:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOCKWISE
CLOCKWISE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-12-13
FILM
Schooldirecteur Brian Stimpson (John Cleese) is apetrots dat zijn Engelse openbare school door de kadaverdiscipline die hij er heeft geïntroduceerd, is geselecteerd om bij een autoritair kransje van dure privé-scholen te horen. Hijzelf mag als afgevaardigd bestuurslid een speech gaan houden, en heeft die dan ook minutieus voorbereid. Minutieus is in deze context het juiste woord, want Stimpson is een maniak wat punctualiteit betreft: hij kijkt voortdurend op zijn klok, en zijn leven is tot op de seconde afgeregeld. Maar dan gebeurt de ramp: door een typisch Engels misverstand (Left? Right!) stapt hij op de verkeerde trein, en wanneer hij zijn vergissing door heeft, is zijn trein én zijn uitgetypte speech naar elders vertrokken. In paniek grijpt hij naar het eerste vervoermiddel dat hij te pakken krijgt: hij botst op een spijbelende studente, Laura (Sharon Maiden), en belooft haar vrijstelling van straf als zij hem op tijd op zijn academische zitting kan brengen. Maar door zijn neurotisch gedrag belandt hij van het ene ongeluk in het andere: de arm der wet, autopech, het vakkundig in elkaar schoppen van een moedwillige telefooncel, en een binnenweg die recht de wei in en naar een verlaten klooster leidt. Maar wanneer de wanhoop het grootst lijkt, en Stimpson over zijn carrière definitief een kruis kan maken, zorgt een al even onwaarschijnlijke reeks toevalligheden dat hij nog één kans krijgt om op tijd te zijn. Echter, hierbij moet hij alle grenzen van de wettelijkheid overschrijden.

Na de release van de Fawlty Towers-box is het interessant om zien of John Cleese solo zijn acteertalent kon bestendigen van het kleine naar het grote scherm. Alhoewel hij dat later met veel bravoure en meer gecontroleerd heeft kunnen doen in films als A Fish Called Wanda en Fierce Creatures, is dit een niet onaardige film, maar Cleese kan zijn Basil Fawlty-imago eenvoudigweg met geen mogelijkheid van zich afschudden. Het is zo een beetje als Rowan Atkinson, die maar één ding goed kan doen - Mr. Bean - maar dat dan ook als de beste kan: een typetje spelen, in zijn geval dat van de dolgedraaide neuroot die iedereen in zijn omgeving afbekt en zich door zijn onhebbelijk gedrag steeds dieper in nesten werkt. Liefhebbers van typisch Britse humor zullen deze film erg kunnen smaken, alhoewel de eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat dit niet het beste Cleese-produkt aller tijden is. Desondanks bevat de film enkele hilarische scènes, zoals Cleese's woede-aanval tegenover een weerbarstig telefoonhokje, de zoektocht naar een tractor, en de chaotische slotscène. Op het einde is Cleese echter zodanig door het lint gegaan, dat geen enkele scenarist meer scheen te weten hoe er nu een einde aan het verhaal moest gebreid worden, en daarom eindigt de film ook zo abrupt en laat de kijker een beetje verweesd achter.

BEELD EN GELUID
De film zelf heeft een zekere verdienste, maar de transfer naar DVD is een absolute rotzooi. Het beeld is op origineel formaat 1.66:1 op de schijf gezet, maar niet anamorf, waardoor het beeld er constant onscherp en vuil uitziet, en vergeven is van de artefacts. De telecine-transfer lijdt erg onder wobble, wat vooral in de begin-en aftiteling zeer storend is. Tot overmaat van ramp zijn de ondertitels in de beeldband gebakken. Het 2.0-geluid mist elke dynamiek, maar bevat niet zo'n ongelofelijke kemels als het jammerlijke beeld. Technisch is er ook vanalles fout aan de DVD: mijn PC is tweemaal gecrasht toen ik screenshots van de DVD wou nemen, want standaard-software zoals PowerDVD geeft op deze disc een niet-repareerbare foutmelding. U zal het dus zonder beeldjes moeten stellen; of U moest nú uw ogen sluiten en aan John Cleese denken. Bovendien heeft de Engelse soundtrack een code "Arabisch" meegekregen en nog meer van dat fraais. Als men mij zou zeggen dat John Cleese deze DVD hoogstpersoonlijk heeft gemasterd, ik zou het nog gaan geloven.

EXTRA'S
De disc bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Is de film nog enigszins de moeite waard, de transfer op DVD is een absoluut dieptepunt in de nog jonge geschiedenis van de DVD. Technisch is zowat alles aan deze DVD fout wat er mogelijk aan een DVD fout kan zijn. Aan John Cleese-fans kunnen we alleen maar aanraden om te proberen niet te veel te betalen voor een release als deze, wat toch aardig zou moeten lukken.coverStudio: Video Film/Express

Regie: Christopher Morahan
Met: John Cleese, Penelope Wilton, Alison Steadman, Stephen Moore, Sharon Maiden

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713053000041


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij