:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COMPANY ORHEIM
COMPANY ORHEIM
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-02-18
FILM
Stavanger, 1985. De hele wereld is in de ban van Live Aid. De tiener Jarle Orheim (Vebjorn Enger) heeft voor dit evenement een aantal cassettes gekocht, want hij wil geen seconde van dit muziekgebeuren missen. Muziek is immers het mooiste wat er is, maar daar denkt zijn gewelddadige vader Terje (Kristoffer Joner) heel anders over. Hij verplicht zijn zoon om op die bewuste dag samen een fietstochtje te maken. Vol trots toont de vader de plekjes aan de Noorse westkust die een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Het interesseert de jonge tiener echter geen zier, want hij wil net als zijn klasgenoten genieten van de optredens van David Bowie en Queen. Om de jongen nog wat extra te pesten, neemt de vader hem mee naar zijn vriend om zich aldaar te bezatten. Die gebeurtenis is een keerpunt in Jarles leven. Hij wil niet langer luisteren naar de onnozele woorden van zijn vader die iedere dag aan de fles hangt. Hij raadt zijn wanhopige moeder aan om te scheiden. De huissloof wordt iedere dag in elkaar getimmerd. De moeder (Cecile Mosli) heeft echter geen oren naar de wijze raad van haar zoon. Ook op school gaat het met Jarle niet echt goed. Hij is de vreemde snuiter van de klas. De enige die hem begrijpt is Helge (André Viste Boe) die zichzelf een communist met een anarchistisch trekje noemt. De popplaten van Duran Duran en Frankie Goes To Hollywood worden ingeruild voor de oppeppende punkgeluiden van The Clash en Dead Kennedys. Tot groot ongenoegen van zijn vader deelt de zoon flyers uit tegen de extreemrechtse partij van Noorwegen.


Company Orheim
is het derde deel van een trilogie die is gebaseerd op de boeken van Tore Renberg. Na The Man Who Loved Yngve en I Travel Alone brengt Living Colour Entertainment het derde deel uit. In de Scandinavische landen had deze film heel wat succes en hij behaalde zelfs de prestigieuze Dragon Award op het Filmfestival van Göteborg.Terecht, want deze prent van regisseur Arid Andresen is één van de sterkste coming-of-age-films die de laatste jaren is verschenen. Iedere mens die in zijn jeugd een beetje anders dan de rest was zal zich zonder twijfel in de opstandige Jarle Orheim herkennen. Toch wordt de show door de gewelddadige vader gestolen. En hoe erg het ook mag klinken, iedereen ook wel een Terje kennen.


Andresen kiest nooit voor de meligheid, wel maakt hij van Company Orheim een zeer vlotte jeugdfilm die iedereen kan aanspreken. Bij momenten lijkt de film een beetje op de Scandinavische parels My Life As A Dog en Pelle The Conqueror. Ook al maakt deze film deel uit van een trilogie, is het niet echt nodig dat je de inhoud van de andere delen kent om het verhaal te volgen, Een prachtfilm die bijna even fantastisch oogt als Donnie Darko en net niet even briljant als The Perks Of Being A Wallflower.Tip.

BEELD EN GELUID
Het beeld is standaard. De kleuren zijn niet altijd even mooi, toch zie je nooit storingen op deze transfer. Het geluid is meer dan behoorlijk met een prachtige soundtrack vol eightiespareltjes van bands als Ultravox en Alphaville.


EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze filmtip.

CONCLUSIE
Company Orheim is een filmparel die gebaseerd is op de boeken van de Noorse auteur Tore Renberg. Buiten de Scandinavische landen zijn de avonturen van Jarle nog onbekend, maar hopelijk brengt deze prachtrelease daar gauw verandering in. Een film die je niet mag missen.


cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Arlid Andresen
Met: Cecilie Mosli, Vebjorn Enger, Kristoffer Joner, Glenn André Viste Boe, Eili Harboe, Henrik Mestad, Rolf Kristian Larsen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717774232644


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij