:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUIÉN PUEDE MATAR A UN NIÑO? (WHO CAN KILL A CHILD?)
QUIÉN PUEDE MATAR A UN NIÑO? (WHO CAN KILL A CHILD?)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-09-03
FILM
Toegegeven, de titel klinkt als een afgrijselijke weekendfilm die als een promofimpje voor de tegenstanders van abortus zou kunnen dienen, maar Who Can Kill A Child? is een raszuivere exploitationfilm die allesbehalve kindvriendelijk is en heel wat ouders zal doen huiveren. Want tja, een kind dat de schedel wordt ingeslagen zie je niet bepaald elke dag in een film! Nu goed, mocht je in de schoenen van het echtpaar Tom (Lewis Fiander) en Evelyn (Prunella Ransome) staan, zou je er misschien ook niet aan twijfelen. Zij zijn immers de slachtoffers, de kinderen zijn bloederige moordenaars die de hele bevolking van het eilandje Almanzora hebben gedood.

Sadistische kinderen die volwassenen willen vermoorden zijn altijd geliefde personages in de horrorfilm geweest (denk maar aan The Omen), maar deze bloeddorstige bengels zijn niet (zoals vaak) bezeten door de duivel, maar willen gewoon wraak nemen op de volwassenen die vele jonge levens hebben verwoest. Ten minste, dat denken we. De Uruguayaanse regisseur Narciso Ibáñez Serrador stopt op geen enkel ogenblik een reden in het verhaal, maar opent zijn film met een collage van afschuwelijke archiefbeelden waarin we zien dat de grootste slachtoffers van oorlog vaak kinderen zijn. Na het aanschouwen van afgrijselijke taferelen uit Vietnam of Dachau, krijgt ons netvlies een zonnig tafereel op een Spaans strand te zien. Lang duurt de pret niet, want binnen een paar seconden spoelt er in pure Jaws-stijl een lijk aan. Het duurt een tijdje vooraleer we weten wat de oorzaak van deze dood is, maar eens Tom en Evelyn op een eilandje aankomen, dan weten we het! Het zijn de kinderen!

Narciso Ibáñez Serrador is in Spanje vooral bekend voor zijn televisiewerk (de serie Peliculas Para No Dor-mir is daar pure cult). Films heeft hij er maar twee gedraaid. Denk nu niet dat het om een bende amateurs gaat, want de cinematograaf van dienst is niemand minder dan José Luis Alcaine, tegenwoordig de vaste cameraman van Pedro Almodóvar! Alleen was het zo dat je in de jaren 70 meer kon. Je mocht zelfs films maken waarin je de draak stak met naziconcentratiekampen, dus kon je ook schaamteloos beelden tonen waarin kinderen werden gedood of een scène waarin een tienermeisje met plezier de schedel van een bejaarde man met een wandelstok inslaat. De kritische lezer vraagt zich natuurlijk af of er naast het schokkende ook nog iets cinematografisch te rapen valt. Wie een ervaren rot in het genre is, heeft zo’n films natuurlijk al vaker gezien, maar diezelfde rot zal wel tot de allerlaatste minuut naar Who Can Kill A Child? blijven kijken. Of om het eenvoudiger te zeggen: eentje om te zien! Let wel op met de titel, zo is deze exploitatiefilm in Amerika bekend als Island Of The Damned (waarmee men natuurlijk het publiek van The Children Of The Damned wil bereiken).

BEELD EN GELUID
Deze film is uitgebracht in de Mr. Horror-serie op Living Colour Entertainment. Dat zijn in totaal 24 films die zijn geselecteerd door Jan Doense, de voormalige organisator van het Amsterdam Fantastic Film Festival en de rechterhand van Jan Verheyen voor diens Nacht Van De Wansmaak. Uiteraard gaat het om een zeer goedkope film die wellichten jaren in een verlaten kelder aan het wegrotten was. Maar niet getreurd, af en toe zie je wel eens een streepje of hoor je wat geruis op de achtergrond, maar al bij al is dit toch een puike transfer met mooie kleuren.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze release, wel is er een Nederlandstalig boekje met wat uitleg over de film.

CONCLUSIE
Who Can Kill A Child? is zo’n typische titel die op het lijstje voorkomt van iedere cultfanaat, terwijl anderen met plezier deze kelk aan zich laten voorbijgaan. Het is jouw keuze aan welke kant je staat...cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Narciso Ibáñez Serrador
Met: Lewis Fiander, Prunella Ransome, Antonio Iranzo

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717774232033


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Spaans / Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij