:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 2 DEEL 1
GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 2 DEEL 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-02-11
SERIE
Alvorens we deze review aanvangen moet ons toch eerst iets van het hart: nadat Buena Vista het begrip 'laten we een volledig televisieseizoen wegens commerciële redenen opsplitsen in twee boxsets waarna we het een tijdje later dan toch in één box uitbrengen' ook bij ons introduceerde met Lost S2, herhaalt men deze leuke stunt gewoon opnieuw met het tweede seizoen van dit Grey's Anatomy. Één verschil: de twee boxen worden op hetzelfde moment gereleased. Wat zou de motivatie hierachter kunnen geweest zijn ? Naast de commerciële overwegingen (27 afleveringen op 6 discs?? Nee hoor, laat dat maar aan de Amerikanen over, wij brengen hier 2 boxsets uit met elk 4 discs erin en roven de consument z'n portefeuille leeg!) zijn de estetische overwegingen natuurlijk ook mooi meegenomen als argument. Het eerste seizoen bestond namelijk uit slechts 9 afleveringen, waardoor de 3 sets op deze manier natuurlijk mooi gelijk zijn qua uitzicht.

Nu ja, genoeg geklaagd, over naar de orde van de dag. Na het onverwachte succes van het eerste seizoen en de jammerlijke probleem van de eventuele kijkcijfer-opsplitsing met Desperate Housewives (eigenlijk de hoofdreden waarom seizoen één slechts negen episodes bevat. De 5 eerste episodes van dit tweede seizoen behoren eigenlijk nog tot seizoen 1. Volgt u nog?) was ABC op zoek om van deze show een echte topper te maken. Daarom werd een ideaal scenario bedacht. De zestiende aflevering (in weze de elfde) van dit tweede seizoen werd losgelaten op de Amerikanen net na de befaamde superbowl op zondagavond. U moet weten, op dat moment zit zowat driekwart van alle US of A'ers voor de buis en kon men dus hopen op een kijkcijferexplosie. Gelijk had men, want deze 'knaller' van een aflevering liet op korte tijd de fanschare enorm aandikken. Niet verwonderlijk, want Grey's Anatomy blijft nog steeds de jonge, moderne en meer gedurfde versie van E.R. De mix van perfekte scenario's, interessante karakters, humor van de bovenste plank en af en toe een vleugje sex werkt perfekt. Als het op kijkcijfers aankomt versloeg Grey's Anatomy reeds een tijdje de Desperate Housewives en staat het samen met Lost aan de top van ABC's meest succesvolle tv-series aller tijden. De creatie van schrijfster Shonda Rhimes sleepte voor het eerste seizoen 3, en voor het tweede seizoen zelfs 11 nominaties voor een Golden Globe in de wacht waarvan het er uiteindelijk eentje wist te verzilveren voor de uitstekende casting.

Alhoewel de principale karakter van de show Meredith Grey is, zijn het vooral de sterke 'bijrollen' die de show tot een succesverhaal maken. George, Cristina, Izzie plus de dokters waarmee ze werken (de dominante Bailey, de alleswetende Burke, de baas Webber en natuurlijk dokter McDreamy himself: Derek Shepherd) dragen stuk voor stuk iets bij aan deze show en geven het de meerwaarde die deze dramareeks hoog boven de middelmaat laat uitstijgen. Verdere verhaallijnen die dit tweede seizoen kruiden zijn o.a de terugkeer van de vrouw van dokter McDreamy, Izzie die verliefd wordt op een patiënt en George die z'n gevoelens voor Meredith in de hand probeert te houden. Verder zien we de moeilijkheden die Cristina ondervindt om een balans te vinden tussen privé en professioneel ten opzicht van dokter Burke.

AFLEVERINGEN
14 afleveringen op deze 4 discs (waarvan de eerste 5 eigenlijk nog behoren tot seizoen 1) met de volgende titels:

1. Raindrops Keep Falling On My Head
Terwijl Meredith in een bar bekomt van het feit dat Derek getrouwd is, stuikt barman Joe in elkaar. Ondertussen is Dr. Webber nog steeds herstellende van zijn operatie en moet er een interim hoofdchirurg aangesteld worden.

2. Enough Is Enough
Meredith en Christina hebben allebei mannenproblemen op te lossen, Burke heeft het niet makkelijk als hoofdchirurg en Alex heeft te doen met een drankverslaafde vrouwenmishandelaar

3. Make Me Lose Control
Het wordt allemaal een beetje te veel voor Meredith wanneer haar moeder opgenomen wordt in het Seattle Grey. Haar ziekte is niet van de minste en George ontdekt nog het een en ander tijdens haar behandeling.

4. Deny, Deny, Deny
Christina bewijst dat ze een goede dokter is, maar een slechte patiënte. Meredith's moeder zorgt voor de nodige problemen in het ziekenhuis wanneer ze zichzelf voor chirurg aanziet.

5. Bring The Pain
De bliksem slaat in en er moet geopereerd worden onder moeilijke omstandigheden. Een diep religieuze man wil verhinderen dat z’n dochter geopereerd wordt. Meredith stelt Derek voor de keuze tussen haar en Addison.

6. Into You Like A Train
Terwijl Meredith wacht op Derek's keuze wordt ze onverwacht opgeroepen om de slachtoffers van een treinongeval te behandelen.

7. Something To Talk About
Terwijl Derek en Addison een relatietherapeut bezoeken wordt Meredith het slachtoffer van roddels. Een 18-jarige dient z'n eigen keuze te maken betreffende een delicate ingreep. Burke en Webber twijfelen of ze hun relatie al dan niet openbaar gaan maken.

8. Let It Be
Vrienden van Derek en Addison bezoeken het Seattle Grace op zoek naar een dokter die hen wil helpen met een delicate ingreep. Een man die een val van 5 verdiepingen hoog maakte is blijkbaar niet al tevreden dat hij dit overleefde.

9. Thanks For The Memories
Thanksgiving komt eraan en George dient samen met z'n familie op kalkoenjacht te gaan. Een patiënt ontwaakt na 16 jaar uit coma en krijgt z’n eerste behandelingen van Meredith en Derek.

10. Much Too Much
Een one-night stand van Meredith laat zich in het Seattle Grey behandelen voor een intiem probleem. Alex heeft andere intimiteits- en andere problemen te behandelen met Izzie.

11. Owner Of A Lonely Heart
Een te vroeg geboren vijfling met serieuze gezondheidsproblemen zorgen voor de nodige commotie in het Seattle Grey.

12. Grandma Got Run Over By A Reindeer
Het is niet de meest feestelijke kerst voor Derek en een paar anderen. Een jonge kerel die een harttransplantatie weigert zorgt voor de nodige spanningen tussen Christina en Burke. Ondertussen krijgt Alex hulp van alle kanten terwijl hij blokt voor een medisch toelatingsexamen.

13. Begin The Begin
Christina en Bailey houden zich bezig met de harttransplantatie van Denny Duquette. George neemt de behandeling op zich van een patiënt die voor een moeilijke keuze staat en Alex identifiëert zichzelf met een auteur.

14. Tell Me Sweet Little Lies
Meredith en Christina liegen tegen elkaar betreffende hun respectievelijke relaties met Derek en Burke. Een bejaarde patiënt weigert ontslagen te worden uit het ziekenhuis en Alex krijgt het resultaat van z'n examen te horen.

Leuk weetje: is het u reeds opgevallen dat de titels van alle afleveringen uit Grey's Anatomy songtitels zijn?

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische aspect ratio is reeds geruime tijd de standaard als we het hebben over de uitzendingen van Amerikaanse tv-series in HDTV-formaat. Geen verrassingen hier, het beeld is quasi perfekt te noemen. Levendige kleuren, kraakhelder en scherper beeld dan een Hatari Hanzo-zwaard. We hebben gezocht achter enige vorm van grain of andere oneffenheden maar we konden er tot ons groot jolijt geen enkel spoortje van terugvinden.
Een heldere, duidelijke en getrouwe weergave van deze dialooggedreven serie is wat we vragen op audiogebied, en dat is wat we ook krijgen. Je zal er je systeem niet mee kunnen testen, maar de 5.1-audiomix is in al z'n subtiliteit zeker en vast niet te onderschatten. De muziek is van levensbelang, en ze komt dan ook in een mooie spreiding van alle kanten op je af. En als het dan toch eens nodig is (bij de explosieve 16e aflevering in boxset 2) krijg je uiteindelijk het effectieve bewijs van de kwalitatieve kenmerken die deze audiotrack bezit.

EXTRA'S
Grey's Anatomy ontleed: unieke scènes' is een samenvatting van zo'n 14 verwijderde scènes die stuk voor stuk optioneel te ondertitelen zijn. Vervolgens zijn er nog 3 featurettes met de volgende titels: 'Op de set van Seattle Grace Hospital', 'De zachte kant van dokter Bailey' en 'Vraag het aan de dokters'. In de eerste van de 3 krijgen we een rondleiding door dokter Webber in het Seattle Grace Hospital. Alhoewel redelijk kort van duur is het toch leuk om even de set te bezoeken waar het grootste gedeelte van de serie zich afspeelt. 'Vraag het aan de dokters' duurt zo'n 13 minuten en bevat antwoorden van Kate Walsh (Addison), James Pickens, Jr. (Dr. Webber), Justin Chambers (Alex Karev) en T.R. Knight (George) op vragen die de fans konden stellen op de officiële website van Grey's Anatomy. 'De zachte kant van dokter Bailey' is in weze niks meer en minder dan een 7 minuten durende collegiale lofbetuiging aan Chandra Wilson, de vertolker van dit antipathiek karakter.

CONCLUSIE
Toch een iets of wat rare keuze van Buena Vista om dit tweede seizoen op te splitsen in twee verschillende boxsets, zeker en vast als we zien dat dit in de States wel mogelijk is. De éne box kan zeker en vast niet zonder de andere, dus bespaar u de moeite en koop ze beiden in één winkelbeurt, waarna u ze liefst zo dicht mogelijk bij elkaar in de kast zet. Beeld- en geluidskwaliteit zijn perfekt te noemen, de extra's bijgevoegd aan dit eerste deel van seizoen 2 zijn wat aan de magere kant.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Peter Horton, Adam Davidson, Wendey Stanzler, Mark Tinker, Jeff Melman, Lesli Linka Glatter, Michael Dinner, Dan Minahan, Jessica Yu
Met: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, T.R. Knight, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Isaiah Washington, Patrick Dempsey

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
570 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418111687


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• 3 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij