:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS
SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-02-27
FILM
Het verhaal van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen van de gebroeders Grimm zal iedereen wel kennen. Disney heeft aanpassingen gedaan om het verhaal vlotter te laten lopen en heeft de personages ook beter uitgewerkt. Walt had het idee al op de leeftijd van 15 jaar na het bekijken van een stille film over Sneeuwwitje. In 1934 maakte Walt zijn plannen bekend aan zijn ploeg om een langspeelfilm te maken over Sneeuwwitje. Deze durf om de uitdaging aan te gaan zou in 1937 leiden tot Disney's meesterwerk Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze tekenfilm sloeg in als een bom en zorgde ervoor dat animatie als kunst werd gezien en niet meer als voorfilmpje bij een langspeelfilm. De schoonheid en perfectie van deze realisatie moeten zeker niet onderdoen voor de recentere realisaties. Persoonlijk vind ik, rekening houdend met het jaar van productie, Sneeuwwitje de mooiste tekenfilm aller tijden. Disney heeft vanaf die tijd een hoge en verdiende vlucht genomen. Weliswaar met vallen en opstaan, maar is met klappers zoals A Bug's Life, Toy Story I & II en Dinosaur helemaal terug. En dat is ook het gevolg van de concurrentie van andere studio's op vlak van animatiegebied.BEELD EN GELUID
Wondermooie beelden voor een film uit 1937. Men heeft kosten noch moeite gespaard om deze klassieker compleet tot zijn recht te laten komen. Het beeld is 100% stabiel, iets waar men bij Fantasia geen moeite voor heeft gedaan. De kleuren zijn prachtig, de details loepzuiver en printbeschadigingen zijn zeer goed onder handen genomen. Op geluidsvlak is men ook tot het uiterste gegaan om de originele band een tweede jeugd te geven. Men maakt gebruik van een 5.1 track maar die is beperkt om niet teveel van het origineel af te wijken.

EXTRA'S
De bizare marketingbeslissingen van Disney hebben bij menig film- en dvdliefhebber al meerdere malen kwaad bloed gezet. Zo krijgen we in de Benelux steevast een single disc versie voorgeschoteld, terwijl bv. in de U.K. daarnaast eveneens een dubbel disc collector's edition verschijnt met een heleboel extra bonusmateriaal. De versie van Sneeuwwitje die wij hier bespreken, is de Deluxe Edition (U.K.) en bevat bijgevolg geen Nederlandse ondertitels.

Disc 1:
Barbara Streisand "Some Day My Prince Will Come" (8 min.): inleiding door voorzitter van Disney Michael Eisner. Barbara Streisand zingt op beelden uit de film.

Making Of (23 min.): een inzicht in het ontstaan en de evolutie van de Walt Disney Studios en gaat dieper in op de periode rond Sneeuwwitje.

Dopey's wilde mijnrit: spelletje waar je op vragen moet antwoorden om Dopey veilig naar Sneeuwwitje te leiden.

Heigh Ho meezinger (3 min.): karaoke meezinger van het beroemde "Heigh Ho".

Audiocommentaar: Walt Disney geeft commentaar tijdens de hele film met opnames van vroegere interviews. De animatiehistoricus John Canemaker geeft op gepaste momenten meer uitleg over technieken en plaatst alles in de tijdgeest van toen.Disc 2:
Geschiedenis: Walt Disney's biografie aan de hand van een tijdslijn. Tijdslijn van de produktie van Sneeuwwitje. Het originele gebroeders Grimm sprookje.

Ontwikkeling: achtergronden, visuele ontwikkeling en cameratesten worden hier uit de doeken gedaan.

Vergelijk storyboard en de uiteindelijke beelden in de film, met introductie door John Canemaker: de achtervolging in het bos, het reinigen van het huis, de dwergen achtervolgen de heks, order van de koninging om de prinses te doden. Tijdens deze beelden kan je kiezen uit 3 camerastandpunten: storyboard, de filmbeelden en een splitscreen van beide.

Ongebruikte concepten, met introductie door John Canemaker: andere versies van de ontmoeting van Sneeuwwitje en de prins, een meer fantasievolle animatie op "Some day my prince will come" en een scène waar de prins gevangen genomen wordt.

Gewiste scènes: de heks maakt het vergif, slaapkamerargument, muziek in je soep, bespreking van het cadeau voor Sneeuwwitje, en het bouwen van een bed voor Sneeuwwitje.

Restauratie: hier bespreekt men de gebruikte technieken bij het restaureren van het beeld en geluid.

Disney door de jaren: beeldmateriaal van de verwezenlijkingen per decennium. Wel bizar dat men de verschillende themaparken bespreekt maar dat er over het park in Parijs gewoonweg gezwegen wordt.

Beelden en Publiciteit van de première: première, trailers, publiciteit en originele audiotracks uit die tijd.

Boek: 191 pagina's tellend boek met tekst en tekeningen uit de film.CONCLUSIE
Een niet te missen DVD! Een restauratie die met zoveel zorg is uitgevoerd en daarbij een arsenaal aan extra's. Kopen zou ik zeggen, zeker nu ze deze DVD weer uit de roulatie gaan halen. Deze belachelijke beslissingen samen met het feit dat we in de Benelux telkens worden tekort gedaan op het gebied van extra's zal mij er in de toekomst toe aanzetten om Buena Vista titels gewoonweg te boycotten.


coverStudio: Buena Vista

Regie: David Hand
Met: Adriana Caselotti, Harry Stockwell, Lucille La Verne, Moroni Olsen, Billy Gilbert, Pinto Colvig, Otis Harlan, Scotty Mattraw, Roy Atwell

Film:
10/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
U.K.

Jaar:
1937

Leeftijd:
U

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5017188883573


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Portugees
Extra's:
Disk 1:
• Barbara Streisand "Some Day My Prince Will Come"
• Making Of
• Dopey's wilde mijnrit
• Heigh Ho meezinger
• Audiocommentaar
Disk 2:
• Geschiedenis en Ontwikkeling
• Karakterontwikkeling en uitwerking van de film
• Ongebruikte Concepten en Gewiste Scènes
• Tijdlijn Walt Disney Studios
• Beelden en Publiciteit van de première
• Boek$ met tekst en tekeningen uit de film

Andere recente releases van deze maatschappij