:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NICK CAVE & THE BAD SEEDS - THE ABATTOIR BLUES TOUR
NICK CAVE & THE BAD SEEDS - THE ABATTOIR BLUES TOUR
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-02-20
CONCERTFILM
Nick Cave & The Bad Seeds: The Abattoir Blues Tour biedt waar voor z’n geld: op deze dubbele dvd-release staan twee concerten, resp. uit 2003 en 2004 en als extra krijgt u er 80 minuten materiaal bovenop, gaande van The Making of van het recente dubbelalbum Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus tot unieke promotievideo’s van ouder werk waaronder eentje waarin Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten) nog te zien is.

Nick Cave bereikte Europa in het begin van de jaren’80. In Australië vormde hij z’n eerste band en oogstte nadien succes met The Birthday Party waarmee hij vanuit Londen en West-Berlijn opereerde. Zijn invloeden gaan van Punk over New Wave, van Lou Reed, The Ramones en David Bowie tot The Stooges. Nog in de jaren’80 leverde hij z’n eerste literaire pennenvrucht af en sindsdien ontwikkelde hij zich tot een begenadigd schrijver, scenarist en (occasioneel) tot acteur.

Zijn heftig expressionisme evolueerde in de loop der jaren tot een veel rustigere en zelfs lyrische stijl, gekenmerkt door rake observaties en een zeer precieze woordkeuze. Daarmee lag de weg open voor de introductie van biografische elementen en persoonlijke ontboezemingen in perfect uitgewerkte popsongs, beklijvende ballades en welluidende rock’n roll-songs met rhythm'n blues- en jazz-invloeden. Wars van modieuze invloeden heeft Nick Cave over de voorbije 25 jaar een zeer apart en eigenzinnig repertoire opgebouwd van intimistische en tijdloze composities waarmee hij een eerder beperkt maar zeer trouw publiek bereikt.Brixton Academy, Londen
Met The Abattoir Blues Tour, de promotietournee voor de dubbele Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus, deed Nick Cave in november en december 2004 twintig Europese steden aan. Het concert op Disc 1 is opgenomen in de Brixton Academy in Londen op 11 november 2004. Op het programma staan tien songs uit het nieuwe album en vier bisnummers waaronder The Ship Song. Cave treedt voor de gelegenheid aan met een zevenkoppige begeleidingsband en een vierkoppig koor. Meest markante figuur van The Bad Seeds – na het vertrek van Blixa Bargeld – is beslist Warren Ellis op elektrische gitaar, een muzikant die een bijzondere stempel op het geluid van de band drukt.

Nick Cave opent het concert met Hiding It Away, een zuigende rocksong met bluesy trekjes en een hypnotiserend refrein. Messiah Ward krijgt een voorzichtige piano-intro en evolueert naar een langzame rockballade met zoete vrouwenstemmen in de achtergrond en een klagende Nick Cave up front. Easy Money, een rustig voortkabbelende ballade met Nick Cave aan de piano, eenvoudig van snit en intimistisch van sfeer, gaat over het gemak waarmee men een doel kan bereiken op voorwaarde dat de juist prijs wordt betaald. Ellis' weemoedig vioolspel krijgt ruime baan tot lang na de allerlaatste pianoaanslagen. Voor Supernaturally gaan Nick Cave And The Bad Seeds in een hogere versnelling met heftig vocaalwerk en jachtige gitaren op een pseudo-flamencotempo. The Lyre of Orpheus, op skiffle drums, bouzouki en ondersteund door een ingehouden piano en spaarzame elektrische gitaren, is de ballade over Orpheus’ drama.Babe You Turn Me On, schuifelend en parlando, spaarzaam geïllustreerd met een veelzijdig tapestry van akoestische en elektrische geluidjes, blijft breekbaar tot op het eind.

Nature Boy is een verrassend vlotte popsong, gitaargestuurd en gearrangeerd à la Steve Harley & Cockney Rebel met massa's ooh's en lalala's. Get Ready For Love neemt nauwelijks een aanloop, maar slingert de luide volumes stevig gitaarwerk zonder pardon de zaal in. Een grommende Nick Cave jaagt de temperatuur in Brixton Academy de hoogte in en een huilend koor moedigt hem daarbij aan op de tonen van jankende gitaarslierten. Carry Me, tegen een donkere en sferische achtergrond van noisy insteekjes, is een slepende ballade voor solostem en koor. Afsluiter There She Goes, My Beautiful World, met prominente gitaren en staccato koorgeweld, groeit in geen tijd uit tot een stomende torch song vol emotie en passie. De sectie bisnummers opent met het gevoelige God Is In The House (Album No More Shall We Part, 2001), hemels en gospelachtig met nauwelijks meer dan een simpele pianobegeleiding en een zijïge viool voor het ontbrekende kippenvel. Het glockenspiel wordt van stal gehaald voor Red Right Hand, dat meteen bijval oogst van het publiek. Sologitaar en elektrische piano zorgen voor een zacht golvende ondergrond en de basgitaar vertelt haar eigen eenvoudige verhaal. The Ship Song, immer ingetogen en beklijvend, passeert met een onaangeroerd pianoarrangement. Stagger Lee, de traditional uit het album Murder Ballads (1996), sluit de set definitief af met een vuurwerk van gitaargeluiden en hijgend vocaal stuntwerk.

Playlist:
Hiding All Away
Messiah Ward
Easy Money
Supernaturally
The Lyre Of Orpheus
Babe, You Turn Me On
Nature Boy
Get Ready For Love
Carry Me
There She Goes, My Beautiful World
God Is In The House
Red Right Hand
The Ship Song
Stagger LeeHammersmith Apollo, Londen
Disc 2 opent met een concert van Nick Cave And The Bad Seeds in juni 2003 in de Hammersmith Apollo in Londen. Zeven songs zijn voor de dvd geselecteerd, rustige nummers uit Nocturama (2003) en ouder werk, uitgevoerd zonder koorbegeleiding. Het gaat hoofdzakelijk om rustige ballades, door Cave begeleid op de vleugelpiano en ondersteund met gedoseerd vioolgeluid van Warren Ellis en het klassieke gitaar- en drumwerk van The Bad Seeds.

Wonderful Life is een bloedmooie ballade in typische Cave-stijl, gevolgd door het al even indrukwekkende Nobody's Baby Now. Voor de rocker Bring It On krijgt Nick Cave vocale versterking van zijn landgenoot Chris Bailey (The Angels, Angel City). In het veel rustigere Sad Waters staat verteller Nick Cave opnieuw in de spotlight. Warren Ellis laat z’n viool zacht fiedelen als bij een nachtelijk kampvuur, terwijl Cave op piano voor de knisperende vonkjes zorgt. Christina The Astonishing is het verhaal over de in Brustem (Luik) eind 12de eeuw geboren Christina Mirabilis, een christelijke vrouw die bekend stond om haar veelvuldige vlagen van extase. Cave doet het verhaal van haar bijzonder leven. Wild World, een zeer vroege compositie van Nick Cave, sluit de set af met spetterende gitaarnoise.

Playlist:
Wonderful Life
Nobody's Baby Now
Bring It On
Sad Waters
Watching Alice
Christina The Astonishing
Wild World

BEELD EN GELUID
Het Cave-concert in de Brixton Academy is duidelijk met grote middelen geregistreerd. Minstens 5 camera’s volgen de muzikale activiteiten op het podium. Sporadisch wordt er gezoomd en is er sprake van een bewegende camera. De nadruk ligt duidelijk op zoveel mogelijk kwaliteit waardoor de opeenvolging van de beelden niet lukraak, maar volledig volgens het scenario gebeurt. Het resultaat is een zeer bekijkbaar concert met veel blauw licht en rode toets, schrale spotlights en wit licht vanuit de achtergrond. Nick Cave staat meestal in het halfduister. Zijn aanwezigheid is niet belangrijker dan die van de bandleden of het koor. Hij behoeft dus geen speciale aandacht. Het resultaat is een eerder donkere set met flashes van geel en groen tegen een achtergrond van sobere visuals in dezelfde kleur als de rest van de omgeving. In een Cave-concert draait alles om de muziek, niét om het personeel, niet om de lichtshow of de extraprojecties. Het geluid staat in Dolby Digital 5.1 en Dolby Surround 2.0., waarbij de stereotrack (wegens het realistische effect van een live-concert) de beste indruk maakt. De lage tonen doen het uitstekend via de centerspeaker, vooral wanneer de volumeknop flink naar rechts is gedraaid. De dvd heeft o.a. Engelse ondertitels, maar heel veel valt er niet te vertalen.

EXTRA'S
The 'Bring It On' Shoot (14 min.) is een filmpje over het productieproces van de videoclip voor 'Bring It On'. Heel leuk zijn de 5 Promotional Videos (30 min.) met o.a. Blixa Bargeld: Bring It On, Babe, I'm On Fire, Nature Boy, Breathless en Get Ready For Love. Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus, A Short Film (12 min.) is een 'Making of' over Cave’s meest recente album. De dvd bevat ook nog een 16 pagina's tellend boekje met foto's uit de concerten.

CONCLUSIE
Nick Cave & The Bad Seeds – The Abattoir Blues Tour toont ons de band op een zeer precies moment in Cave's carrière, nl. kort na de release van het door de internationale pers goed bevonden album Abattour Blues/The Lyre Of Orpheus. In Brixton Academy geeft Nick Cave een uitgebreide lezing van zijn recent songmateriaal. Tijdens het Hammersmith Opollo-concert, een jaar eerder, citeert hij uit ouder en rustig werk. Beide concerten samen bieden een perfecte staalkaart van het schrijverstalent en het muzikale kunnen van Nick Cave. Deze dvd is beslist een aanrader voor de fans en een uitdaging voor wie van betere rockmuziek houdt en Nick Cave And The Bad Seeds tot nog toe over het hoofd heeft gezien.cover
Studio: EMI

Regie: David Barnard, Mark Rainsforth, Mick Harvey, John Hillcoat, Grant Gee, Ben Dawkins
Met: Nick Cave, Martyn P.Casey, Warren Ellis, Mick Harvey, James Johnston, Conway Savage, Jim Sclavunos, Thomas Wydler, Wendi Rose, Ase Bergstrom, Eleanor Palmer, Geo Onaymake, Chris Bailey, Blixa Bargeld

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0094637726198


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• The 'Bring It On' Shoot
• 5 Promotional Videos
• Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus, A Short Film
• Boekje met foto’s

Andere recente releases van deze maatschappij