:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC BARCELONA - MES QUE UN CLUB
FC BARCELONA - MES QUE UN CLUB
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-10-12
FILM
Barcelona, de Catalaanse voetbalclub bij uitstek, is nog steeds een naam die je als voetballiefhebber met veel respect uitspreekt. Barcelona is véél meer dan voetbal voor de Catalanen, het is een manier van leven. FCB staat voor veel localen centraal in hun leven en hun echte thuis is dan ook het énorme Camp Nou, het prachtige stadion dat plaats biedt aan zowat 100.000 supporters. Wat Barça echt uniek maakt is het feit dat de club niet in handen is van een echte leiding. De club is eigendom van de supporters, de zowat 135.000 socios, die hun helden dan ook op handen dragen.

Joan Laporta, de huidige voorzitter van Barcelona is de leidraad door een zeventig minuten durende documentaire over de meer dan 100-jarige geschiedenis van deze tot de verbeelding sprekende club. Vanaf de oprichting in 1899 door Joan Gamper tot en met de baanbrekende periode 1973-1974, toen ene Johan Cruyff geschiedenis kwam schrijven in Catalonië (Zelfs Laporta noemt hem zonder blikken of blozen nog steeds dé Barça-figuur bij uitstek). Het was Cruyff die het startschot gaf om Barcelona op de kaart van het wereldvoetbal te zetten. Later volgde er het befaamde dreamteam dat met een verschroeiende vrije trap van Koeman Europees kampioen werd in 1992. Grote namen zoals Laudrup, Stoichkov, Guardiola, Rivaldo, Romario, Figo, en meer recenter Deco, Messi, Saviola, Ronaldo en Eto'o zien we opnieuw aan het werk via gearchiveerd beeldmateriaal dat meer dan de moeite waard is om keer na keer terug te zien. Schitterende doelpunten, prachtige akties worden op een aangename manier afgewisseld met interviews en commentaar van sommige protagonisten en andere mensen die dicht bij de club staan. Als we daarbij nog eens het occasionele beeldmateriaal achter de schermen en uit de kleedkamers geserveerd krijgen is de documentaire voorbij voor je het goed en wel beseft.

BEELD EN GELUID
Alhoewel het hier gaat om een anamorfisch breedbeeld met een aspectratio van 1.77:1 is er toch het één en ander mis met de beeldkwaliteit. Dat ligt dan ook voornamelijk aan het vele beeldmateriaal waarvan het één al wat gedateerder is dan het ander. De recente interviews met spelers en clubmensen wisselen dan weer af in kwaliteit. De Laporta-interviews zijn helder, zuiver en gedetailleerd terwijl die van Deco en Ronaldinho dat veel minder zijn. Geluid is in origineel Catalaans 5.0-formaat, maar dat had evengoed een doornormale surroundtrack mogen zijn. Er is weinig of geen gebruik van de surroundspeakers, en als je dan toch al iets hoort is het een uiterst miniem surroundeffect. Naast de Catalaanse versie is er ook een digitale Duitse en Spaanse 5.0 aanwezig. Dialogen, het belangrijkste aspect aan deze dvd, zijn wel overal helder en verstaanbaar.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is terug te vinden op een tweede disc en er zijn 4 featurettes aanwezig: 'Europese wedstrijden 1992-2005', 'Winnaar van de liga 2005', 'Ronaldinho' en 'La Masia, van de eerste training tot toelating tot het eerste team'. 'Europese wedstrijden 1992-2005' heeft een duurtijd van ongeveer drie kwartier. We zien de meest memorabele momenten uit enkele belangrjke champions league-wedstrijden passeren. Dit alles zonder commentaar, maar wel met een ondersteunend muziekje. Prachtig om dit alles nog eens terug te zien. 'Winnaar van de liga 2005' geeft in een samenvattend stukje van ongeveer een kwartier de campagne weer uit 2005 waarin Barça zich kampioen kroonde. Opnieuw zonder audiocommentaar, maar wel met hier en daar de nodige schriftelijke uitleg. In de documentaire over Ronaldinho krijgen we een kwartier durend portret van één van de meest tot de verbeelding sprekende voetballers vandaag de dag. Ronaldinho is voetbal, hij is één met de bal, hij is de verpersoonlijking van alles waar voetbaltalent voor staat. We kunnen opnieuw genieten van enkele van z'n sublieme bewegingen en schitterende acties, we krijgen materiaal uit z'n jeugd te zien en de master himself komt natuurlijk ook aan het woord. De moeite waard! In de 20 minuten durende documentaire over la Masia, het jeugd-, opleidings- en trainingscentrum van Barça, introduceert voorzitter Laporta in het efficiënt werkende wereldje van de Catalaanse voetbalschool. Hier vindt jong talent z'n oorsprong en heeft het de mogelijkhijd om uit te groeien tot volwaardig eerste ploeg-materiaal. Jammer genoeg kan het Belgische voetbal hier alleen maar van dromen.

CONCLUSIE
Universal stak de koppen samen met StudioCanal en bracht een prachtige dubbeldvd op de markt over één van de grootste en meest tot de verbeelding sprekende voetbalploegen ter wereld. De documentaire op zich is reeds de moeite, maar de extra's doen het zowaar nog beter. Beeld en geluid zijn van mindere kwaliteit, maar dat zal de voetballiefhebber worst wezen. Verplichte aanschaf voor elke zichzelf respecterende voetbalfan!


cover
Studio: Universal

Regie: geen
Met: Gamper, Samitier, Kubala, Cruyff, Maradona, Ronaldinho

Film:
7/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582432978


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 5.0
Spaans Dolby Digital 5.0
Catalaans Dolby Digital 5.0


Ondertitels:
Nederlands, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 4 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij