:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEATLES, THE - FROM LIVERPOOL TO SAN FRANCISCO
BEATLES, THE - FROM LIVERPOOL TO SAN FRANCISCO
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-10-09
FILM
The Beatles – From Liverpool To San Francisco is een dubbele dvd-set met op disk 1 een uitgebreid biografisch portret van The Beatles vanaf hun eerste successen in 1963 over hun laatste live-optreden in augustus 1966 tot en met de release van The White Album in 1968. Op basis van bestaand materiaal heeft Eagle Rock Entertainment een nieuwe biografie laten maken die niet zoveel afwijkt van wat de fan al weet: het verhaal is bekend en de footage is in zekere mate beperkt en documenteert de bekende feiten en situaties. In tegenstelling tot eerdere pogingen bevat dit biografisch overzicht geen Beatles-muziek, noch uit de tv-optredens in Engeland, noch uit het beruchte Shea Stadium-optreden in New York in augustus 1966. Zelfs de passages die betrekking hebben op de films A Hard Day's Night (1964) en de opvolger Help! (1965) zijn gemonteerd zonder hun respectievelijke titelsong. Apple, de maatschappij die streng toezicht houdt op alles wat met Beatles-merchandising en reproductie van hun muziekcatalogus te maken heeft, toonde zich onvermurwbaar en dus hebben de makers hun toevlucht genomen tot muziek die klinkt zoals die van de Beatles, instrumentale Merseybeat, zeg maar. Het resultaat is op z'n minst apart, want het heeft veel weg van een portret van P.P.Rubens zonder één Rubensschilderij! Bij Eagle Rock hebben ze evenwel van die handicap een deugd gemaakt en The Beatles – From Liverpool To San Francisco volgestouwd met nieuwe informatie, vooral op basis van materiaal uit Amerika dat niet zo zeer de Beatlesbiografie as such aanvult, maar een ruimere kijk biedt op de omstandigheden van het Beatlessucces en de latere Beatlesboycot in de States.

The Beatles – From Liverpool To San Francisco legt bij momenten interessante accenten, zo bijv. het feit dat ondanks de toenemende Beatlesmania in Engeland, de groep tot aanvang 1964 uitsluitend in het voorprogramma van grotere Merseybeat-acts en Amerikaanse stars als Roy Orbinson mocht optreden. I Wanna Hold Your Hand forceert de definitieve doorbraak. De release van de single, drie weken na hun optreden in de Royal Vanity Performance-show met een gemiddelde van 26 miljoen tv-kijkers, stuwt Groot-Brittanniës jongste boysband op zes weken naar de hoogste positie in de hitparade. De Beatle Mania slaat over naar het vasteland, in eerste instantie naar Frankrijk, waar hun muziek Le Yeah Yeah wordt genoemd. Ondertussen wordt een tour door de U.S.A. voorbereid: Ed Sullivan, de grote talkshow-personality, maakt op de Londense luchthaven toevallig kennis met het fenomeen Beatle Mania. Duizenden fans staan er klaar om hun idolen te verwelkomen na een korte tournee door Zweden. Sullivan, onder de indruk van het vrouwelijke orale geweld, besluit dat The Beatles rijp zijn voor de States. In februari 1964 staan John, Paul, George en Ringo twee avonden in een uitverkochte Carnegie Hall. Hun optreden in de Ed Sullivan-show trekt ruim 70 miljoen kijkers. Beatle Mania slaat over naar Amerika. Op 16 maart 1964 wordt Can't Buy Me Love in de States gereleased. Met 2 miljoen voorbestellingen breken de Liverpoodlians alle vorige records. De opvolger She Loves You staat binnen 24 uur op de eerste positie van de Billboard-hitlijst. With The Beatles, het album, gaat meteen naar nummer 1. Love Me Do ligt op 27 mei in de platenwinkels en bereikt drie dagen later de toppositie in de verkooplijsten. De soundtrack van A Hard Day’s Night gaat in negen dagen 1,9 miljoen keer over de toonbank en wordt de tot dan toe best verkochte single ooit, ondanks het feit dat de film zelf op weinig enthousiasme kan rekenen in de pers. In augustus en september toeren de Beatles langs de mega-stadions in de U.S.A. In de hitparade staan op dat moment zes Beatles-singles te dringen om de nummer 1-positie te bereiken. Capitol Records heeft nl. de drie eerste Beatles-albums tegelijk op de markt gegooid: op een half jaar tijd verschijnen er 17 singles waarvan er zes maandenlang – en na elkaar - de toppositie bezetten. Op 4 december 1964 verschijnt Beatles For Sale. De New Musical Express noemt het album 'buitengewoon en pakkend'.

In maart 1965 beginnen de opnamen voor Help!. Na het mega-succes van A Hard Day's Night - opgenomen tussen duizenden overspannen Beatlesfans in de Londense binnenstad – gebeuren de opnamen voor de tweede film in rustiger vaarwater op de Bahama’s. De eerste geruchten over frustraties van de bandleden over de kwaliteit van hun live-concerten verschijnen in de pers. Uit de handen van de Engels koningin ontvangen The Beatles de MBE-medaille voor een grote bijdrage aan de Engelse cultuur en economie. Op 14 juni neemt Paul McCartney in z’n eentje Yesterday op, het eerste muzikale soloproject van een lid van de groep. Tien dagen later verschijnt A Spaniard In The Works, het tweede boek van John Lennon. In Indonesië wordt een dansband gearresteerd die liedjes van The Beatles speelt. Help! wordt in de pers melancholischer en rustiger genoemd of hoe The Beatles de Beatle Mania eigenhandig proberen te smoren. In augustus begint een nieuwe uitgebreide U.S.A.-tournee.

Begin maart 1966 is er de zgn. Jezus-rel in de Britse media: John Lennon heeft The Beatles met Jezus Christus vergeleken en vastgesteld dat zijn troetelkind bekender en geliefder is… Een maand later beginnen de opnamen voor Revolver. In Japan worden 35.000 politiemannen op de been gebracht om The Beatles-concerten ordelijk te laten verlopen. Hun optreden in de Budokan Hall leidt er tot een schandaal bij de oudere bevolking. 200.000 Japanse fans proberen één van de 30.000 tickets te bemachtigen. Op 4 oktober verschijnt het eclectische Revolver, het album waarmee The Beatles de Beatle Mania en de Merseybeat definitief de rug toekeren. Hun derde tournee in de USA wordt evenwel gedomineerde door de Jezus-rel die ondertussen ook Amerika heeft bereikt. Een kleine onbeduidende dj in Birmingham (Alabama) heeft het maandenoude artikel uit de Engelse pers ter sprake gebracht op zijn zender en opgeroepen tot een boycot en een boekverbranding. Veertig andere Bibelbelt-zenders volgen zijn voorbeeld. De Ku Klux Klan – zichzelf schaamteloos een terroristische organisatie noemend vóór de camera (de tijden zijn duidelijk veranderd) – kondigt acties aan om het Beatles-concert in Memphis onmogelijk te maken. De tournee verloopt in een gespannen sfeer en de anders zo vrolijke en grappenmakende Britse jongens krijgen nog alleen maar vragen over Jezus Christus op de druk bijgewoonde persconferenties. De tour brengt The Beatles naar Chicago, Cleveland, Washington, Cincinatti en op 23 augustus naar het Shea Stadium in New York voor hun op één na laatste live-concert ooit. Op 29 augustus 1966 zetten ze er definitief een punt achter in San Francisco. Volgens Ringo Starr is de muziek van The Beatles ingewikkelder geworden, gebruiken ze meer instrumenten en is het niet de bedoeling dat ze met een symfonieorkest op het podium staan. Bovendien wijst hij erop dat niemand tijdens de concerten naar hun muziek luistert tot grote frustratie van alle bandleden.

Op 1 juni 1967 verschijnt Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en gaat meteen in Engeland én Amerika naar nummer 1. De BBC doet Day In The Life in de ban en Paul klikt in de pers over een vermeende LSD-trip. Op 22 juli 1967 bereikt All You Need Is Love de hoogste positie in de Engelse charts in navolging van Amerika waar de single een week eerder op nummer 1 in de Billboardtop is binnengekomen. De rest van 1967 en 1968 besteden The Beatles aan een bezoek aan de Maharashi in Het Indiase Ashram voor een cursus transcendentale meditatie. In juli 1967 overlijdt manager Brian Epstein aan een overdose. John Lennon treedt op in de film How I Won The War, The Beatles maken samen de non-film Magical Mystery Tour en de animatiesector vereeuwigt John, Paul George en Ringo in de tekenfilmversie van The Yellow Submarine. Op 26 juli 1968 start Hey Jude zijn carrière in de Amerikaanse en Engelse Hitparade op nummer 1, maar in de U.S.A. verliest het nummer na drie weken zijn toppositie aan Those Were The Days van McCartney-protégé Mary Hopkins. In oktober wordt John Lennon opgebracht voor cannabisgebruik en zijn de opnamen voor The White Album zo goed als afgerond. Lennon begint een affaire met Yoko Ono, Paul trouwt met Linda Eastmann, George volgt zijn voorbeeld en stapt in het huwelijksbootje, Lennon en Ono Give Peace A Chance-en in de Amsterdamse Hilton. In 1969 verschijnt Abbey Road en een jaar later


cover
Studio: Warner

Regie: Alan Ravenscroft
Met: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005/1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
104+85 minu min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934868225


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono (Disc 1)
Engels Dolby Digital 5.1 (Disc 2)

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• The Beatles Across America (Documentaire)
• Zeldzaam tv-interview uit 1963

Bonus-dvd:
• Paul McCartney Is Live!!! In Concert On The New World Tour (1993)
• Nieuwe Clip Help!
• Clip Maybe I Am Amazed
• Clip Blue Bird
• Clip Helter Skelter (Green Peace)
• The End

Andere recente releases van deze maatschappij