevr. Kim. Emily en Lorelai, Rory en Emily en Luke die zijn klanten afsnauwt.

5.17. Pulp Friction
Een feestje zorgt voor verandering in de relatie tussen Logan en Rory. Lorelai en Emily praten niet met elkaar maar schreeuwen tegen elkaar en Michel wint een prijs die niet echt bij hem past.

5.18. To Live And Let Diorama
Rory, Paris en Lane zijn ongelukkig met de mannen in hun leven en besluiten daar iets aan te doen. Luke is heel ijverig bezig om een oud huis om te bouwen tot museum...

5.19. But I'm A Gilmore
Wanneer Rory dineert bij de Huntzberger familie, blijkt dat ze niet voldoet aan hun idee van het ideale meisje. Sookie moet in bed blijven en Luke valt voor haar in de Dragonfly Inn in, als dat maar goed komt...

5.20. How Many Kropogs To Cape Cod?
Huntzbergers dag en nacht. Emily en Richard strijden om wie het meest kruiperig is als Logan samen met Rory komt dineren en Rory gaat werken als assistent van Mitchum Huntzberger.

5.21. Blame Booze And Melville
Sookie's baby komt te vroeg. Emily is verbaasd als ze het artikel over de Dragonfly Inn leest. Rory wordt totaal van haar stuk gebracht als Logans vader haar een beoordeling geeft, en besluit iets dom te doen...

5.22. A House Is Not A Home
Families in de problemen. De familie Kim heeft problemen en iedereen kiest een kant. De familie Gilmore heeft zeker problemen en alles stort in elkaar. Rory neemt een ingrijpende keuze aan het einde van het schooljaar waardoor Lorelai verbijsterd en verdrietig achterblijft.

BEELD EN GELUID
Releases zoals deze hebben een voor- en een nadeel. Misschien eerst het voordeel? Het voordeel laat zich wel raden: sinds het allereerste seizoen kan Gilmore Girls rekenen op een zeer degelijke videotransfer. Kleurverzadiging en contrast zijn optimaal en ook qua scherpte zit het wel snor. Het is nog steeds geen referentiemateriaal, maar is een dramaserie zoals deze dat dan ooit? In ieder geval stelt de 1.33:1 transfer nooit teleur en dat al 5 seizoenen lang. Een knappe prestatie van Warner Bros. al moeten we er wel bij zeggen dat we niet anders verwachten van een serie die amper 6 jaar oud is.

Aangezien er qua beeldtransfer geen noemenswaardige veranderingen te melden vallen, zal dat ook voor het geluid wel zo zijn? Uiteraard. Ook deze keer weer een prima Dolby Digital 2.0 track die je nergens zal verbazen, maar ook zeker niet zal teleurstellen. Het belangrijkste is natuurlijk dat de dialoog (aan sneltreintempo) goed te verstaan is en dat is in dit geval compleet geen probleem.

Er was uiteraard ook nog een nadeel. Erg simpel: wat moet een reviewer op de duur blijven zeggen over releases als dit 5e seizoen van Gilmore Girls? Het gaat hier nu eenmaal om de 5e keer op rij om oerdegelijke kwaliteit. Ondergetekende zal in ieder geval zeer blij zijn indien we voor het 6e seizoen net hetzelfde gepresenteerd krijgen.

EXTRA'S
Naar goede gewoonte is er ook nu weer een audiocommentaar terug te vinden bij één van de afleveringen. Deze keer werd gekozen voor de 7e aflevering You Jump, I Jump, Jack. De track werd ingesproken door Amy Sherman en Daniel Palladino en is meer dan het beluisteren waard, te meer omdat alles vrij luchtig opgevat wordt.

In het 5e seizoen bereikten de Gilmores de magische grens van 100 afleveringen. Aan het temo waaraan we tegenwoordig series zien komen en gaan is dat toch ook wel al een prestatie te noemen. Vanzelfsprekend wordt door op deze set ook wat aandacht aan besteed. Allereerst is er de featurette The Gilmore Girls Turn 100 waarin de leden van de cast het over de serie hebben en de 100ste aflevering in het algemen. Daarnaast is er ook nog de kortere (slechts 5 minuten) featurette Behind the Scenes of the 100th Episode waarin we door Sookie rongeleid worden op de set van Gilmore Girls (of alleszins toch een deel).

Afsluiten doen we zoals gewoonlijk met Who wants to Talk Gilmore, een compilatie van de meest typische Gilmore-momenten uit het hele seizoen.

CONCLUSIE
Meer van hetzelde, wat kan een mens nog meer willen van een zeer degelijke TV-serie? Afgezaagd is het nog lang niet. Sterker nog, de serie wordt er realistischer op door middel van enkele tegenslagen in de loop van het seizoen. Beeld en geluid zijn prima, maar extra's hinken weer maar eens achterop. Een spijtige zaak, maar we betwijfelen sterk dat dit de fans zal tegenhouden om tot een aanschaf over te gaan.


coverStudio: Warner

Regie: Amy Sherman-Palladino, Daniel Palladino, Kenny Ortega, Lee Shallat Chemel, Stephen Clancy, Matthew Diamond, Eric Laneuville, Michael Zinberg, Jamie Babbit, Jackson Douglas
Met: Kelly Bishop, Alexis Bledel, Lauren Graham, Edward Herrmann & Melissa McCarthy

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931706865


Beeldformaat:
1.33.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Stereo 2.0
Frans Dolby Stereo 2.0
Italiaans Dolby Stereo 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentary,
• The Gilmore Girls Turn 100
• Behind the Scenes of the 100th Episode
• Who wants to Talk Gilmore

Andere recente releases van deze maatschappij