:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNIE M.G. SCHMIDT COLLECTIE, DEEL 2
ANNIE M.G. SCHMIDT COLLECTIE, DEEL 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2007-05-21
FILMS/SERIE
Annie M.G. Schmidt is een van de meest gerespecteerde jeugdschrijvers van niet enkel het Nederlandse taalgebied maar van de hele wereld, getuige de befaamde Hans Christian Andersenprijs die ze in 1988 mocht ontvangen. Producer Burny Bos was een grote fan van haar oeuvre en heeft het voorbije decennium diverse audiovisuele producties op poten gezet met haar verhalen als basis. Zes van die producties zijn nu verzameld in de Annie M.G. Schmidt Collectie, opgedeeld in twee boxen. Deze tweede box bevat de jeugdserie Otje (deel 2) en de langspelers Minoes en Abeltje. De producties vallen op door hun onvoorwaardelijke trouw aan de geest van Schmidts verhalen, een uitstekend production design en een eclectische cast waarin het vaak de jongeren zijn die het felst schitteren.



Otje 2
Otje zit tegen haar zin bij haar kokette tantes in huis en het is nog maar de vraag of haar vader Tos zal terugkeren van het exotische eiland waarop hij zich bevindt. Als de rebel die ze is, ontsnapt het meisje uit de klauwen van haar tantes, maar daarmee zijn haar problemen nog niet opgelost. De politie zit haar en ‘zwerfkok’ Tos immers nog steeds achterna omdat ze geen papieren bezitten. De verdwijning van een document dat Kokkelburg stadsrechten kan geven, zorgt bovendien voor nog meer commotie, terwijl voor een van de protagonisten een langdurig verblijf in een instituut voor geesteszieken lijkt weggelegd. Gelukkig verhinderen Otjes dierenvrienden dat alles in de soep loopt, en lijkt een happy end dan toch niet zo veraf.



Minoes
Als een film die kinderlijke verwondering combineert met herkenbaar drama en gniffelhumor, valt er bij Minoes veel te genieten voor kijkers van alle leeftijden. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt volgen we de belevenissen van een kat die in een mens verandert. Minoes komt terecht bij de Tibbe, een timide journalist voor de Killendoornse Courant, en sluit een deal met hem. In ruil voor onderdak en voedsel zal ze hem voorzien van de laatste nieuwtjes, die ze door conversaties met de katten van het dorp verkrijgt. Tibbe wordt op slag een locale beroemdheid en overwint dankzij Minoes zijn verlegenheid. Maar wanneer de poezenvrouw op het spoor komt van de ongure praktijken van een plaatselijke deodorantfabrikant en weldoener, komt de goede band tussen Minoes en de reporter in het gedrang.



Abeltje
Het titelpersonage is een jongen van elf die door zijn moeder van school wordt gehaald en een job krijgt als liftboy in een chic warenhuis. Slechts één ding wordt hem bij zijn nieuwe job op het hart gedrukt: hij mag nooit op het groene knopje drukken. Nodeloos te zeggen dat voor de dag voorbij is Abeltje die raad in de wind slaat en hij samen met zijn vriendinnetje Laura, motbalvertegenwoordiger Jozias Tump en zanglerares Klaterhoen met de lift de lucht in wordt gekatapulteerd. Tegen de tijd dat ze kunnen landen, bevinden ze zich in New York, waar ze een rijke dame tegenkomen die in Abeltje haar ontvoerde zoon herkent. Dit is slechts het begin van een hele reeks avonturen, die een climax krijgen in subtropische militaire staat, waar Abeltje moet bewijzen uit welk hout hij gesneden is.

BEELD EN GELUID
Voor een analyse van de audiovisuele presentatie op de discs, verwijs ik naar de afzonderlijke besprekingen.

EXTRA'S
Voor een overzicht van de bonussecties, verwijs ik naar de afzonderlijke besprekingen.

CONCLUSIE
De Annie M.G. Schmidt Collectie, Deel 2 bundelt drie adaptaties van het oeuvre van de beroemde kinderboekenschrijfster. Minoes en Otje zijn absoluut toppers, maar Abeltje is een miskleun van formaat. Een leuke box voor kinderen en zij die jong van hart zijn.


cover




Studio: Warner

Regie: Simone Van Dusseldorp, Joram Lürsen, Vincent Bal, Ben Sombogaart
Met: Anne Rats, Nico De Vries, Carice van Houten, Theo Maassen, Rick Van Gastel, Soraya Smith

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
318 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932017618


Beeldformaat:
1.33:1 - 1.85:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Making Of,
• Verwijderde Scènes,
• Bloopers,
• Videoclips,
• Poster,
• Trailers,
• Liedjes,
• Karaoke

Andere recente releases van deze maatschappij