:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEBAB CONNECTION
KEBAB CONNECTION
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-11-09
FILM
Als kleine jongen krijgt Ibo (Denis Moschitto) van zijn vader één levensles mee: nooit een Duits meisje zwanger maken. Ibo zit dan ook met een torenhoog probleem wanneer hij zijn familie moet vertellen dat Titzi (Nora Tschirner), zijn Duits vriendinnetje, een baby verwacht. Zijn vader verkoopt hem van de andere kant van de tafel een ferme klap om de oren en gooit Ibo op straat, want uitgerekend met een Duitse, een ongelovige: het is een schande voor de familie. Titzi's moeder is evenmin opgezet met de recente gebeurtenissen: heb je ooit een Turk achter een kinderwagen gezien?, vraagt ze haar dochter een beetje ontgoocheld. Maar tussen Ibo en Titzi botert het om allerlei redenen niet echt goed: Titzi is er zich van bewust dat Ibo andere dingen aan zijn hoofd heeft dan een baby, en Ibo voelt zich niet meteen geroepen om stinkende luiers te vervangen en midden in de nacht op te staan om flesjes op te warmen.Titzi draagt haar zwangerschap met fierheid en studeert ondertussen voor een auditie op de toneelschool in Hamburg. Ibo wil regisseur worden en de eerste Duitse Kung Fu-film maken. Hij maakt een succesvol reclamefilmpje voor zijn oom Ahmets eethuis The King of Kebab en een tweede dat het kersverse succes meteen van de kaart veegt. Voor de rest hangt hij met z'n vrienden wat rond en probeert een filmproducent (Paul Fassnacht) te overtuigen om met hem in zee te gaan, maar zijn Bruce Lee-act in diens bureau, waarbij Ibo's linkervoet in het tv-scherm terecht komt, is niet meteen een goede start van een duurzame samenwerking. Ondertussen windt Ibo's moeder zich op over de gang van zaken en zet haar man onder druk om in te grijpen en Ibo op z'n verantwoordelijkheden te wijzen: in mijn familie zorgt een man voor zijn vrouw!, zegt ze, in die van mij ook!!, beaamt het haar man die vervolgens met kak in de broek zijn verstoten zoon de les gaat lezen.

Kebab Connection is een film over Turken en Duitsers, maar vooral over Turken, want zij zorgen in deze Duitse productie voor de humor en de sfeer. In een land met bijna 2 miljoen Turken hoeft het niet te verbazen dat er uiteindelijk een film op de markt komt die de samenlevingsproblematiek – zij het op een zeer ludieke wijze – in beeld brengt. Een rasechte comedy is misschien niet de beste manier om een genuanceerd beeld op te hangen van hoe Duitsers en Turken met elkaar omgaan, maar grappig is het wel allemaal. Regisseurs Sinan Akkus en Anno Saul hebben zich duidelijk geamuseerd en het script, waaraan o.a. Fatih Akin, de regisseur van Gegen Die Wand heeft meegewerkt, is met een bijzonder gevoel voor oneliners en onderkoelde humor omgezet in een zeer smeuïge en originele film die beslist een zeer breed publiek kan boeien. De situaties zijn bij momenten zeer hilarisch en de makers deinzen er niet voor terug om af en toe de draak te steken met Turkse eigenzinnigheden en gebruiken. Hun relativeringdrang gaat nooit uit de bocht, maar bij momenten scheelt het niet veel. Het blijft altijd binnen de grenzen van het aanvaardbare en het zorgt gegarandeerd voor een hele batterij lachsalvo's.In Duitsland behoort Kebab Connection tot de toppers van 2004. Deze soms slapstickachtige comedy, aangekondigd als een Kung Fu-film – wat ze uiteraard niet is – deed het vrij goed in de bioscopen. Dat Duitsers ook echt Kung Fu (zouden) kunnen draaien, bewijzen Akkus & Saul overigens in de eerste tien minuten van de film. Het zwakste punt in deze hele productie is misschien nog de discussie met de Griekse overbuurman van oompje Ahmet, waardoor de film uiteindelijk veel meer op een Turks-Griekse dan op en Turks-Duitse confrontatie uitdraait, oftewel de strijd tussen kebab en gyros.

BEELD EN GELUID
Het beeld is soms iets te nadrukkelijk scherp met een heftig contrast en te veel wit licht, maar hangt dat ook niet vaak in kebab-zaken? Hier en daar is er aliasing en iets te weinig detail in donkere scènes. Het kleurenpalet is naturel en zelden overdreven gemanipuleerd. De gebruikte master is vrij van grove ongerechtigheden. Hier en daar is er wel een wit puntje of een kleine onregelmatigheid overgebleven. Het geluid staat in stereo en dat is een beetje vreemd, want de Duitse dvd-release heeft een 5.1-track (zowel in de Duitse als de Turkse versie) die niet is overgenomen. Ambiance is er anders genoeg in deze film en via de surround wordt er wel degelijk heel veel sfeer opgebouwd. De stemmen zitten vooraan over het midden verdeeld. De stemmige Turkse muziek waaiert als bedwelmende wierook via de surround door de kamer.EXTRA'S
Heel veel extra's op deze dvd, zij het allemaal van vrij korte duur. De Featurettes is een korte Making Of, voorts enkele Weggelaten Scènes en Outtakes, jammer genoeg niet ondertiteld in het Nederlands, en een originele Trailer.

CONCLUSIE
Kebab Connection is een verrassend speelse, humoristische en vrolijke comedy met een pak goedgefilmde actiescènes, aantrekkelijke acteerprestaties en een verboden liefde die tot ieders tevredenheid goed afloopt. De hand van Fatih Akin is duidelijk voelbaar in bijv. het personage Ibo en dat garandeert de kijker in dit geval een portie kolder van het beste soort. Aanbevolen voor wie van comedy houdt.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Anno Saul en Sinan Akkus
Met: Emanuel Bettencourt, Nora Tschirner, Hasan Ali Mete, Kida Ramadan, Denis Moschitto, Paul Fassnacht

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249471288


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Duits / Turks Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Featurettes
• Trailer
• Weggelaten Scènes
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij