:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MCLEOD'S DAUGHTERS - SEIZOEN 5.1
MCLEOD'S DAUGHTERS - SEIZOEN 5.1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2007-09-13
SERIE
Met een oppervlakte van 8 miljoen vierkante kilometer kan je Australië gerust één van de grootste landen ter wereld noemen, het 6e grootste ter wereld om exact te zijn. Langs de andere kant is het ook één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid, amper 2,6 per vierkante kilometer. Voeg daar nog eens een vrij droog klimaar aan toe met heel veel stof en zand in het midden van het continent en u weet direct waar u naartoe kan om u kinderen eens in alle rust in de zandbak te laten spelen.

Vanzelfsprekend zit er in zo'n land heel wat afstand tussen opeenvolgende steden en dorpjes. Voor de zusjes McLeod bv. is het dichtstbijzijnde dorp 180 km ver en de dichtstbijzijnde stad nog een paar 100 kilometer verder. In zo'n omstandigheden leer je uiteraard je plan trekken, zeker wanneer je bovendien nog eens een groot veebedrijf in goede banen moet leiden. Een kleine groep mensen leeft zeer nauw samen en dat kan dus bij tijden wel eens voor wat wrevel zorgen, al helemaal als er al eens een nieuwkomer durft opduiken.

Wat ons wel een beetje begint te storen is het tempo waaraan er hoofdpersonages uit de serie verdwijnen. Straks is het nog McLeod's Daughters zonder dat er ook maar één dochter overschiet. Op zich zijn we dan wel benieuwd hoe men dat zou gaan oplossen ... als men tenminste besluit op zo'n moment nog verder te gaan met de serie.

AFLEVERINGEN
1. No Man's Land
De situatie met Sally zet de relatie van Nick en Tess onder druk: zelfs tijdens het veedrijven is er geen ontsnappen aan. Ook Nick is niet gelukkig met de situatie, maar dan zorgt een ongeluk er voor dat de twee terug dichter bij elkaar komen. Ondertussen maken Alex en Dave zich zorgen over Harry na Sandra’s vertrek.

2. Little White Lies
Iedereen heeft zijn eigen redenen om uit te kijken naar de wol-expo: Tess om haar gedachten te verzetten, Jodi is gevraagd als model, en Kate stelt haar nieuwe project voor. Nick moet ondertussen een hartverscheurende keuze maken wanneer hij blijft liegen tegen Tess over zijn bezoekjes aan Harrison.

3.Rules Of Disengagement
Meg had haar thuiskomst anders voorgesteld: Tess begraaft zich in haar werk om niet aan Nick te moeten denken, Jodi kan aan niks anders denken dan aan Luke en dragracen en ook haar eigen plannen hebben weinig succes. Nick ziet ondertussen maar één mogelijkheid om zijn huwelijk te redden.

4. Once Were Heroes
Dave laat zich van zijn koppigste kant zien wanneer hij enkele verwaarloosde paarden wil redden. Een dolverliefde Jodi begint haar werk te verwaarlozen waardoor Stevie niks anders kan doen dan haar te ontslaan. Nick en Tess maken plannen voor de toekomst, maar dan belandt Sally in het ziekenhuis.

5. Return Of the Black Queen
Harry is blij dat Sandra terug is, maar ze zijn allebei te koppig om toe te geven dat ze elkaar gemist hebben. Maar er zijn er nog die koppig zijn: Stevie en Jodi. Met wat hulp van Tess en Nick vinden Sandra en Harry elkaar weer, spijtig genoeg is dat voor henzelf niet het geval.

6. Do You Read Me...?
Stevie, op verplichte rust met een gekwetste voet, komt via de radio van een geval van verzekeringsfraude te weten. Zij en Alex gaan er direct achteraan, maar werken zich danig in de problemen. Terwijl Kate een job krijgt aangeboden, is Jodi er nog steeds op zoek naar één. Nick en Tess maken hun ware gevoelens duidelijk.

7. Taking Care of Business
Kate en Jodi's nieuwe job valt niet direct mee en Stevie en Tess kunnen het werk nauwelijks aan. Samenwerken is de enige oplossing. Tess en Nick missen elkaar en Meg leert een andere kant van Luke kennen.

8. Old Flames
Een schoolreünie roept heel wat gevoelens op bij Kate, die geconfronteerd wordt met haar eerste liefde. Jodi wil ondertussen niet onderdoen voor een oude rivale en brengt hiermee haar relatie met Luke in gevaar. Nick worstelt met zijn gevoelens nu Sally Harrison komt ophalen en het ineens goed kan vinden met Dave.

9. Body Blows
Harry heeft de teugels op Killarney weer stevig in handen, tot de grote frustratie van Alex. Dan krijgt Harry opnieuw een beroerte en beslist hij om de ranch over te laten aan Alex. Jodi bewijst dat ze meer is dan een dom blondje en Megs politieke carrière duurt niet lang.

10. Sins Of The Father
Sandra probeert Alex op alle mogelijke manieren te ondermijnen, tot ze hoort waarom Harry Alex de ranch heeft nagelaten. Die reden heeft voor Tess en Nick grote gevolgen. Intussen komen ze er op Drovers Run achter dat geld niet noodzakelijk gelukkig maakt. Terry en Meg maken eindelijk de reis waar ze al zo lang van dromen.

11. Boy Made Good
De komst van een succesvolle zakenman zet de hele stad in rep en roer. Will, een van zijn medewerkers, is een oud vriendje van Stevie en tevens de vader van Rose. Dat vertelt ze hem dan ook en zo komt ze er achter dat hij nog geen haar veranderd is. Luke werkt zich in de problemen en raakt betrokken in louche zaakjes.

12. The Pearl
Luke raakt steeds verder verstrikt in een web van criminaliteit en ziet maar één uitweg: vluchten. Als Jodi hem betrapt op een zoveelste leugen, neemt ze een besluit, maar tegen dan heeft Luke zichzelf al aangegeven. Nick en Tess werken elkaar op de zenuwen met rekeningen en toiletpapier.

13. The Prodigal Daughter
Tess’ nicht Regan komt op bezoek, en de twee kunnen het hoegenaamd niet met elkaar vinden. Dave ziet haar wel zitten en ook Stevie kan het goed met Regan vinden. Jodi treurt om Luke en Kate helpt haar weer overeind. Nick beseft dat het leven kort is en wil toch kinderen met Tess ondanks de mogelijke risico’s.

14. Love And Obsession
Het geflirt tussen Dave en Regan wekt bij Kate niet alleen jaloezie op maar ook wantrouwen. Onterecht en obsessief volgens Jodi. Het contact tussen Regan en Tess blijft stroef, tot ze ontdekken dat ze toch niet zo verschillend zijn. Nick maakt zich zorgen over de toekomst.

15. One Long, Long Day
Nu de band tussen Tess en Regan sterker wordt, voelt Stevie zich buitengesloten. Als even later Charlotte verdwijnt, wordt in de paniek veel met verwijten gegooid. Nick krijgt een droomjob aangeboden... in Argentinië. Een kans die hij volgens Tess niet mag laten liggen. Kate heeft het nog steeds moeilijk met de relatie van Dave.

16. Down To Earth
Het vertrek van Nick en Tess brengt heel wat veranderingen met zich mee: Stevie wordt nu de baas op Drovers, en ook Killarney krijgt een nieuwe opzichter, Rob, maar die maakt zich niet meteen populair. Jodi's poging om Dave jaloers te maken loopt niet zoals verwacht. En dan komen de plannen van Regan aan het licht…

BEELD EN GELUID
De trend die Warner inzette met het 3e en het 4e seizoen wordt hier (bijna vanzelfsprekend) voortgezet. Concreet betekent dat een prima anamorfe 1.78:1 transfer. Digitale artefacten ten gevolge van compressie zijn zo goed als uit den boze. Dat zou uiteraard vanzelfsprekend moeten zijn, maar in de realiteit krijgen we nog veel te veel titels te zien waarvan we niet begrijpen hoe die ooit door de kwaliteitscontrole geraakt zijn. Puur visueel blijft de serie uiteraard de moeite en het breedbeeldformaat benadrukt de uitgestrektheid van de Australische outback natuurlijk enkel. Dat gevoel wordt natuurlijk enkel verstrekt door de prima zwartniveaus en de excellente kleurverzadiging. Over het Dolby Surround 2.0-track valt uiteindelijk weinig te vertellen. Vrij standaard voor een tv-serie, maar standaard is in dit geval ook niet direct meer dan we verwachten of eisen.

EXTRA'S
We moeten het spijtig genoeg nog altijd zonder enige vorm van bonusmateriaal doen. In Australië laat men het uitschijnen alsof menus, scene selectie en de breedbeeldtransfers een extra geste zijn naar de koper / kijker toe. Dat is op zich natuurlijk belachelijk, sterker nog: breedbeeld, een basismenu en een indeling in hoofdstukken zijn basisvereisten voor elke zichzelf respecterende DVD.

CONCLUSIE
We zetten onze reis per kangoeroe door het Australische landschap tegen sneltempo voort. Daarbij zijn we inmiddels al voor de 5e keer gepasseerd bij de zusjes McLeod. Ze zien er nog steeds even goed uit en klinken ook nog steeds hezelfde (interpreteer dat zoals u wil), maar bonusmateriaal hebben ze nog wel steeds niet in huis. Maar is dat dan wel zo vanzelfsprekend als je in de "middle-of-nowhere" zit?


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Bridie Carter, Simmone Jade MacKinnon, Rachael Carpani, Aaron Jeffrey, Myles Pollard, Michala Banas, Brett Tucker

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij