:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 16 BLOCKS
16 BLOCKS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-01-01
FILM
Bruce Willis is de laatste jaren terug goed op dreef met door critici hoog aangeschreven films zoals Hostage, Sin City en Lucky Number Slevin. Ook in 16 Blocks laat de superster wederom een sterk staaltje acteertalent zien en bewijst Willis opnieuw waarom hij nog steeds één van de meest geliefde actiehelden is. Willis heeft zich goed laten aandikken voor de rol van uitgebluste cop Jack Mosley en ook zijn natuurlijk naar achter trekkende haarlijn passen perfect bij de rol. Rapper/acteur Mos Def is aanvankelijk wat irritant met zijn hoog stemmetje en niet dicht te krijgen klep, maar naarmate de prent vordert is het net door het contrast tussen deze twee hoofdacteurs dat het wederzijdse respect zo authentiek overkomt. David Morse is op zijn beurt goed gecast als de bad guy van dienst.

Regisseur Richard Donner, bekend van onder andere Superman en de Lethal Weapon-serie, heeft ondertussen zijn sporen al verdiend als capabel actieregisseur. En ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft hij nog steeds een zuivere visie als het op snedige en spannende actie aankomt. Akkoord, tegen de bombastische CGI-spektakels kan 16 Blocks waarschijnlijk niet op, maar het is net een verademing dat deze film het gewoon moet hebben van het acteerwerk, de klassieke actie en enkele geslaagde sleutelmomenten die het geheel netjes boven de middelmaat laten uitsteken. 16 Blocks deed het echter behoorlijk pover in de internationale bioscopen (met een globale omzet van om de 56 miljoen dollar). Maar we zijn ervan overtuigd dat de film op dvd, hd-dvd of Blu-Ray zijn publiek wel zal vinden!

BEELD EN GELUID
We gaan hier direct met het slechte nieuws beginnen. De film had een bioscoopformaat van ongeveer 2.35:1, maar een slimme ziel bij Dutch Filmworks vond het blijkbaar nodig om deze actieprent te verkappen tot 1.78:1. Het beeld is weliswaar anamorfisch uitgevoerd en voor de rest zit alles er meer dan behoorlijk uit, maar dit zalft de wonde zeker niet! Een halvering van de score voor beeld is dus aan de orde. Want gedurende heel de film heb je het gevoel dat alles véél te krap zit, gewoon door het verknippen van het beeld. De actiescènes komen hierdoor rommelig over en acteurs vallen soms buiten het beeld. We zijn bijna 2007 en Pan & Scan is nog steeds niet verbannen! We leven echt in een wrede wereld. Gelukkig hebben we qua geluid geen reden tot klagen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima met een goede dynamiek en ruimtelijkheid. De achterkanalen geven alles goed weer en de geluidtrack heeft een mooie plaatsing van de geluidseffecten. De dialogen komen helder en voldoende verstaanbaar uit de center. De subwoofer onderlijnt het geheel waar nodig. De Engelse DTS-track bevat op zijn beurt iets meer detail en verdient zo onze voorkeur.

EXTRA'S
De voornaamste extra is het meer donkere alternatieve einde. Dit past stukken beter bij de rest van de film! Alleen spijtig dat je het einde alleen apart kan bekijken in tegenstelling tot de rest van de wereld. Verder hebben we de typische EPK-extra's waarmee de steelbook uitgaven eerder berucht dan geroemd werden: de originele bioscooptrailer, een 10 foto's tellende nutteloze photo gallery, enkele pagina's liner notes over de film, lauwe interviews (15 min.), beelden gemaakt op de set volgens het vervelende B-Roll-principe (20 min.) en de mega fantastische (NOT!) 'film clips' mogen uiteraard ook niet ontbreken. Tenslotte hebben we nog een resem promotionele trailers.

CONCLUSIE
Sinds het door critici goed ontvangen Hostage werkt Bruce Willis hard aan een comeback. 16 Blocks is een degelijke actie-thriller zonder al te veel bombast, maar hij faalde spijtig genoeg in de poging om een publiek te vinden. De technische specificaties van het door DFW uitgebrachte schijfje zijn prima, ware het niet dat de maatschappij er niet voor had geopteerd om het 2.35:1-beeldformaat te verknippen naar 1.78:1. Een gemiste kans!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Richard Donner
Met: Bruce Willis, Mos Def, David Morse

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664037522


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Alternatief einde
• Bioscooptrailer
• Photo gallery
• Liner notes
• Interviews
• B-Roll
• Film clips
• Crosspromotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij