:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOSER, THE - SEIZOEN 1
CLOSER, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-04-13
SERIE
"If I liked being called a bitch to my face I'd still be married." (Brenda Johnson)

De stad met het grootste aantal beroemdheden per vierkante kilometer is zonder twijfel Los Angeles, voor vele sterren the place to be om te wonen of er zich over te geven aan uitspattingen allerhande. De dood van een beroemdheid is er altijd groot nieuws. Maar een moord op een beroemdheid of een moord waarbij een beroemdheid is betrokken (zie ook de processen rond OJ Simpson en Phil Spector) zorgt voor een ware mediagekte. Omwille van de overdonderende media aandacht die dergelijke "high profile cases" met zich meebrengen, wordt binnen de L.A.P.D. de Priority Homicide Division opgericht om de moeilijkste en gevoeligste zaken op te lossen. De leiding van het nieuwe team komt in handen van de zuiderse schoonheid Brenda Johnson (Kyra Sedgwick), een pittige ex-CIA agente die uit Atlanta werd overgeplaatst en in Los Angeles al snel in botsing komt met haar superieuren, ondergeschikten, de FBI en het ministerie van justitie.

Geen bespreking van een actuele politieserie is compleet zonder vergelijking met CSI. Al snel valt op dat The Closer heel wat minder "flitsend" is dan CSI, vooral dan op visueel vlak. De zaken die aan bod komen in The Closer zijn, alhoewel het meestal gaat om de rich and famous, minder spectaculair maar daarom niet minder interessant. Terwijl CSI logischerwijs draait om het technisch onderzoek op de crime scene en in het labo worden de moorden in The Closer voornamelijk opgelost door het instinct en de voortreffelijke ondervragingstechniek van Brenda. Wie zich afvraagt waar de naam van de serie vandaan komt: Brenda is een zogenaamde "closer", iemand die de onderzoeken kan afsluiten, tot een goed einde brengen. The Closer weet zich te onderscheiden van de vele politie- en crimi series die de voorbije jaren werden gemaakt door de fantastische cast en personages. Zo ligt het zwaartepunt van de serie niet zozeer op het oplossen van de diversen misdrijven maar wel op de interactie tussen Brenda en haar collega's. De rode draad bij The Closer is het gevecht dat Brenda moet leveren om aanvaard te worden als chef van de Priority Homicide Division. Dat ze af te rekenen krijgt met sabotage van binnenin haar team, nog een relatie heeft gehad met Will Pope en een erg grillige persoonlijkheid heeft, maken er de zaken zeker niet eenvoudiger op.

Nadat Kyra Sedgwick (te zien in The Woodsman naast haar echtgenoot Kevin Bacon, Phenomenon) al in 2006 genomineerd werd voor een Golden Globe kon ze begin dit jaar uiteindelijk toch, terecht, de begeerde award in ontvangst nemen voor haar hoofdrol in The Closer. De rol van Brenda's chef, Asst. Police Chief Will Pope, wordt met veel verve vertolkt door J.K. Simmons die eerder ondermeer te zien was in Oz, Law & Order en Spiderman (als de baas van Peter Parker). Robert Gosset staat in voor de rol van Commander Taylor, de grootste concurrent van Brenda binnen het korps. We mogen natuurlijk ook de leden uit Brenda's team niet vergeten: Sgt. David Gabriels (vertolkt door Corey Reynolds), Lt. Provenza (vertolkt door G.W. Bailey, voornamelijk bekend vanwege M.A.S.H en de Police Academy-serie), Detective Mike Tao (Michael Paul Chan), Detective Daniels (Gina Ravera), Detective Flynn (vertolkt door Tony Denison) en Detective Sanchez (rol van Raymond Cruz). Andere terugkerende personages zijn vriend van Brenda / FBI agent Fritz Howard (Jon Tenney) en de patholoog die vertolkt wordt door James Avery die u ongetwijfeld kent als uncle Phil in The Fresh Prince Of Bel-Air.

Wij kijken alvast uit naar het tweede seizoen van deze erg leuk serie. Binnenkort begint in de VS het derde seizoen en onlangs werd bekend dat Sedgwick bijgetekend heeft voor maar liefst zeven seizoenen, er staat ons met andere woorden nog heel wat moois te wachten!

AFLEVERINGEN
We krijgen in deze box (verdeeld over 4 schijfjes) de volgende 13 afleveringen van telkens ongeveer 45 minuten:

Disc 1:
1.1. Pilot
Een mysterieuze wiskundige is hoofdverdachte in een gruwelijk moordonderzoek, maar volgens Johnson klopt er iets niet.

1.2. About Face
Adembenemende schoonheid. Een beeldschoon model, getrouwd met een filmster, valt dood neer. Al snel blijkt dat ze vergiftigd werd...

1.3. The Big Picture
Gewoon weer een dode prostituee – of het begin van een sappig politiek schandaal? Een vermoorde prostituee blijkt verschillende VIP's als klant te hebben gehad.

Disc 2:
1.4. Show Yourself
Bij de jacht op een sluipschutter werkt Johnson samen met een gepensioneerde marinekolonel die denkt dat de schutter zijn zoon is.

1.5. Flashpoint
Een dodelijke bijwerking: de klinische studie naar een mogelijk zeer winstgevend nieuw medicijn leidt tot moord.

1.6. Fantasy Date
Een online advertentie voor kinky seks leidt tot de dood van een dochter van een vrouwelijk congreslid en levert gevaar op voor Brenda.

1.7. You Are Here
Een autistische jongen vormt mogelijk de sleutel tot moord op zijn vader, als Johnson tenminste een manier kan vinden om tot zijn bijzondere wereld door te dringen.

Disc 3:
1.8. Batter Up
Tijdens het onderzoek naar een haatmisdrijf wordt Brenda ook nog in beslag genomen door een zieke kat en personeel met conflicterende loyaliteiten.

1.9. Good Housekeeping
Een jonge vrouw, verkracht en vermoord. Een bekende zedendelinquent in staat van beschuldiging gesteld. Wat op het eerste zicht een doodeenvoudige zaak lijkt, zou wel eens heel anders kunnen uitpakken.

1.10. The Butler Did It
Een rijke weduwe overlijdt, kort daarna hangt haar butler zich op. Wat begint als een klassieke Agatha Christie, blijkt meer weg te hebben van L.A. Noir...

1.11. L.A. Woman
Johnsons conflict met de FBI over wie bevoegd is in een moordzaak heeft één bijkomend voordeel: ze krijgt de kans om met Fritz samen te werken.

1.12. Fatal Retraction
Drie jaar eerder is een psychopaat veroordeeld voor de moord op Lisa Barnes, nu ligt het lichaam van Barnes in het mortuarium. Ze is nog maar zes uur dood...

1.13. Standards And Practices
Johnson heeft twee problemen: een filmproducent die dood in zijn jacuzzi ligt en een klacht die tegen haar werd ingediend wegens onbetamelijk gedrag voor een agent.

BEELD EN GELUID
Terwijl kopers van de regio 1 release het moesten stellen met een niet-anamorfe release krijgen we hier wel een anamorfe transfer. De beeldkwaliteit van The Closer is vergelijkbaar met die van andere Warner TV-series: een goede scherpte, zwartniveau en contrast. Grain of andere printbeschadigingen zijn nauwelijk waar te nemen. Ook wat de geluidskwaliteit betreft kunnen we tevreden zijn: geen Dolby Digital 5.1-track, wel een goede stereotrack die voldoet voor een serie als The Closer.

EXTRA'S
We krijgen slechts weggelaten scènes bij 6 van de 13 afleveringen. Mogen we Warner vragen om volgende keer een grotere inspanning te doen op het vlak van extra's?

CONCLUSIE
We beseffen dat we in herhaling dreigen te vallen maar met The Closer zijn we toe aan de zoveelste verslavende top-serie. Een erg mooie verrassing en derhalve een dikke aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Kyra Sedgwick, J.K. Simmons, Corey Reynold, Robert Gosset, G.W. Bailey, Tony Denison, Jon Tenney, Michael Paul Chan, Raymond Cruz

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 600 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Weggelaten scènes

Andere recente releases van deze maatschappij