:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AJAX COLLECTION 1 - DE AJAX HISTORIE
AJAX COLLECTION 1 - DE AJAX HISTORIE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-10-09
FILM
Menig Ajax- en voetbalfan zal reikhalzend uitgekeken hebben naar de release van de 'Ajax Collection'. Deze 4-dubbele dvd vat niet alleen de historiek van Ajax samen (deel 1: De Ajax Historie), maar laat je tevens in detail meegenieten van de 3 prachtige jaren onder Rinus Michels en Stefán Kovács (deel 2: De Gouden Jaren). Deel drie heeft het over het prachtige jaar onder Louis van Gaal waarin Ajax zowat alles won wat er te winnen viel (deel 3: 1995). Ten slotte komt er eind oktober een vierde deel uit waarin we de 100 mooiste Ajax-goals te zien krijgen (deel 4: De 100 Mooiste Goals).

Deel 1: de Ajax-historiek. Ajax hoort thuis in het rijtje van legendarische clubs zoals Real Madrid en Liverpool en daar is deze dvd het ultieme bewijs van. Vanaf de oprichting in maart 1910 tot en met de dag van vandaag boekte Ajax het ene grote succes na het andere. Om dit op een correcte manier te documenteren sloten de mensen van Warner een samenwerkingsovereenkomst met de NOS, waardoor er uit een bijna onuitputtelijke bron van beeldmateriaal gekozen kon worden om 106 jaar voetbalhistoriek in een 4 uur durende documentaire te samen te vatten. Zowat alles wat je over de club wil weten kan je terugvinden op één van de twee disks: de stadions, de topscorers, de supporters, het onstaan van het shirt en het unieke embleem, de trainers en natuurlijk het fenomeen Johan Cruijff. Memorabel is het beeldmateriaal van Rhinus Michels die een jonge Cruijff de taktiek uit de doeken doet via het legendarische bord met krijtje ! Ook gaan we op bezoek bij Sjaak Swart in z'n sigarenwinkel.

Er is slechts één opmerking: het geheel bevat prachtig, historisch en onvergetelijk beeldmateriaal, maar de documentaire wordt door niemand aan elkaar gepraat. Wanneer er interessante informatie te vertellen valt, krijgen we die onder de vorm van tekst die powerpointgewijs over het scherm schuift. Raar maar misschien voor sommigen een welkome afwisseling met de doorsnee documentaire? Het is natuurlijk moeilijk om uit al die jaren voetbalhistoriek beeldmateriaal te selecteren voor een documentaire van 4 uur, maar deze dvd mogen we gerust de ultieme samenvatting noemen van het Ajax-gebeuren in al zijn facetten. In de twee hieropvolgende delen is het tijd om dieper in te gaan op bepaalde succesverhalen, maar als algemene historische schets kan deze dubbele disk tellen.

BEELD EN GELUID
We gaan niet moeilijk doen op dit vlak. U kan het zich best voorstellen dat dit beeldmateriaal, afkomstig uit de stoffige kerkers van het NOS-archief, niet van al te hoge kwaliteit kan zijn. Aangezien het bovendien gaan om een historische documentaire krijgen we een resem van ronduit slecht bewaarde tot vrij goeie beelden. Een pluspunt aan deze zaak: vanaf heden kan al dit beeldmateriaal van onschatbare waarde, hoe slecht van kwaliteit ook, nooit meer verloren gaan. Van hetzelfde laken een broek op het vlak van het geluid: er is hier en daar wel een fris nieuw deuntje en moderne muziek onder de beelden geschoven, maar de originele televisiecommentaren en de interviews zijn niet vrij van onduidelijkheden en ruis.

EXTRA'S
10 minuten met beeldmateriaal uit alle hoeken van een paar mooie en memorabele Ajax-doelpunten, is de enige extra op deze uitgave.

CONCLUSIE
Een must voor zowel de Ajax- als de doorsnee voetballiefhebber om de historische momenten en belangrijkste informatie uit de rijke geschiedenis van één van de grootste Europese clubs ooit op dvd te hebben. Beeld en geluid hebben duidelijk geleden onder de jarenlage archivering en van extra's kunnen we eigenlijk niet spreken.


coverStudio: Warner

Regie: Jeroen van Leeuwen en Emiliano De Swaan
Met: Johan Cruijff, Rinus Michels, Sjaak Swart, Marco Van Basten, Dennis Bergkamp

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1900-2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
255 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932865004


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Doelpunten

Andere recente releases van deze maatschappij