:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POMPOKO
POMPOKO
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-05-30
FILM
In een dichtbebost gebied gelegen nabij Tokyo wonen de zogenaamde Tanuki's, een groepje wonderlijke wezens die tijdelijk de vorm van eender wat kunnen aannemen. Wanneer hun vredige verblijfplaats wordt bedreigd door een immens bouwproject moeten de Tanuki's samenwerken om hun huizen te redden. Ze besluiten hun magische gaven aan te wenden om de mensen uit hun bos te jagen...

Pompoko ofte Heisei Tanuki Gassen Pompoko uit 1994 is een erg leuke animatieprent van de befaamde Japanse animatiestudio Studio Ghibli, die in onze contreien het meeste bekendheid verwierf met de Hayao Miyazaki-meesterwerkjes Princess Mononoke en Spirited Away. Pompoko werd in goede banen geleid door niemand minder dan de co-founder van Studio Ghibli Isao Takahata, die de kenners onder u ook zullen kennen van de prachtige anime-classic Grave Of The Fireflies ('88). Ondanks dat Takahata geen grote fan is van fantasy is Pompoko een verhaal met fantastische inslag. De animatie is prachtig en het geheel is gekruid met behoorlijk ondeugende humor. Net als in Grave Of The Fireflies wordt - ondanks dat het om animatie gaat - de pure realiteit niet uit het oog verloren. Zo worden volwassen feiten als de dood en seks niet met de mantel der naïviteit bedekt zoals in de gemiddelde Disney. Pompoko bevat overigens een ecologisch sausje, wat de film de dag van vandaag brandend actueel maakt. Een absolute aanrader!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld heeft een behoorlijk scherpte, met een prima contrast en mooie, heldere kleuren. Diepte en detail zijn bevredigend, maar niet alle achtergronden zijn even stabiel. De gebruikte filmprint is proper. Hier en daar duiken er wel kleine digitale compressiefoutjes op en is er wat minimale filmgrain aanwezig. De originele Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt helder en zuiver, met goed klinkende muziek en steeds verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en een resem promotietrailer voor drie andere bij dezelfde distributeur verschenen Studio Ghibli-films.

CONCLUSIE
Pompoko is een knap getekende, eerlijke en vooral erg amusante animatieprent van het befaamde Studio Ghibli. De dvd van distributeur Paradiso is gezien de scherpte prijs zeker geen miskoop, maar voelt toch wat aan als een gemiste kans. De Ghibli-uitgaven zijn waar ook ter wereld fel beladen met extra features. Met wat moeten wij het stellen? De originele bioscooptrailer. Waauw!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Isao Takahata
Met: Makoto Nonomura, Yuriko Ishida, Shigeru Izumiya, Gannosuke Ashiya, Takehiro Murata

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504071645


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij