:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PACTE DES LOUPS, LE (BROTHERHOOD OF THE WOLF)
PACTE DES LOUPS, LE (BROTHERHOOD OF THE WOLF)
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-29
FILM
Le Pacte Des Loups (Brotherhood Of The Wolf) vertelt het ongewone verhaal over de Franse mythe rond "Het beest van Gévaudan". Dit monster zou meer dan 100 mensen hebben vermoord onder zeer mysterieuze omstandigheden. Het jaar is 1766, tijdens het bewind van Koning Lodewijk XV. De boeren van Gévaudan zijn versteend van angst. Het rotsachtige landschap is vaak gehuld in een dikke mist en bloedstollende schreeuwen snijden door de lucht. Het gruwelijke beest is los en vermoordt alles wat voor zijn voeten komt. Vrouwen en kinderen worden volledig aan flarden gescheurd. Grote groepen jagers zetten de achtervolging in, maar zonder resultaat. Als het slechte nieuws het hof van Lodewijk XV bereikt, praat zelfs heel Versailles er over, de koning raakt ongeduldig en besluit om Grégoire de Fronsac te sturen.

De legende rond "Het beest van Gévaudan" bestaat wel degelijk. Of regisseur Christophe Gans (Crying Freeman) in deze film de gegevens historisch juist weergeeft, is niet helemaal duidelijk, er wordt door Gans eveneens veel fictie toegevoegd. Gans vertelt een verhaal gebaseerd op de mythe, meer niet, en fictie maakt hier nu eenmaal deel van uit. De film zelf heeft verschillende sfeervolle en spannende scènes die mooi in beeld gebracht zijn en perfect ondersteund door de soundtrack. Echter wordt er nogal veel gepraat in de film waardoor het tempo soms wat zakt en dat is jammer. De gevecht- en actiescènes zijn oogstrelend in beeld gebracht, martial arts choreograaf Philip Kwok heeft zijn werk goed verricht. Een groot deel van de film word je nieuwsgierig gemaakt naar het uiterlijk van het monster en als we dat uiteindelijk te zien krijgen, laat de uitwerking ervan de kijker een beetje op zijn honger zitten. Het monster is dreigend en angstaanjagend maar net iets té overdreven. Tijdens sommige scènes merk je duidelijk dat het monster achteraf op beeld gezet is. Uitgezonderd van deze minpuntjes is de film zeker het bekijken waard.

BEELD EN GELUID
Wegens de lengte van de film en de aanwezigheid van twee geluidstracks en twee audiocommentaren, begin je een beetje te vrezen dat de beeld- en geluidskwaliteit niet zal voldoen. Niets is minder waar. De film heeft een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat van uitstekende kwaliteit. Het beeld is haarscherp, vol detail en biedt een prima contrastniveau met diepe en solide zwarttinten. De print is onberispelijk en nergens merk je enige vorm van compressiefoutjes of andere beschadigingen. Wat het geluid betreft, klinken de commentaren nog lovender. Het DTS geluidsspoor (754 kbps) klinkt fantastisch goed en maakt accuraat en soms zelfs agressief gebruik van de beschikbare kanalen. Vooral tijdens de gevechtscènes en actiescènes waar het monster toeslaat, is de DTS bijzonder effectief. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor (448 kbps) klinkt eveneens bijzonder goed maar minder verfijnd. Het gebruik van de 5.1 kanalen gebeurt bovendien iets ruwer.

Net als bij Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain is de Franse ondertiteling volledig afgesteld op doven en slechthorenden. Zo krijgen de ondertitels verschillende kleuren die telkens een verschillende situatie aanduiden. Zo hebben normale dialogen die in beeld plaatsvinden witte ondertitels; de dialogen van een persoon die buiten beeld staat, worden in het geel aangeduid; de vertelstem die de film begeleidt, heeft blauwe ondertitels. Daarnaast worden scènes met achtergrondgeluiden, muziek of veel lawaai aangeduid met drie streepjes die onderaan in beeld verschijnen. De kleur wijzigt naargelang de sterkte van deze geluiden.

EXTRA'S
In de Benelux heb je momenteel een huurversie van Le Pacte Des Loups, met enkel Dolby Surround 2.0-geluid en haast geen extra's. In Frankrijk bestaat de dvd release van Le Pacte Des Loups uit twee verschillende speciale edities. Je hebt enerzijds een "limited collector's edition" bestaande uit drie discs, en anderzijds de normale editie bestaande uit twee discs, de versie die wij hier bespreken. De extra's, gepresenteerd in semi-geanimeerde menu's en met Dolby Digital 5.1-geluid, zijn netjes verdeeld over de twee schijven en weten inhoudelijk meer dan voldoende te boeien. Een overzicht:

Disc 1:
Regisseur Christophe Gans weet moeiteloos een audiocommentaar vol te praten. Enthousiast als hij is over dit project, vertelt hij talrijke achtergrondfeiten over de film en doet hij een groot aantal technische elementen uit de doeken. De tweede commentaar met acteurs Vincent Cassel en Samuel Le Bihan is minder aangenaam om naar te luisteren vermits er teveel pauzes zijn. Toch weten beiden met momenten amusant uit de hoek te komen.

Disc 2:
De documentaire "Les Entrailles de la Bête" (78 min.) is een bijzonder interessante Making Of die van het prille begin tot en met het eindproduct aan de hand van interviews en beelden achter de schermen dieper ingaat op elk aspect van de productie. Regisseur Christophe Gans komt uitgebreid aan het woord, net als verschillende andere leden van het team die elk hun verhaal en ancedotes te vertellen hebben. Een film zonder martial arts gevechtscènes is de dag van vandaag haast ondenkbaar en bijgevolg komt choreograaf Philip Kwok eveneens ruim aan bod in deze documentaire.

Ondanks het feit dat deze 145 minuten durende versie reeds een director's cut betreft, zijn er echter nog een aantal scènes gesneuveld of ingekort. De regisseur voorziet vijf scènes van de nodige uitleg en verklaart waarom deze verkort of verwijderd werden.

Vervolgens krijgen we een interview (18 min.) met Michel Louis, een naturalist die reeds heel wat onderzoek en speurwerk verichtte naar het ontstaan van de legende van Gévaudan.

Twee teasers, een bioscooptrailer, filmografieën (Samuel Le Bihan, Vincent Cassel, Emilie Dequenne, Monica Bellucci, Jérémie Rénier, Mark Dacascos, Christophe Gans) en DVD-ROM features (internetlinks) sluiten het rijtje af.

CONCLUSIE
Le Pacte Des Loups is een degelijk gemaakte film met voldoende spanning maar die heel af en toe iets te lang duurt. Op technisch vlak scoort deze release zeer goed en de extra's mogen ook gezien worden. Nu maar hopen dat A-Film in de Benelux een gelijkaardige koopdvd uitbrengt.


cover
Studio: Studio Canal

Regie: Christopher Gans
Met: Samuel Le Bihan, Vincet Cassel, Monica Bellucci, Jeremie Renier, Emilie Dequenne, Mark Dacascos

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
145 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259119636120


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur,
• Audiocommentaar door Vincent Cassel en Samuel Le Bihan
• Making Of,
• Verwijderde scènes met commentaar,
• Featurette "Het Beest van Gévaudan",
• Trailer en teasers,
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij