:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNKNOWN, THE
UNKNOWN, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-03-14
FILM
Ja, The Unknown heeft onmiskenbare overeenkomsten met The Blair Witch Project. Maar de Zweedse makers hebben een goed excuus om beschuldigingen van meespringen op een succesvol karretje te counteren. Nog voor Blair Witch een georkestreerde hype werd, zaten zij immers al in een miezerig montagecelletje te knippen en plakken aan The Unknown. Helaas eindigt daar het goede nieuws, want regisseur Michael Hjorth en zijn co-scenarist Tomas Tivemark lenen gretig uit andere horrorklassiekers als Invasion Of The Bodysnatchers en The Thing. Originaliteit kan je de prent bijgevolg niet aanwrijven. Recht evenredig daarmee wordt de beoogde spanning door voorspelbaarheid de das om gedaan. Wat niet wegneemt dat The Unknown in het horrorgenre een niet onaardige middelmaat bereikt.Het verhaal sleurt de vijf protagonisten mee naar de plek van een recente bosbrand. Het quintet moet er monsters nemen en proeven doen om de oorzaak van de brand te achterhalen. Al op hun eerste dag in het desolate woud treffen ze een vreemdsoortig gemuteerd organisme aan dat in niets lijkt op andere schepsels uit de streek. Een sectie levert bovendien niet de antwoorden op waar de wetenschappers op hoopten. Eén van hen begint zich daarenboven ongewoon te gedragen. Ze schreeuwt 's nachts iedereen wakker, zet het op een lopen en brabbelt warrig dat ze zichzelf niet meer is. De groep valt uiteen in sceptici en believers. Is het gemuteerde organisme verantwoordelijk voor het uitdijende vreemde gedrag van de wetenschappers of waart paranoia door hun hoofden?

The Unknown ontstond niet als een passieproject of in een vlaag van plotse creativiteit maar is het gevolg van een uit de hand gelopen weddenschap. Hjorth en Tivemark – alumni van de Zweedse televisie – probeerden uit of het mogelijk was in hun zes weken durende vakantie een langspeler te bedenken, produceren en monteren. Het scenario was op een week tijd af maar blijft beter overeind dan men zou verwachten. Toegegeven, de meerderheid van de sequenties die doel treffen, werden klakkeloos gekopieerd van andere genrefilms, met her en der een aanpassing. Maar de structuur zit stevig in elkaar en de opbouw naar een weliswaar voorspelbare climax mag er zijn. Omwille van het minimale budget was er nauwelijks geld om het gemuteerde organisme te tonen maar die beperking vangen de makers vakkundig op, zodat je nooit het gevoel hebt een essentieel stuk van de puzzel te missen. Ook een budgettaire noodzaak was het gebruik van digitale camera’s om de actie vast te leggen. De techniek past jammer genoeg niet bij het verhaal dat hier verteld wordt en de opdracht van de regisseur aan zijn cameraman om vooral geen gekunstelde shots te maken, wreekt zich geregeld.

De acteurs zijn evenmin van een wereldschokkend kaliber. Toch slagen ze erin om meer te zijn dan poppetjes in handen van de regisseur. Als kijker voel je op den duur zelfs met hen mee, wat in een dergelijke low budgetfilm vaker niet dan wel het geval is. Ze kunnen wel niet voorkomen dat de film naarmate hij vordert zo'n nadrukkelijke hommage brengt aan The Thing en Body Snatchers dat het niet mooi meer is. Wat The Unknown overeind houdt, is het volle besef van de makers dat ze aan het plagiëren zijn en dus enkel de goede, efficiënte stukken uit hun grote voorgangers op het scherm kwakken. Als je dan toch steelt, kan je beter meteen het beste stelen. Ook al betekent dit dat kijkers na een visie van deze Zweedse film enkel meer respect zullen krijgen voor John Carpenter en Don Siegel.BEELD EN GELUID
De makers bedachten een handig trucje om aan de aanzienlijke kosten voor het overzetten van hun digitale opnames naar pellicule te ontsnappen. Ze projecteerden hun film gewoonweg met een beamer op een wit doek en filmden dat doek met een 35 mm-filmcamera. Of die ingenieuze print de basis vormde voor de dvd-transfer weet ik niet, maar een wisselvallig contrast, een halfslachtige scherpte en een grove korrel typeren het beeld van deze dvd. De soundtrack brengt het er heel wat beter vanaf en creëert een bijwijlen beangstigend geluidsdecor. Zowel een DD 5.1-spoor als een stereotrack staan op de disk.

EXTRA'S
Naast Trailers voor zowel The Unknown als drie andere release op het Mr. Horror Presentslabel bevat de dvd een Making Of (22 min.). De belangrijkste leden van cast en crew worden hierin geïnterviewd maar zeker meer dan de helft van de featurette bestaat uit filmbeelden.

CONCLUSIE
The Unknown staat zijn mannetje in het subgenre van de kleinschalige invasie door een onbekende parasiet. Vergelijkingen met de grote broers vallen echter steevast in het nadeel van de derivatieve Zweedse film uit. Het beeld is degelijk en het geluid klinkt zonder meer goed. De bonussectie heeft weinig te bieden.


coverStudio: Living Colour Entertainment

Regie: Michael Hjorth
Met: Jacon Ericksson, Marcus Palm, Ann-Sofie Rase, Ingar Sigvardsdotter, Tomas Tivemark

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Making of

Andere recente releases van deze maatschappij