:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 2001 MANIACS
2001 MANIACS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-12-27
FILM
Enkele studenten trekken voor Spring Break naar Daytona Beach. Onderweg volgen ze de pijl van een wegomleiding en komen zo terecht in het bizarre dorpje Pleasant Valley, gelegen in het Zuiden van Amerika. Net als enkele andere 'gasten' worden ze uitgenodigd door burgemeester Buckman (Robert Englund) op een grootse barbeque...

You are what they EAT!

De tagline zegt het eigenlijk al wat je kan verwachten van deze geslaagde remake van Herschell Gordon Lewis' Two Thousand Maniacs uit 1964. Namelijk splatter & gore van de bovenste plank! Sullivan zet vanaf de begincredits al de juiste duistere toon en met plezier ontdekten we dat de jonge cineast zich geen fluit aantrekt van het veilige (lees: politiek correcte) regime dat er de laatste jaren heerste in Hollywood. Sullivan veegt met alles en iedereen de vloer aan en dit maakt de al behoorlijk gore horrorscènes nog scherper van toon. Maar het is nét door de overduidelijk affiniteit met het op het moment erg populaire horrorgenre van de crew (waaronder de maker van Cabin Fever en Hostel, Eli Roth, die de film produceerde onder zijn Raw Nerve-label), en de leuke genrecast, dat de film waarschijnlijk ongehavend langs de keuringscommissie geraakte. Hoe het ook zij, Tim Sullivan toerde met zijn 2001 Maniacs langs al de hoog aangeschreven genrefestivals en zo groeide de bloederige horrorkomedie uit tot een groot succes. Niet verwonderlijk staat er dan ook al een sequel in de steigers...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld oogt voor zo'n recente film behoorlijk soft door de aanwezigheid van een redelijke hoeveelheid filmgrain. Bovendien is er soms edge-enhancement toegepast en bevat de gebruikte bioscoopprint wat vuiltjes. De kleuren ogen dan wel weer helder en ogen voldoende natuurlijk en de donkere beelden zijn prima te volgen dankzij een goed detail en contrast. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm met een voldoende aan dynamiek. De dialogen worden steevast verstaanbaar weergegeven via de centerspeaker en de muziek zorgt voor het nodige ruimtegevoel. Er is zoals gewoonlijk bij DFW een Engelse DTS-track toegevoegd en deze klinkt een tikkeltje beter in de hoge tonen, maar het verschil is niet wereldschokkend.

EXTRA'S
Allereerst hebben we de typische extra's zoals een bioscooptrailer, een photo gallery en enkele pagina's notities over de film, maar verder ook een erg leuke en enthousiaste audiocommentaar (die voor bizarre redenen trouwens op disc 2 staat!) door regisseur Tim Sullivan en hoofdrolspeler Robert Englund en een erg uitgebreide 'making of'-documentaire (42 min.). Verder treffen we ook een "Audition Reel" (7 min.) aan en een enorm ruime selectie (37 min.) aan ruwe weggeknipte fragmenten en bloopers. Tenslotte nog een resem cross-promotional trailers van andere genrefilms die bij DFW zijn verschenen.

CONCLUSIE
Het bloederige en heerlijk foute 2001 Maniacs werd een heuse festivaltopper en maakte van Tim Sullivan een nieuwe sterke naam voor het genre. De door DFW uitgebrachte dvd is ondanks enkele typische uitschuivers toch een aanrader voor de liefhebbers.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Tim Sullivan
Met: Robert Englund, Lin Shaye, Giuseppe Andrews, Jay Gillespie, Peter Stormare

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664074688


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Photo gallery
• Liner notes
• Audiocommentaar
• Audition Reel
• Making Of
• Bloopers & Deleted Scenes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij