:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN THE ANIMATED SERIES - VOLUME 2
SUPERMAN THE ANIMATED SERIES - VOLUME 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-12-04
SERIE
Daar is de man van staal alweer! Na 68 jaar weet hij nog steeds de aandacht van miljoenen mensen over de hele planeet te trekken. Maar wees nu eerlijk, iemand die sneller is dan een kogel, sterker dan een locomotief en zelfs over de hoogste gebouwen kan springen in één keer... je zou voor minder toch eens opzij kijken?

Superman heeft er al een immens lange en succesvolle carrière opzitten, niettegenstaande het feit dat hij dag in dag uit toch maar weer in dat blauw-rode outfitje moet kruipen. Wat maakt Superman zo populair en wat spreekt er ons zo in aan? Hoogstwaarschijnlijk zal eenieder van ons die vraag wel anders beantwoorden. In veel gevallen zal het we een samenloop van omstandigheden zijn en vaak gekoppeld zijn aan jeugdige nostalgie. Dat hoeft ook niet te verbazen voor een figuur die al sinds 1938 quasi constant in de belangstelling staat.

We zagen van Superman onder andere al het volgende de revue passeren:
 • Dé comics: vanaf 1938 worden ze al onafgebroken gepubliceerd. Het begon in de Action Comics van toen nog Detective Comics (DC kwam er pas later) en het einde is nog lang niet in zicht
 • De Fleischer cartoons: in 1941 maakten de Fleischer broers een eerste animatiefilmpje in wat een reeks van 17 zou worden. Tot op heden één must-own voor iedere liefhebber van degelijke animatie.
 • De cinema-serials: Niet geheel ondenkelijk de eerste verfilming van de man van staal. Kirk Alyn trekt de cape aan in 2 filmseries uit respectievelijk 1948 en 1950. TV was immers nog niet uitgevonden en bijgevolg kon je in de cinema terecht voor wekelijkse vervolgverhalen, in dit geval Superman. Ook Batman en bv. Flash Gordon kwamen zo op het witte doek terecht
 • De eerste TV-serie: Spijtig genoeg door velen vergeten, maar daarom niet minder goed. In 1952 nam George Reeves de cape over van Kirk Alyn en maakte in totaal 6 seizoenen, waarvan een aantal zelfs in kleur. Het ging hierbij om afleveringen van een goed half uurtje.
 • De eerste tv-animatieserie: In de jaren '60 krijgen we van Filmation, onder verschillende namen en gecombineerd met verschillende andere superhelden, een eerste animatieserie te zien. Filmation is nogal berucht voor z'n bedenkelijke kwaliteit van animatie en de series die ze produceerden worden dan veeleer ook als cult beschouwd.
 • Dé film: In 1978 is het zover... een echte Superman-film op grote schaal. Grote namen worden uit de kast gehaald, we denken dan aan Marlon Brando en Gene Hackman. Voor de rol van Superman haalt men echter een nobele onbekende uit de kast met de naam Christopher Reeve. De acteerprestatie van voorgenoemde zou de film tot een ware klassieker doen uitgroeien. In totaal zouden er 4 films komen, spijtig genoeg daalt de kwaliteit van die films ook zenderogen. De laatste film verschijnt in 1987.
 • De 2e tv-serie: Amper 6 jaar na Superman IV wordt het startschot gegeven voor een 2e tv-serie met deze keer Dean Cain als de man van staal. Teri Hatcher kruipt in de huid van Lois Lane en de rol dient voor haar als excellente springplank voor een verdere carrière in Hollywood. Uiteindelijk houdt de serie het na 4 seizoenen voor bekeken.
 • De 2e animatieserie: Nog voor het einde van Lois & Clark begint Superman The Animated Series op de buis te verschijnen. Na het enorme succes van Batman The Animated Series is Warner maar al te happig om Bruce Timm ook Superman onderhanden te nemen. Na 54 afleveringen wordt het project in schoonheid afgerond.
 • Nog geen jaar later besluit Warner de aanzet te geven voor een 3e TV-serie, deze keer over de jeugdjaren van Clark Kent. Deze serie kennen we quasi allemaal: Smallville!
 • In hetzelfde jaar krijgt Superman ook een rol in de animatieserie Justice League, waarin tal van superhelden samen de aarde verdedigen tegen zowel interne als externe bedreigingen.
 • Tot slot was er eerder dit jaar de film Superman Returns... Het was bijna 20 jaar gelede dat Superman nog eens op het witte doek te zien was, dus de film was een aangename verassing. Was de vraag enkel of de verwachtingen ingelicht werden? Daar komt u zonder twijfel achter in onze bespreking van die film.


In dat lijstje behoort Superman The Animated Series nog tot de meest recente lichting materiaal. Dat hoeft uiteaard niet altijd te betekenen dat het ook altijd beter is. Velen zullen zelfs maar al te graag beweren dat geen enkele animatiereeks Superman ooit beter in beeld zal brengen dan de inmiddels 65 jaar oude Fleischer-cartoons. Net zoals de oude tv-serie voor sommigen heilig is. Zelf vinden we dat eigenlijk appelen met peren vergelijken. Beide hebben hun eigen kwaleiten en mankementen. Grootste mankement bij de Fleischer-cartoons is de soms bedenkelijke inhoud, veel stereotypes en vooroordelen waren in de jaren '40 de wereld namelijk nog niet uitgeholpen en dat is eigenlijk een spijtige gegeven voor anderzijds prachtige stukjes animatie. Superman The Animated Series daarentegen mist soms wat van de charme van zijn 65 jaar oude tegenstander. Maar wanneer we Superman The Animated Series op zich bekijken als een resultaat van de jaren 90 dan hebben we eigenlijk geen enkele reden tot klagen.

Superman The Animated Series weet de klassieke Superman perfect te combineren met onze modernere samenleving. Hedendaagse technologie is vollop aanwezig en ook van pure sciencefiction is men niet vies. Dat alles gaat gepaard met een vormgeving die bij momenten heel retro aandoet, eigenlijk best te vergelijken met wat men bij Batman The Animated Series probeerde te doen. In deze serie gaat het er echter allemaal wat minder zwaarmoedig aan toe, op dat vlak lijkt Superman de regelrechte tegenpool van Batman te zijn.

Dit 2e volume bundelt weer 18 afleveringen uit de reeks, gaande van middelmatige tot erg sterke afleveringen. Het grootste deel van de "bad guys" uit het eerste volume maakt ook nu weer zijn opwachting en Lex Luthor hoort daar natuurlijk bij ! Indien het eerste volume je wel beviel dan moet je over dit 2e volume zeker niet twijfelen: aanschaffen die handel !

AFLEVERINGEN
De 18 afleveringen op dit 2e volume zijn:
Identity Crisis, Target, Action Figures, Mxyzpixilated, Double Dose, Solar Power, Monkey Fun, Brave New Metropolis, Ghost In The Machine, World's Finest (3 delen!), Father's Day, The Hand Of Fate, Bizarro's World, Prototype, The Late Mr. Kent en Heavy Metal.
Hoogtepunten zijn zonder twijfel Mxyzpixilated en het drieluik World's Finest waarin Batman en Superman moeten samenwerken om Lex Luthor en The Joker een lesje te leren.

BEELD EN GELUID
Superman The Animated Series is een tv-productie en dat heeft als uitermate spijtig gevolg dat de afleveringen interlaced op DVD staan. Indien we verscheidene bronnen mogen geloven zou de serie nochtans eerst op film geschoten zijn en pas later bewerkt zijn voor TV. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de detaillering en de scherpte van het beeld. Algemeen genomen hebben we geen reden tot klagen, aangezien een degelijke deinterlacing filter hiervan een non-probleem maakt, maar dat wil niet zeggen dat we toch liever een progressieve transfer gehad hadden.

Naast deze interlacing valt er weinig op te merken. Kleurverzadiging en contrast zijn optimaal en ook met de scherpte zit het snor al heeft die uiteraard te lijden onder de interlacing. Het is dan ook zonde dat men bij de HD formaten nog steeds de mogelijkheid tot interlacing biedt, op de lage resolutie van DVD hebben we het al liever niet, laat staan dat we 1080i (1920 x 1080) willen interlaced zien, zeker wanneer eenieder zichzelf respecterend HT enthousiast wil investeren in zowel een DVD speler als TV-set die progressief is van nature. Maar dat is uiteraard een andere discussie waar we later wel eens verder op in zullen gaan.

Net zoals bij Batman The Animated Series werd deze reeks ook in Dolby Surorund 2.0 gemixt. Ook net als bij zijn kompaan uit Gotham is het aanzetten van de Dolby ProLogic Decoder een aanrader. Daarbij gaat een klein beetje detail verloren, maar wordt het geheel ineens wel heel wat ruimtelijker. Dit bovenop de sowieso al vrij dynamische en ruimtelijke track. De track behoort zeker niet tot de absolute top, maar doet zonder twijfel wat hij verwacht wordt te doen.

EXTRA'S
Spijtig genoeg moeten we het op dit 2e volume met iets minder extra's doen dan op het eerste volume. Niettemin heeft elk van de wel aanwezige extra's een echte meerwaarde en is het zeker de moeite deze op zijn minst eenmaal te bekijken en of te beluisteren. Bij 1 aflevering hebben we de keuze een videocommentaar te bekijken, nl. Mxyzpixilated, wat ons betreft één van de beste afleveringen op dit volume. Naast dit videocommentaar werd er voor de afleveringen Brave New Metropolis en World's Finest Deel 1 een audiocommentaar voorzien door onder andere Bruce Timm en Paul Dini. Tot slot is er ook nog de korte featurette (12 min.) Menaces of Metropolis: The Villains of Superman waarin de slechterikken uit de reeks onder de loupe genomen worden. Het wordt aan de hand van deze featurette ook duidelijk hoe moeilijk het was sommige van deze personages vorm te geven.

CONCLUSIE
Na Volume 1 kwam er Volume 2 en na Volume 2 komt hopelijk snel het 3e en laatste volume van Superman The Animated Series. De serie hoeft niet onder te doen voor voorgaande interpretaties van het personage en is een mooie aanvulling op Batman The Animated Series. Technisch gezien behaalt de set een ruime voldoende, we vinden het wel uitermate spijtig dat de beeldtransfer interlaced is. Er zijn een aantal leuke extras aanwezig al zal je ons niet horen klagen mochten ze in aantal toenemen. Desalniettemin een aanrader voor iedere liefhebber van animatie en/of Superman.


cover
Studio: Warner

Regie: Bruce W. Timm
Met: Timothy Daly, Dana Delany, Clancy Brown, Malcolm McDowell, Christopher McDonald en Finola Hughes

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
6

Speelduur:
378 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0,
Hebreeuws Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Menaces of Metropolis: The Villains of Superman,
• 2 Audiocommentaren,
• 1 Videocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij