:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REAPING, THE
REAPING, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-17
FILM
Katherine Winter (Hilary Swank) is een professor die al haar geloof is kwijtgeraakt sinds de dood van haar echtgenoot en dochtertje. Sindsdien reist ze de wereld rond om allerhande zogenaamde 'wonderen' en 'mirakels' te ontmaskeren. Maar wanneer Katherine en haar wetenschappelijke partner Ben (Idris Elba) terechtkomen in het idyllische stadje Haven dat het doelwit lijkt te zijn van de tien plagen, begint ze meer en meer twijfels te krijgen. Hoe meer de knappe professor naar antwoorden zoekt, hoe meer vraagtekens ze bij haar eigen overtuigingen moet zetten! Al snel begint er voor Katherine en Ben een ijzingwekkende race tegen de klok, want hoe sneller de plagen elkaar opvolgen, hoe meer doden er vallen...

Eind jaren negentig richtten de befaamde actieproducent Joel Silver en populair filmmaker Robert Zemeckis het productiebedrijfje Dark Castle Entertainment op, wat resulteerde in de zwakke remake House On Haunted Hill in '99. Ondanks de slechte kritiek bracht de prent schijnbaar genoeg geld in het laatje, want bijna elk jaar brachten Silver en Zemeckis een horrorprent uit. Terwijl ondergetekende enkel het behoorlijk verguisde House Of Wax (2005) wist te pruimen, keek ik behoorlijk uit naar The Reaping, een horrorprent over de tien plagen, van de regisseur van A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child en Predator 2, met in de hoofdrol de knappe tweevoudige Oscarwinnares Hilary Swank. Dat kan toch niet misgaan?

Well, think again! Niet alleen werden de opnames geteisterd door orkaan Katrina (alsof God himself er zich mee kwam moeien!), maar daarbovenop verschoof distributeur Warner Bros maar liefst vier keer de film bij zijn release. Toch bleef de knappe en veelbelovende promotiecampagne me steevast prikkelen en wanneer de dvd eindelijk op de deurmat van onze redactie viel, kon deze niet snel genoeg in mijn speler liggen. Maar wat een teleurstelling! Het veelbelovende spektakel van de wraak van God in de vorm van de befaamde tien verschrikkelijke plagen bleef uit. Joost mag weten hoe het komt dat David Morrissey nog steeds aan de bak komt in Tinseltown, maar ook in The Reaping heeft deze Brit het charisma van een zeemvel. Nergens, maar dan ook nérgens overtuigt deze als zuiderse Amerikaan! Hilary Swank, Idris Elba en AnnaSophia Robb doen hun ding dan weer wel goed, terwijl Stephen Rea de grenzen aftast in een enorm ondankbare rol.

De regie van de nochtans ervaren Stephen Hopkins is een allegaartje van snelle montages en overbodige flashbacks. Die zorgen niet voor uitdieping, maar maken een rommelige indruk, om nog maar te zwijgen van de aanwezige plotholes! The Reaping bevat ontegensprekelijk enkele knappe scènes, toch is er voor een horrorprent te weinig spanning aanwezig. Sommige plagen lijken er bijvoorbeeld maar even tussengezwierd, kwestie van ze allemaal gehad te hebben. De speciale effecten zijn - met uitzondering van een gammel CGI-shot - dik in orde, hoewel er met de hedendaagse effecten véél meer mogelijk was. En dat is ook het grootste probleem van The Reaping! De film barst van het potentieel gezien de evolutie van de visuele effecten, maar Hopkins en zijn team benutten dit veel te weinig. De film blijft uiteindelijk 'te klein'. Het is een feit dat regisseur Hopkins zo ver mogelijk probeerde af te wijken van de platgelopen genreclichés van de religieuze horrorfilm en zodoende een niet-alledaagse film probeerde af te leveren, maar hij had zich wat meer met het scenario moeten bemoeien in plaats van zich blind te staren op het feit of het publiek wel zou kunnen volgen. The Reaping blijft dan ook steken in goede bedoelingen.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 anamorfisch weergegeven beeld ziet er prima uit. Regisseur Hopkins maakt gebruik van een boel filters en trucjes om de film een eigen sfeertje mee te geven. Wél zorgt de toegepaste korrel hier en daar voor een wat softe aanblik. De kleuren ogen op hun beurt natuurlijk en brengen de dampige hitte uit de streek mooi over naar de huiskamer. Het zwartniveau stelt in sommige scènes helaas wat teleur, terwijl diepte en detail - evenals het contrast - dan weer behoorlijk zijn. Wel hebben we weleens een compressiefoutje bemerkt en wat trillende beeldlijntjes. De gebruikte print is vrij van vuil en beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker ruimtelijk en dynamisch met een goed laag en mooie plaatsing. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn steeds goed te verstaan. Ruis en/of andere beschadigingen zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
In de 16 minuten durende featurette "Science of the 10 Plagues" proberen vooraanstaande experts, allerhande sceptici en professoren een wetenschappelijke verklaringen te geven voor de 10 plagen. In "The Characters" (7 min.) vertellen cast- en crewleden over de personages die de film bevolken. De korte featurette "A Place Called Haven" (5 min.) gaat over het plaatsje waar de film zich afspeelt. Men gaat ook in op de sets en de vele gebruikte locaties. De verschrikkelijke gevolgen van orkaan Katrina - die uitbrak tijdens de opnames - waren voelbaar tot op de set, want 80% van de crew kwam zonder woonst te zitten! Als laatste heb je een clipje (1 min.) over de zevende plaag met de sprinkhanen en een leuk easter egg.

CONCLUSIE
The Reaping is een film die barst van de potentie, maar bezwijkt onder een rommelige regie en een zwak scenario. Ondanks dit alles deed de religieuze horrorprent het nog relatief goed en bracht ze wereldwijd 63 miljoen dollar in het laatje! Het schijfje van Warner Bros is prima qua beeld en geluid, plus een handjevol extra's. Een huurtip voor op een regenachtige avond, maar helaas niet meer dan dat.


cover
Studio: Warner

Regie: Stephen Hopkins
Met: Hilary Swank, David Morrissey, Idris Elba, Stephen Rea, AnnaSophia Robb

Film:
5,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932736700


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Science of the 10 Plagues
• The Characters
• A Place Called Haven
• The 7th Plague
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij