:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIO BRAVO (2-DISC S.E.)
RIO BRAVO (2-DISC S.E.)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-12-27
FILM
Na een uit de hand gelopen schietpartij met dodelijke gevolgen arresteert Rio Bravo's sheriff John T. Chance (John Wayne) de schuldige genaamd Joe Burdette (Claude Akins). Burdette wordt opgesloten in een cel in het kantoor van Chance tot de US Marshalls hem zes dagen later kunnen komen ophalen. Nathan Burdette (John Russell) en zijn bende willen er echter intussen alles aan doen om Joe te bevrijden...

Aan de ene kant een gewapende overmacht die er alles voor overheeft om een bendelid uit de cel te bevrijden. Aan de andere kant Chance en zijn twee helpers: de alcoholist Dude (Dean Martin) bijgenaamd Borachon en Stumpy (Walter Brennan), een oude mankepoot. Hun schamele gelederen worden verder aangevuld door de schietgrage jongeling Colorado (Ricky Nelson) en Heathers (Angie Dickinson)

Misschien las het u al in de bespreking van Scarface: Howard Hawks is en blijft één van de meest onderschatte regisseurs, één van de weinige cineasten die zijn strepen verdiende in erg verschillende genres als romcoms, westerns, gangster films en film noir. Met Rio Bravo leverde hij één van zijn beste en meest invloedrijke films af, een vintage classic met een impact op diverse genres en filmmakers. Het is algemeen geweten dat John Carpenter zich voor Assault On Precinct 13 zwaar liet inspireren door Rio Bravo. Ook de invloed op het werk van George A. Romero valt geregeld op tijdens diens Dead-trilogie. Talrijk zijn de films die inmiddels het basisidee van Rio Bravo (de goeden wachten op een afgesloten of afgelegen plaats op de definitieve aanval van de slechten in de vorm van gangsters of monsters) hebben overgenomen. Door het erg knap uitgewerkt verhaal, dat vooral draait rond de "verlossing" van het dude-personage, weet Rio Bravo echter nog steeds de klonen en afgeleiden moeiteloos te overklassen. Rio Bravo gaat dan ook ondanks een speelduur van ongeveer 135 minuten geen seconde vervelen. De film is vaak verrassend grappig (voornamelijk tijdens scènes met Stumpy) en de manier waarop Hawks de personages met elkaar laat omgaan heeft zeker een invloed gehad op het, vooral sinds de jaren '80 populaire, buddy cop genre.

De casting bij Rio Bravo is nagenoeg perfect. We zijn geen grote fans van John Wayne maar wat hij in Rio Bravo laat zien is zonder twijfel fraai. Ook de vaak als acteur onderschatte Dean Martin is uitstekend op dreef, hij levert als de getormenteerde Dude wellicht de beste acteerprestatie af uit zijn carrière. Tieneridool Ricky Nelson kon bezwaarlijk een goed acteur genoemd worden hij valt tot onze verbazing niet door de mand als Colorado. Walter Brennan (My Darling Clementine, Meet John Doe, The Proud Ones) is subliem als Stumpy, Angie Dickinson (Point Blank, The Killers, The Chase) zag er nooit ravissanter uit.

Volgens de overlevering draaide Hawks Rio Bravo deels als "rechtse" antwoord op het nochtans voortreffelijke High Noon (Fred Zinnemann, 1952) waarin marshall Will Kane (Gary Cooper) vruchteloos probeert dorpsbewoners te ronselen om het dorp te beschermen tegen een groep bandieten. Hawks en rechtse rakker John Wayne vonden het Kane personage maar een "sissy", zoals blijkt uit Rio Bravo hebben echte sheriffs nu eenmaal de hulp niet nodig van een half dorp om wat gespuis op te ruimen.

BEELD EN GELUID
We krijgen zoals gewoonlijk bij Warner een voortreffelijke transfer die quasi doet vergeten dat Rio Bravo een film is van bijna 50 jaar oud. In vergelijking met de vorige release, die zeker al niet slecht was op het vlak van beeldkwaliteit, werd nog vooruitgang geboekt. We krijgen een beter zwartniveau, meer scherpte en iets minder grain en edge enhancement. Warner koos ervoor om de originele Dolby Digital 1.0-track niet te upgraden. Voor ons geen probleem gezien de aanwezige monotrack erg helder klinkt en vrij is van ruis of andere fouten.

EXTRA'S
Terwijl we het op de eerste Rio Bravo-release moesten stellen met een miezerige trailer worden we ditmaal serieus verwend! Op de eerste dvd krijgen opnieuw de trailer maar ook een audiocommentaar door Time-criticus Richard Schicker en regisseur John Carpenter. Ondanks een klein aantal schoonheidsfoutjes (er vallen geregeld stiltes, er is geen interactie tussen de twee sprekers waardoor we enkel kunnen veronderstellen dat de commentaren afzonderlijk werden opgenomen) is dit een commentaartrack die de fans zeker zal weten te plezieren. Over naar het tweede schijfje waar we in schoonheid kunnen starten met The men who made the movies: Howard Hawks (54 minuten). Tijdens dit interessant carrière overzicht krijgen we een mix van filmbeelden en interviews met Hawks. Tijdens de even boeiende documentaire Commemoration: Howard Hawks' Rio Bravo (33 minuten) komen onder meer Angie Dickinson en John Carpenter aan het woord over Rio Bravo. De extra's worden afgesloten met de featurette Old Tucson: Where the legends walked (8 minuten) waarin we meer vernemen over de Old Tucson studio's.

CONCLUSIE
Eén van de 10 beste westerns ooit krijgt een zeer stevige release. De zoveelste must buy van Warner dit jaar!


cover
Studio: Warner

Regie: Howard Hawks
Met: John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Claude Akins, John Russell

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1959

Leeftijd:
12

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906145347


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Documentaires,
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij