:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOUCH OF FROST, A - SEIZOEN 1
TOUCH OF FROST, A - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-10-10
SERIE
A Touch Of Frost is een uitstekend voorbeeld van de Britse detectivereeksen die wereldwijd op een bijzonder grote aanhang kunnen rekenen. Gelijkaardige reeksen zijn Inspector Morse, Taggart en Prime Suspect. Het zijn stuk voor stuk reeksen die voortreffelijk geproduceerd, geschreven en geacteerd zijn. A Touch Of Frost verdient zijn plaats in de hoogste regionen en toont hoe een goede detectivereeks gemaakt moet worden.

Het eerste seizoen bestaat uit 3 episodes waarvan de speelduur niet hoeft onder te doen voor de doorsnee speelfilm. We maken kennis met het hoofdpersonage Inspector William "Jack" Frost, met volle overtuiging vertolkt door de veelzijdige acteur David Jason. Jason was onder meer bekend dankzij zijn komische optredens in bekende reeksen zoals Only Fools And Horses en Open All Hours. Niet zo lang geleden, in 2005, werd hij zelfs tot ridder geslagen. In A Touch Of Frost speelt hij een cynische, uitgesproken, meelevende politie-inspecteur met een sterke zin voor gerechtigheid, die vastberaden is om misdadigers te laten boeten voor hun daden. Jason kan rekenen op een uistekende cast in de supporterende rollen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Bruce Alexander, in de rol van de ijdele en op het eerste zicht incompetente Superintendent Mullet. In elk van de afleveringen uit het eerste seizoen krijgt Frost een andere assistent aan zijn zijde. Dat zorgt voor afwisseling in de interactie tussen de verschillende hoofdpersonages en houdt de reeks interessant.

De reeks is over de hele lijn goed geregisseerd en geacteerd. Zelfs de minder belangrijke personages komen niet minder dan 100% overtuigend over. Bovendien zijn de scripts ook uitstekend geschreven. Elke aflevering is voorzien van twee parallelle verhaallijnen. Bij de derde aflevering in het eerste seizoen zijn er zelfs 4 verhaallijnen die netjes bij elkaar komen aan het einde. De slimme plotwendingen zorgen ervoor dat je tot aan het einde kunt blijven raden naar de oplossing. A Touch Of Frost is zonder twijfel een must voor de liefhebbers van het genre.

AFLEVERINGEN
1. Care and Protection
Terwijl inspecteur Jack Frost zijn terminaal zieke vrouw probeert te verzorgen, komt zijn leven nog meer onder druk te staan. Tijdens een onderzoek naar een vermist kind, ontdekt hij bewijsmateriaal in verband met een zaak van 30 jaar terug. Destijds ontdekte men een skelet dat vastgeketend was aan een kist, die leeg bleek te zijn.

2. Not With Kindness
Frost onderzoekt de moord op een tienermeisje en de zaak van een vrouw die telefonische bedreigingen krijgt. Ondertussen krijgt het politiebureau van Denton af te rekenen met bedreigingen, doden, brandstichting en een tekort aan personeel.

3. Conclusions
Frost onderzoekt de zaak van de zoon van een MP, die betrokken raakt bij een vluchtmisdrijf. Tegelijkertijd onderzoekt hij de overval op een privé-casino. Beide zaken vinden tijdens dezelfde nacht plaats. Bovendien krijgt Frost er een droogstoppel van een assistent bij.

BEELD EN GELUID
Helaas doet de beeldkwaliteit de kwaliteit van de reeks weinig eer aan. Op het eerste zicht lijkt het allemaal nog mee te vallen en op het televisiescherm lijkt het voornaamste probleem een stevige dosis grain. Het computerscherm wijst echter uit dat er meer aan de hand is. Men heeft duidelijk niet gebruik gemaakt van het beste bronmateriaal. Veel televisiereeksen uit de periode werden opgenomen op film en getransfereerd naar video. Daarbij is er duidelijk één en ander fout gelopen. Ten eerste stellen we een storende hoeveelheid video artefacts vast. Daardoor laat de beeldscherpte sterk te wensen over. Ook de kleuren zien er eigenaardig uit waardoor alles heel onnatuurlijk overkomt. De reeks is niet zodanig oud dat we deze tekortkomingen kunnen rechtvaardigen. Dezelfde problemen doen zich trouwens ook voor op de uitgaven in de andere regio’s. De Dolby Surround 2.0-geluidstrack brengt het er een stuk beter van af en biedt een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Deze uitgave bevat geen extra's.

CONCLUSIE
A Touch Of Frost is een schoolvoorbeeld van hoe een goede detectivereeks gemaakt moet worden. Het is dan ook jammer dat die kwaliteit niet geëvenaard wordt door de teleurstellende beeldtransfer. Een betere beeldkwaliteit en wat bonusmateriaal zijn in deze wel gewenst. Inhoudelijk is dit echter een absolute must voor liefhebbers van het genre.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Don Leaver, David Reynolds, Anthomy Simmons
Met: David Jason, Bruce Alexander, Matt Bardock, Claire Hackett, Lindy Whiteford

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
314 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664036730


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij