:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AJAX COLLECTION 4 - DE 100 MOOISTE GOALS
AJAX COLLECTION 4 - DE 100 MOOISTE GOALS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-12-26
DOCUMENTAIRE
Elke voetballer die ooit het geluk had een doelpunt te scoren, zal het met me eens zijn: er is in de voetbalsport geen enkel gevoel dat kan tippen aan het maken van een doelpunt. Ze komen er in alle soorten en maten: afstandsschoten, na een dribbel, een schuivertje naast de keeper, een binnentikker, een vrije trap, een penalty, een krachtige kopbal, een lobballetje, een hieltje, een omhaal, etc... Hoewel het ene doelpunt een stuk belangrijker kan zijn dan het andere, is het voor de maker ervan toch steeds een apart gevoel als de bal over de lijn gaat. Je mag zelfs met 7-0 in het krijt staan, toch is het eerreddertje mooi meegenomen voor een spits. Alledaagse beslommeringen en wereldproblemen worden voor eventjes aan de kant gezet en er wordt met volle teugen genoten van dat extasemoment dat soms maar enkele momenten duurt. Vandaar dat het ook zo belangrijk is voor een spits om geregeld z'n 'dosis' te krijgen, maar daar kunnen we het hier verder niet over hebben zonder af te dwalen van de 100 mooiste doelpunten uit het Ajax-bestaan.

De titel van het vierde en finale dvd uit de Ajax Collection spreekt voor zichzelf. Om de selectie te maken van de beste, mooiste, belangrijkste en meest sublieme 100 doelpunten uit het Ajax-bestaan, heeft men opnieuw samengewerkt met de mensen van het NOS-archief. Natuurlijk heeft iedere voetballiefhebber z'n eigen specifieke smaak over doelpunt, dus komt de subjectieve keuze en rangorde van de makers wellicht niet overeen met uw smaak, maar vrees niet, alle kleppers zijn sowieso aanwezig. Ze kregen een onderverdeling per 25 stuks en het geheel wordt aan elkaar gepraat door David Endt, de perschef van Ajax. Hij fungeert ook als voice-over bij de doelpunten waar geen origineel televisiecommentaar voorhanden is.

BEELD EN GELUID
Een voortdurende afwisseling tussen gedateerd en recent beeldmateriaal maakt het moeilijk om een correcte score en beoordeling te geven aan deze dvd. Het Ajax-materiaal uit het NOS-archief werd op deze manier wel van de ondergang gered, wat uiteindelijk het allerbelangrijkste is voor de fans. Het originele beeldmateriaal heeft, alhoewel schromelijk onverzorgd, een melancholische ondertoon, wat voor véél mensen zal primeren op het uitzicht van het geheel. Ook op het geluid is bovenstaande redenering van toepassing: alles is verstaanbaar en daar gaat het om. Op het oude geluid zit ruis, af en toe is het geluid slecht wegens een gestoorde sattelietverbindingen, opnieuw nostalgie van de bovenste plank. De commentaarstemmen bij de meer recente NOS Sportuitzendingen zijn ook dat overigens ook voor ons Belgen.

EXTRA'S
4 featurettes met een totale speelduur van zo'n 30 minuten: 'De 25 goals die het niet haalden', 'Grootste overwinning Ajax', 'Bijzondere Ajax momenten' en 'Bijzondere vrije trappen'. Featurette 1 en 4 spreken voor zichzelf, de grootste Ajax-overwinning is de Europese tegen Luxemburg in 1984 (het werd maar liefste 14-0) en de bijzondere momenten zijn een aaneenschakeling van mooie dribbels, prachtige acties en één gekke keeper: Stanley Menzo !

CONCLUSIE
De perfekte afsluiter van een interessant vierluik dat bij elke voetballiefhebber een mooi plaatsje zal krijgen in de verzameling. De 100 doelpunten zijn stuk voor stuk pareltjes die telkens opnieuw emoties zullen oproepen bij de talrijke supporters van deze legendarische voetbalclub. Technisch kunnen we wegens de variatie van het materiaal moeilijk een oordeel vellen, maar deze keer werd er gelukkig wel gezorgd voor voldoende bonusmateriaal.


coverStudio: Warner

Regie: Frits Van Rijn, David Endt, Jeroen Verbaan
Met: geen

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932865035


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• 4 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij