:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AJAX COLLECTION 2 - DE GOUDEN JAREN
AJAX COLLECTION 2 - DE GOUDEN JAREN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-10-09
SERIE
Deze tweede dubbeldvd uit de 'Ajax Collection' staat ongeveer 195 minuten stil bij de buitengewone jaren tussen 1970 tot 1973. Ajax stond in 1969 als eerste Nederlandse club in de finale van de Europacup-finale, maar pas in 1970 was men klaar om Europa te verbazen. 'De Generaal', de enige echte Rinus Michels, maakte van Ajax in de loop van de jaren'60 een prachtig, hecht en ongenaakbaar elftal. Resultaat hiervan was dat aan het einde van Michels' loopbaan bij Ajax de ploeg voor de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal de beker met de grote oren in de lucht mocht steken. Michels' opvolger Stefán Kovács mocht voortbouwen op de solide structuur die 'De Generaal' achterliet. Iedere zichzelf respecterende voetbalkenner weet wat dit tot gevolg had. Zowel in 1972 als in 1973 trok Ajax opnieuw aan het langste eind in beide Europacupfinales, ditmaal tegen Internationale en Juventus, een unieke prestatie! Een aantal sleutelelementen die geleid hebben tot die successen worden van dichterbij bekeken met behulp van historisch waardevol beeldmateriaal. Zo concentreert men zich op de destijds ijzersterke verdediging, één van de bepalende elementen van de successen. Ook de andere belangrijke creatieve pionnen in het elftal, zoals Piet Keizer, Johan Cruijff, Sjaak Swart en de legendarische keeper Heinz Stuy worden in het daglicht geplaatst.

Op de tweede schijf staan uittreksels van de drie gewonnen Europacup-finales van '71, '72 en '73, respectievelijk tegen Panathinaikos, Internatizionale en Juventus. HVan elke wedstrijd is een uitreksel van een halfuur overgehouden met het oorspronkelijke livecommentaar. Dat zal bij vele mensen emotionele herinneringen oproepen aan die memorabele voetbalavonden. Voor wie destijds nog niet geboren was is het wellicht fantastisch om te zien op welke manier en met welk soort voetbal (en hoe het verschilt van het hedendaagse spel) Ajax deze successen behaalde. Opnieuw krijgen we nergens commentaar. Hier en daar is een nieuw (al dan niet) bijpassend muziekje onder het beeldmateriaal geschoven, maar meestal krijgen we het origineel geluid en de originele wedstrijdcommentaar te horen. Is er extra informatie, krijgen we die via een powerpoinpresentatie met tekstvakken op het scherm te lezen.

BEELD EN GELUID
We gaan niet moeilijk doen op dit vlak. U kan het zich best voorstellen dat dit beeldmateriaal, afkomstig uit de stoffige kerkers van het NOS-archief, niet van al te hoge kwaliteit is. Aangezien het hier gaan om historisch beeldmateriaal vanaf de periode 1970 tot en met 1973, zijn we al blij dat het beeld nog redelijk fatsoenlijk bewaard is. Van hetzelfde laken een broek op het vlak van het geluid: er werd hier en daar wel een fris nieuw deuntje en moderne muziek onder de beelden geùonteerd, maar de originele televisiecommentaren en de interviews worden geplaagd dooronduidelijkheden en ruis.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Het was destijds een unieke situatie waarin het Nederlandse voetbal zich bevond en dat is het nu trouwens nog steeds het geval. Drie jaar na elkaar de Europacup winnen, elke ploeg droomt ervan, Ajax deed het. Via deze dvd kan je de weg naar de drie finales én alle details van de legendarische wedstrijden zelf (her)beleven.


cover
Studio: Warner

Regie: Jeroen Van Leeuwen
Met: Rinus Michels, Stefán Kovács, Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Ruud Krol, Heinz Stuy

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1970-1973

Leeftijd:
AL

Speelduur:
195 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij