:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEOMA
KEOMA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-10-18
FILM
Keoma (Franco Nero), een halfbloed indiaan, keert na de Amerikaanse burgeroorlog terug naar zijn thuis stad. Ondertussen is er heel wat veranderd, zo maakt nu de boevenbende onder leiding van Caldwell (Donald O'Brian) er de dienst uit. Terwijl Keoma met open armen door zijn stiefvader wordt ontvangen, reageren zijn broers uitermate koel. Niet alleen beschouwen ze Keoma als minderwaardig (gezien hij een halfbloed is) maar ze werken inmiddels voor Caldwell. Uiteindelijk komt Keoma tegenover Caldwell en zijn broers te staan...

Keoma is een ietwat a-typische spaghetti-western die gedraaid werd in 1976, lang nadat het sub-genre haar populariteitshoogtepunt bereikte. Keoma onderscheidt zich vooral van de gemiddelde spaghetti-western door de muziek (die niet altijd even geslaagd is) en het gebruik van de (bij momenten ietwat pseudo-psychologische) flashbacks. In nogal wat shots is te merken waar de regisseur voor Keoma de mosterd vandaan haalde, namelijk het werk van Sam Peckinpah. Derhalve hoeft het wellicht niet te verbazen dat Keoma op visueel vlak zeker het één en ander te bieden heeft. Wat het verhaal betreft kunnen we minder over een succes over de hele lijn spreken. Volgens de overlevering werd het script nog vlug vlug bij elkaar geschreven (vaak nog de dag voor een opname) toen de opnames voor Keoma reeds gestart waren, iets wat ons niet echt verrast.

We krijgen bij Keoma een mooie cast die zeker door spaghettiwestern-liefhebbers gemaakt zal worden. De bekendste naam is zonder twijfel Franco Nero die in spaghetti-middens niet alleen onsterfelijk werd als Django maar ook te zien was in een hele resem andere klassiekers als Il Mercenario, Texas Addio en Vamos A Matar Compagneros (naast die andere spaghetti-legende Tomas Milian). William Berger (hier te zien als William Shannon) schitterde ondermeer in Sabata, Faccia A Faccia en een aantal Sartana-films. Een laatste bekende "kop" is wellicht die van Woody Strode die vooral herinnerd zal worden voor zijn rolletje in Once Upon A Time In The West. De regie van Keoma was in handen van de Italiaanse B-regisseur Enzo G. Castellari die in de jaren '80 nog het witte doek zou teisteren met post-apocalyptische pulp films als 1990: Bronx Warriors (een tijdje geleden trouwens ook uitgebracht door Dutch Filmworks).

BEELD EN GELUID
We krijgen een transfer in het originele 2.35.1 formaat. De transfer is redelijk bevredigend te noemen op het vlak van scherpte en contrast. Printbeschadigingen komen in een niet storende mate voor. We moeten het stellen met een Engelstalige Dolby Surround 2.0-dub. Gelukkig betreft het hier een dubversie die de bal niet volledig misslaat en in feite redelijk aangenaam wegluistert. Zowel wat beeld als geluid betreft kan deze Dutch Filmworks dvd de vergelijking doorstaan met de Anchor Bay release die ondermeer te vinden is als onderdeel van de Once Upon In Italy-box.

EXTRA'S
Deze dvd-release bevat jammer genoeg geen extra's. Met betrekking tot de verpakking durven we gerust de woorden "uitermate" en "lullig" in de mond te nemen. Het oogt niet erg professioneel om een verkeerde hoes te gebruiken, namelijk die van Django 2. Als ondertitel krijgen we op de voorkant van de hoes ook Django Rides Again, één van de alternatieve titels voor Keoma. Wat het nut hiervan echter is, ontsnapt ons want het zorgt onvermijdelijk voor verwarring bij de consument, Keoma heeft namelijk niets te maken met Django.

CONCLUSIE
We juichen het toe dat er eindelijk nog eens een spaghetti-western in de Benelux wordt uitgebracht maar we moeten blijven wachten op een aantal van de echte klassiekers.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Enzo G. Castellari
Met: Franco Nero, Woody Strode, William Berger, Donald O'Brian

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664028629


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij