:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 1
CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-05-21
SERIE
FBI-agenten Jason Gideon (Mandy Patinkin) en Aaron "Hotch" Hotchner staan aan het hoofd van een Behavioral Analysis Unit van de FBI in Quantico, een team "profilers" dat gespecialiseerd is in het analyseren van de gedachtengang van criminelen. Teamgenoot Dr Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) compenseert zijn gebrek aan sociale vaardigheden met een hoog IQ en uitstekend denkwerk. Derek Morgan (Shemar Moore) is een specialist in obsessionele misdaden en Elle Greenway (Lola Glaudini) heeft zich toegelegd op het onderzoek van seksuele misdrijven. Jennifer "JJ" Jareau (A.J. Cook) is de woordvoerster van het team terwijl Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) altijd aan haar computers klaar zit om allerhande informatie op te snorren.

Zoals u ongetwijfeld weet worden we de laatste jaren overspoeld door kwaliteitsvolle tv-series. Ook Criminal Minds weet onmiddellijk een goede indruk achter te laten en dit voornamelijk door de leuke cast die grotendeels op degelijke wijze de interessante personages tot leven brengt. Jason Gideon wordt op overtuigende manier neergezet door Mandy Patinkin die eerder ook te zien was in series als Chicago Hope en Dead Like Me. Over de vertolking van Thomas Gibson (de rol van Hotch) zijn we iets minder enthousiast. Echt veel zagen we hem niet aan het werk in de sitcom Dharma And Greg (waarin hij de rol van Greg vertolkte) maar toch hebben wij bij momenten moeite om hem hier als een "serieus" personage te zien. Net zoals we moeite zouden hebben om bij voorbeeld Jason Alexander (George uit Seinfeld) of Matt LeBlanc (Joey uit Friends) te zien opduiken als nieuwe assistent van Mac Taylor in ZCSI New York of, nog erger, als collega van Jimmy McNulty in The Wire. Lola Glaudini, die hier de rol van Elle Greenaway vertolkt, zullen tvverslaafden wellicht herkennen door haar rollen in The Sopranos en NYPD Blue. Eén van de leukste personages uit de cast is zonder twijfel Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) de jonge, hoogbegaafde weirdo die keer op keer zijn omgeving met verstomming weet te slaan met zijn gigantische parate kennis. Derek Morgan (gespeeld door Shemar Moore uit Birds Of Prey) is de bink van dienst die menig vrouwenhart doet of moet doen sneller slaan. Kleinere rollen zijn er tenslotte weggelegd voor A.J. Cook (The Virgin Suicides, Tru Calling) als Jennifer "JJ" Jareau en Kirsten Vangsness als computer wiz kid Penelope Garcia. Naast de cast en het acteerwerk werden wij ook gecharmeerd door de soundtrack en de mooie begincredits die ondermeer foto's bevatten van echte serial killers (onder andere Ted Bundy, Ed Gein, John Wayne Gacy en Charles Manson kunnen opgemerkt worden door de aandachtige kijkers) en de verwijzingen naar echte zaken die tijdens sommige afleveringen aan bod komen.

Zoals te verwachten zijn er nogal wat raakvlakken met andere recente crimi series. Criminal Minds doet voornamelijk denken aan Wire In The Blood, Millennium en NCIS. De vergelijking met Wire In The Blood en Millennium is misschien het meest voor de hand liggend gezien deze series ook een profiler als hoofdpersonage hebben. Criminal Minds heeft echter ook een aantal dingen gemeen met NCIS zoals de grote verscheidenheid wat betreft de locaties (Jethro Gibbs en zijn team reizen ook het hele land af om misdaden op te lossen) en de samenstelling van de casts. Zo doet Gideon eerder denken aan Gibbs dan Grissom (CSI) of Horatio Cane (CSI Miami). Dr. Spencer Reid heeft bij momenten wat weg van McGee (NCIS) en Garcia doet bij momenten door haar manier van doen wat denken aan Abby (tevens uit NCIS).

Ondanks de vele goeie punten is Criminal Minds geen perfecte serie geworden. Vooreerst zijn de afleveringen van een wisselend niveau. In vergelijking met gelijkaardige series mist Criminal Minds soms wat evenwicht bij de spanningsopbouw. Meer dan eens werd een aflevering op het einde te snel en te onrealistisch afgehaspeld net alsof de schrijvers zich plots realiseerden dat ze nog met een slot moesten op de proppen komen. Zo is het zonde dat de episode die wij het meest (tot dan toe) wisten te smaken finaal tijdens de laatste minuten verknald werd door een totaal onrealistisch slot. Een ander gemis is, zoals bij veel dergelijke series, het grotendeels ontbreken van een rode draad over diverse afleveringen heen. Een paar langere verhaallijnen en wat meer diepgang (achtergrondinformatie) voor de vaste personages zou ons zeker plezieren voor de volgende seizoenen van Criminal Minds. De schaarse achtergrondinformatie (vb de zoon van Gideon, de mislukte missie waarbij 6 agenten om het leven kwamen) die wij tot nu kregen doet ons in ieder geval verlangen naar meer.

Bij momenten is Criminal Minds in vergelijking met de concurrentie opvallend "braaf", zo worden de vaak gruwelijke misdrijven sober en weinig bloederig in beeld gebracht. Is het toeval dat series als CSI en CSI Miami (die niet kijken op een verminkt lijk meer of minder) te zien zijn op VT4 en Criminal Minds op het "vrouwelijkere" VijfTV? We kunnen ons in ieder geval akkoord verklaren met een passage uit het persbericht naar aanleiding van de release van dit eerste seizoen: "Het verschil met Criminal Minds en andere misdaadseries zoals CSI en Cold Case is dat de leden van het team de moordenaar doorgronden en hem kunnen stoppen. De focus ligt op de crimineel en niet op de misdaad zelf. De schrijvers baseerden zich voornamelijk op waargebeurde feiten maar stellen ze minder gruwelijk voor om de kijkers niet te shockeren." Wat ons betreft had wat meer "gruwel" wellicht bijgedragen aan het realiteitsgehalte van Criminal Minds.

AFLEVERINGEN
Het eerste seizoen bevat de volgende 22 afleveringen:

Disc 1:
1.1. Extreme Aggressor (pilot)
Een jonge vrouw wordt door een seriemoordenaar ontvoerd. FBI-agent Gideon wordt opgeroepen om de moordenaar op te sporen voordat er een nieuw slachtoffer valt.

1.2. Compulsion
Gideon en zijn team worden opgeroepen om een gevaarlijke pyromaan te neutraliseren die een universiteitscampus in Arizona teistert.

1.3. Won't Get Fooled Again
Een rustige wijk in Florida valt ten prooi aan een bomterrorist. Gideon ziet geen andere oplossing dan de hulp in te roepen van één van zijn aartsvijanden, een expert ter zake...

1.4. Plain Sight
Een verkrachter terroriseert welgestelde dames en kleeft hun oogleden open vooraleer hen te doden. Onze elite-eenheid vliegt naar San Diego om de lokale politie te helpen deze verkrachter te strikken.

Disc 2:
1.5. Broken Mirror
Het team wordt ingeschakeld wanneer de dochter van een openbare aanklager wordt ontvoerd. Wanneer de ontvoerder er op staat enkel met de tweelingszus van zijn slachtoffer te onderhandelen, is het duidelijk dat geld niet zijn motief is...

1.6. L.D.S.K.
De FBI zit een sluipschutter achterna die zijn slachtoffers niet doodt, enkel verwondt. Geruchten doen de ronde dat de scherpschutter in werkelijkheid een politieman is.

1.7. The Fox
Hele gezinnen, die net op het punt stonden om met vakantie te vertrekken, worden thuis gegijzeld en vervolgens vermoord. Steeds volgens dezelfde werkwijze...

1.8. Natural Born Killer
De FBI achtervolgt een seriemoordenaar met een woelig maffia-verleden. Er begint een race tegen de klok om zijn meest recente slachtoffer, een federaal agent, te vinden.

Disc 3:
1.9. Derailed
Ellie begeeft zich per trein naar de ondervraging van een verdachte. De treinwagon wordt echter gegijzeld door een paranoïcus die ervan overtuigd is dat de overheid achter hem aan zit.

1.10. The Popular Kids
Het team onderzoekt de moord op een student en de verdwijning van diens vriendin, een cheerleader. Zijn beiden in handen van een satanische sekte gevallen? De dingen zijn echter niet wat ze lijken...

1.11. Blood Hungry
Wanneer Gideon is uitgeteld wegens zijn blessures, neemt Hotcher die leiding over tijdens het onderzoek naar een seriemoordenaar die de organen van zijn slachtoffers steelt

1.12. What Fresh Hell?
Een meisje wordt overdag ontvoerd in het park van een rustige woonwijk. Haar vader wordt verdacht. Zijn ijzersterke alibi zorgt er echter voor dat het team een strijd tegen de klok moet beginnen om de ontvoerder terug te vinden.

Disc 4:
1.13. Poison
Het team reist naar New Jersey waar verscheidene personen werden vermoord met LSD. De verdachte is een net ontslagen werknemer van een lokaal bedrijf.

1.14. Ride The Lightning
Na het ondervragen van een koppel ter dood veroordeelden, veroordeeld voor een reeks moorden, is Gideon overtuigd van de onschuld van de vrouw. Hij heeft twee dagen tot haar executie.

1.15. Unfinished Business
Gideon's mentor Max Ryan, een gepensioneerd profiler, schrijft een boek over een zaak die hem parten blijft spelen. Bij publicatie van het boek besluit de moordenaar na 20 jaar stilte opnieuw van zich te doen spreken.

1.16. The Tribe
In een Apache-reservaat wordt een bloedbad aangericht. Gezien het grondgebied besluit de FBI de hulp in te roepen van een expert op het gebied van Indiaanse zeden en gewoonten.

Disc 5:
1.17. A Real Rain
Een seriemoordenaar in New York waant zich handhaver van het recht. Het hele team wordt opgeroepen om deze moordenaar te vinden voordat er paniek in de stad uitbreekt.

1.18. Somebody's Watching
Samen met de rest van het team onderzoeken Gideon en dokter Reid de aanval op een Hollywood tv-actrice. Reid loopt echter groot gevaar...

1.19. Machismo
Het team reist naar Mexico om de lokale overheid te helpen een seriemoordenaar te vatten die het op oudere vrouwen gemunt heeft.

1.20. Charm And Harm
Een seriemoordenaar die zijn uiterlijk veranderde valt terug in zijn oude gewoonte: moord door foltering en verdrinking.

Disc 6:
1.21. Secrets And Lies
Gideon's team werkt samen met de CIA om een verrader te identificeren die een andere agent vermoordde en die nu op zoek is naar een informant.

1.22. The Fisher King - part one
Het team denkt eindelijk tijd voor vakantie te hebben. Helaas... de vakantie is pas begonnen wanneer ze het slachtoffer worden van een heuse mise-en- scène, onder de regie van een gevaarlijke psychopaat...

Voor de ontknoping van deze aflevering is het wachten tot The Fisher King - part two, de eerste aflevering van het tweede seizoen.

BEELD EN GELUID
We krijgen een puike transfer in het originele 1.78.1 formaat. Zowel wat de scherpte, het contrast, het zwartniveau als het schaduwdetail betreft kunnen we tevreden zijn. Grain en beeldruis komen slechts in heel beperkte mate voor. Ook over de kwaliteite van de Dolby Digital 5.1-track kunnen we tevreden zijn daar deze de sfeer van de serie goed weet over te brengen. Zoals quasi altijd bij de Buena Vista releases staan de ondertitels ook nu weer iets te hoog in beeld.

EXTRA'S
Bij het opstarten van de eerste dvd krijgen we de volgende trailers te zien: Alias seizoen 5, Lost seizoen 2, Desperate Housewives seizoen 2, Grey's Anatomy seizoen 2, Commander In Chief seizoen 1 en The Guardian. Op het eerste schijfje krijgen we verder enkel een audicommentaar bij de pilot door Mark Gordon (Executive Producer), Deb Spera (Executive Producer) en Jeff Davis (de schrijver en bedenker). Ook op de derde en de vierde dvd krijgen we een audiocommentaar: bij aflevering 1.9. Derailed en aflevering 1.14. Ride The Lightning. Deze 3 tracks behoren tot de betere die wij de laatste tijd beluisterden voor een tv-serie. Op het zesde schijfje krijgen we nog 5 deleted scènes, de redelijk interessante documentaire Criminal Minds: The Making Of (25 minuten) en de featurette Meet Matthew Gray Gubler (14 minuten) waarin ondermeer zijn looks en huis aan bod komen.

CONCLUSIE
Met dit eerste seizoen weet Criminal Minds reeds een plaats in de tv-serie subtop te veroveren. Door het aanwezige potentieel kijken we alvast reikhalzend uit naar de volgende seizoenen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Félix Alcalá, Guy Norman Bee, Matt Earl Beesley, Edward Allen Bernero, Kevin Bray, Adam Davidson, Ernest Dickerson, Peter Ellis, Charles Haid, Chris Long, Gloria Muzio, Paul Shapiro, Richard Shepard, J. Miller Tobin, Andy Wolk, Thomas J. Wright
Met: Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, Lola Glaudini, A.J. Cook, Kirsten Vangsness

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 910 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418122331


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens Fins, Noors, Zweeds, IJslands
Extra's:
• Commentaar,
• Featurettes,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij