:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALIAS - SEIZOEN 4
ALIAS - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-10-01
SERIE
In Alias sneuvelt de huisraad regelmatig. Bij momenten delen de eigenaars van die huisraad zelf in de klappen. In het 3de seizoen gaat men nog een stapje verder: Sydney's wereld stort gewoon in elkaar. Haar beste vriendin is dood, haar beste vriend is verdwenen, ze weet niet waar ze de laatste twee jaar is geweest en tot overmaat van ramp is de man in haar leven ondertussen gelukkig getrouwd.

Maar dit zou Alias niet zijn mocht de schijn niet bedriegen. Al snel blijkt dat de situatie alleen oppervlakkig verschilt met het verleden dat Sydney wel kent. Vaughns vrouw blijkt ongezonde interesses te hebben en één voor één beginnen de stukjes van de puzzel in elkaar te vallen. Wanneer Arvin Sloane en Julian Sark weer op de proppen komen is het feestje compleet. Gelukkig kan Sydney blijven vertrouwen op de hulp van onder andere Dixon, die ondertussen gepromoveerd werd, Marshall en bij momenten zelfs op haar vader Jack. Jack houdt er echter te allen tijden, net als Arvin, een verborgen agenda op na. Wanneer Sydney's tante Katya Derevko opduikt die de CIA tegelijk lijkt te helpen én tegen te werken, barst de bom.

Ondertussen komt Sydney te weten dat ze een halfzus heeft, komt Vaughn te weten dat zijn vrouw waarschijnlijk een spionne is en komt Sloane terug te voorschijn met zijn eeuwigdurende Rambaldi-obsessie. Vooraleer Vaughn afrekent met Lauren, bezorgt hij Sydney de sleutel van een safe in een Duitse bank. Daar vindt ze een aantal geheime documenten, bestemd voor de ogen van agenten met de hoogste graad. Wat ze leest bevalt haar allerminst. Als kijker moeten we wachten tot seizoen 4 vooraleer we wat er aan de hand is en wat de impact ervan is op Sydney en haar werk bij de CIA. Positief kan het allerminst zijn. Aan het begin van het 4de seizoen verknoeit Sydney namelijk een uiterst belangrijke missie. Haar contactpersoon wordt vermoord en de agent met wie ze gegevens moest uitwisselen is ineens uiterst populair. Met wat inventiviteit weet ze samen met de man te ontsnappen, maar eenmaal thuis volgen er onverbiddelijk sancties. Sydney wordt gedegradeerd en krijgt een bureaujob. Dat zint haar helemaal niet en bijgevolg neemt ze ontslag.

Na het 3de seizoen wisten we waaraan we ons moesten verwachten. We hadden het nu allemaal wel gehad, zeker? Vergeet het maar. Toegegeven, een aantal van de plotwendingen zijn niet echt realistisch, maar sommige in seizoenen 1 tot 3 waren dat nu ook niet bepaald. Ons stoort het in ieder geval niet, het gaat tenslotte nog steeds om een fictiereeks. In ieder geval is Alias nog altijd een topreeks die het bekijken meer dan waard is.

BEELD EN GELUID
Verbaast het nog iemand dat deze schijven technisch goed in elkaar zitten ? Wellicht niet. In ieder geval is de beeldtransfer van het 4de seizoen van topkwaliteit. De 1.78:1 anamorfe transfer is erg scherp en de kleurverzadiging is net goed. Zwartniveaus zijn optimaal en ook het schaduwdetail stelt nergens teleur. Gezien het onderwerp van de serie zijn er nogal wat donkere scenes waarin dat nog voor problemen hadden kunnen zorgen. Gelukkig is dit niet het geval en is het enige noemenswaardige probleem een stevige portie filmgrain. We willen daar echter geen drama van maken gezien de nagenoeg perfecte prestaties van deze transfer op alle andere vlakken.

Wat zou Alias zijn zonder een Dolby Digital 5.1-track? Al vier seizoenen lang krijgen we namelijk bij elke aflevering een uiterst knappe 5.1-track te horen. De mogelijkheden van het formaat worden erg goed benut. Gezien de origine van Alias (tv) kunnen we nog niet spreken van tracks die uit de surroundset knallen zoals bijvoorbeeld die van een Lord Of The Rings of een Pirates Of The Carribean, daarvoor is er immers geen budget, maar gezien de limieten qua tijd en budget zijn deze tracks toch een mooie prestatie. Het geheel klinkt uiterst dynamisch en speelt kort op de bal als het aankomt op het gebruiken van het LFE- en de surroundkanalen. Een kleine opmerking: in de achtste aflevering valt, om onverklaarbare redenen, de dialoog even weg. Uiterst bizar, want er zijn verder geen gelijksoortige incidenten te melden en op het moment van het wegvallen van de dialoog zijn er ook geen visuele artefacten of dropouts zichtbaar.

EXTRA'S
Sinds het 2de seizoen worden we echt verwend op het gebied van extra's en gelukkig is dat ook nu weer het geval. Allereerst is er audiocommentaar bij 4 afleveringen, telkens een zeer leuke en informatieve track verzorgd door leden van de cast en crew. Deze keer werd gekozen voor 3 afleveringen op de eerste schijf en eentje op de tweede, nl. Authorized Personel Only (I & II), Ice en Nocturne.

De rest van de special features staat op de zesde schijf: een aantal Deleted Scenes die afzonderlijk of tegelijk bekijkbaar zijn. In Director's Diary neemt regisseur Jeffrey Bell ons mee achter de schermen van de aflevering Descent. Op een klein kwartier wordt het hele productieproces van de aflevering belicht. Net als in voorgaande seizoenen passeren er ook nu weer heel wat gastacteurs de revue, al zullen velen van hen in het 4de seizoen waarschijnlijk niet echt bekend zijn bij het gros van het Beneluxpubliek. In ieder geval worden ze allemaal verzameld in de Season 4 Guest Stars Featurette. Marshall kennen we allemaal als de technische expert van APO/SD6/CIA; in Marshall's World leidt acteur Kevin Weissman ons rond op de set van de reeks. In One to One Interview Jennifer Garner hebben producent Ken Olin en actrice Jennifer Garner een gezellig onderonsje omtrent de serie. Mia Maestro stelt zichzelf en haar personage Nadia Santos voor in de featurette Meet Mia. Naast een Blooper Reel en een fotogalerij met commentaar (Agent Weiss' Spy Cam) staat er tot slot ook nog een Anatomy of a Scene op het 6de schijfje. In deze featurette wordt de opbouw van twee scènes onder de loupe genomen, inclusief de special effects die nodig waren om het geheel tot stand te brengen.

CONCLUSIE
Het 4de seizoen van de topreeks Alias zal de fans of liefhebbers van degelijke televisieseries niet snel teleurstellen, al mag het duidelijk zijn dat er wel degelijk iets veranderd is ten opzichte van de eerste twee seizoenen. Beeld en geluid zijn nog steeds van topniveau en ook de extra's mogen er zijn.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Ken Olin, J.J. Abrams, Lawrence Trilling, Jeffrey Bell, Kevin Hooks, Craig Zisk, Daniel Attias, Marita Grabiak, Maryann Brandon, Frederick E.O. Toye, Greg Yaitanes, Brad Turner, Jennifer Garner
Met: Jennifer Garner, Michael Vartan, Victor Garber, Ron Rifkin, Mia Maestro, Carl Lumbly, Kevin Weisman, Greg Gunberg

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418059491


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround  2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij 4 afleveringen
• Deleted Scenes
• Director's Diary
• Season 4 Guest Stars Featurette
• Marshall's World
• One to One Interview Jennifer Garner
• Meet Mia-Featurette
• Anatomy of a Scene
• Blooper Reel
• Agent Weiss' Spy Cam

Andere recente releases van deze maatschappij