:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENTOURAGE - SEIZOEN 3.2
ENTOURAGE - SEIZOEN 3.2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-04-20
SERIE
De eerste helft van het derde seizoen van Entourage eindigde met een klifhanger die kon tellen. Vince Chase stuurde namelijk zijn agent - de meedogenloze haai Ari Gold – de laan uit. Een wending van allure was ook nodig om de serie uit de impasse te halen. Na een uitmuntende tweede reeks verviel de serie immers in herhaling en leek de inspiratie een beetje op. Het ontslag van Ari was kortom net wat de reeks nodig had om nieuwe humoristische paden in te slaan. Helaas zetten de laatste acht afleveringen van het derde seizoen de slabakkende trend voort. In plaats van een nieuw elan te creëren, vallen de makers terug tot het niveau van het debuutseizoen, dat bol stond van de belofte maar richting ontbeerde.

De belangrijkste fout is ongetwijfeld de degradatie van Ari Gold tot een veredeld nevenpersonage. Zoals succesvol geportretteerd door Jeremy Piven, was de agent steeds een arrogante positivo die weigerde een nederlaag te erkennen. In het derde seizoen wordt hij niet enkel in een passieve rol gedwongen, hij ondergaat tevens een karakterverandering die aan het randje van geloofwaardigheid grenst. De zachte kant van Arion Gold komt overvloedig aan bod, zowel wanneer hij probeert om een collega te ontslaan als wanneer hij zijn assistent poogt te redden die door een invloedrijk schrijver anaal dreigt te worden genomen. Dat verslapte karakter vertaalt zich in massa’s minder oneliners terwijl ook de inventiviteit van zijn verwijten en scheldtirades een duik neemt.



De terugkeer van Medellin als droomproject voor ster Vince Chase smaakt bovendien als opgewarmde kost. Het is moeilijk te geloven dat een Hollywoodster zo verknocht zou zijn aan een scenario dat hij er een sequel op de succesvolste superheldenfilm ooit voor zou laten schieten én zijn persoonlijk fortuin op het spel zetten. Vince wordt trouwens altijd neergezet als een mooie jongen zonder veel diepgang of ruggengraat, waardoor zijn plotse standvastigheid over Medellin een ongeloofwaardige breuk lijkt voor het personage. Door in deze plotlijn, die de rode draad doorheen de acht episodes is, nevenpersonages op te voeren die we al eerder hebben gezien en die quasi dezelfde functie vervullen als in het verleden, voelen de afleveringen aan als één langgerekt déjà vu. Occasioneel zijn er nieuwe dingen te ontdekken maar de essentie blijft dat de twee helft van het derde siezoen van Entourage weinig nieuws te bieden heeft.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws. Johnny Drama treedt ditmaal stevig op de voorgrond in de afleveringen nu hij de ster is in een nieuwe tv-serie die aanslaat bij het Amerikaanse publiek. Kevin Dillon vertolkt de rol met verve: hij excelleert in het vinden van de dunne lijn tussen karikatuur en sympathieke loser en is de enige in de cast die een geloofwaardige evolutie doormaakt. Ook in het doorprikken van de Hollywoodballon blijven de schrijvers geslaagde invalshoeken vinden die zowel insiders als het grote publiek zullen laten glimlachen. Een grotere aanwezigheid van Ari’s assistent Lloyd in de verhalen is evenmin te versmaden, vooral omdat acteur Rex Lee elke kans aangrijpt om hilarisch uit de hoek te komen. Carla Gugino’s talent is helaas verspild aan de rol van de nieuwe agent Amanda.

Amper een jaar geleden kon Entourage nog terecht de titel van hipste én grappigste comedyreeks van het moment opeisen. Na het derde seizoen is dat niet langer het geval. De serie mist gevatte creativiteit, is qua karakterontwikkeling op een dood spoor beland en moet zich in iets te veel onlogische bochten wringen in een poging de kijker te boeien. Een seizoen van in totaal twintig afleveringen was misschien van het goede teveel voor creatief brein Doug Ellis. De vierde reeks (die in Amerika al op antenne is geweest) telt net als het tweede seizoen slechts twaalf episodes. Hopelijk kunnen de makers daardoor opnieuw de kwaliteit aanwakkeren.



AFLEVERINGEN
Opgelet: onderstaande episode-index bevat spoilers. Hoewel het kennen van deze plotlijnen het kijkplezier nauwelijks zal verminderen, raad ik iedereen die de reeks onbevangen wil bekijken aan om de synopsissen over te slaan.

35. Less Than 30
Vinces nieuwe agent wil dat hij een kostuumfilm draait, maar Ari Gold tracht zijn oude cliënt terug te winnen door hem voor te spiegelen dat droomproject Medellin opnieuw een optie is. Turtle plant ondertussen een groots verjaardagsfeest voor Vince. Wanneer hij zijn budget overschrijdt, moet hij echter een creatieve oplossing vinden.

36. Dog Day Afternoon
Eric wil een romantisch weekendje met Sloan zonder dat Vince in de buurt is maar krijgt het niet over zijn hart dit aan de acteur te vertellen. Drama en Turtle proberen te scoren in een park waar veel knappe dames hun hond uitlaten. Hun plannetje lukt, tot de strijd om een rauwe biefstuk roet in het eten gooit.

37. Manic Monday
Amanda is nog steeds kwaad op Vince omdat hij contact heeft met Ari over Medellin. Wanneer tijdens een meeting de seksuele spanning tussen haar en de acteur te snijden is, doet ze hem een aanbod dat hij niet kan weigeren. Ari slaagt er inmiddels maar niet in om een werknemer te ontslaan en valt zijn huwelijksconsulente lastig met zijn dilemma.

38. Gotcha!
Johnny Drama ontdekt dat zijn aartsvijand Pauly Shore een nieuwe verborgen camerashow opstart waarvan hij het eerste slachtoffer moet worden. Drama probeert Shore te snel af te zijn, maar belandt toch in een humoristische nachtmerrie. Eric moet de spanning tussen Amanda en Vince in toom houden. Ari is jaloers op een oude studiemakker die meer geld heeft dan hij én een jonge, bloedmooie vrouw.



39. Return Of The King
Medellin komt weer op de markt, maar Ari Gold moet een deal zien te maken net op de dag dat hij volgens de joodse traditie geen klap mag uitvoeren: Jom Kipoer. Eric twijfelt eraan of Vinces nieuwe vriendin Amanda wel een onderscheid kan maken tussen liefde en zaken. Johnny Drama koopt een oud renpaard zonder na te denken over behuizing of een voedselbudget voor het dier.

40. The Resurrection
Drama is bloednerveus op de dag dat zijn tv-show Five Towns in première gaat. Zijn pogingen om reviews te vermijden mislukken en hij komt in een spiraal van depressiviteit terecht. Eric en Vince moeten het onderste uit de kan halen om de rechten op het script voor Medellin binnen te rijven. Turtle valt voor de dochter van zijn norse autotuner.

41. The Prince's Bride
Ari heeft een financier gevonden voor Medellin. Dat de herkomst van diens rijkdom troebel is, kan Vince niet veel schelen. Wél dat hij vermoedt dat de vrouw van de rijkaard in ruil voor het budget met hem onder de lakens wil duiken. Turtle heeft een afspraakje met Kelly maar geniet er niet van omdat hij bang is van haar vader. Johnny Drama bazuint rond dat Brett Ratner hem wil voor een rol in Rush Hour 3.

42. Adios Amigos
Wanneer de vier vrienden hun huis noodgedwongen verkopen, gaat Drama op zoek naar een eigen woonst. De vraag is of hij zich aan zijn vooropgesteld budget kan houden. Een nieuwe geldschieter voor Medellin brengt het project in een stroomversnelling. Eric en Vince willen een oude bekende strikken voor de regie, maar zijn aanpak valt niet bij iedereen in goede aarde.



BEELD EN GELUID
De geleidelijke kwaliteitsverbetering van het beeld zet zich door in de tweede helft van het derde seizoen. Het 16/9-beeld oogt quasi perfect: heldere kleuren, een uitstekende scherpte, prima contrasten en geen vuiltje te bespeuren. De zonnige omgeving waarin de personages voortdurend rondlopen, straalt dan ook af op de kijker. De soundtrack staat in DD 5.1-formaat op de schijf en trekt alle registers open. Heldere dialogen worden afgewisseld met pulserende muziek. De achterste kanalen komen niet al te vaak aan hun trekken, maar blijven evenmin werkloos.

EXTRA'S
Verspreid over de twee disks bevat deze release drie Audiocommentaren voor evenveel afleveringen. Omdat het groepscommentaren betreft, zit de sfeer wel goed, maar inhoudelijk hadden de sprekers (cast en crew) iets dieper kunnen ingaan op hoe de episodes tot stand komen en waarin hun succes schuilt. Anatomy of Entourage (11 min.) gunt een te vrijblijvende blik achter de schermen van de seizoensfinale. Een Panel Discussion (50 min.) met de voltallige cast en de bedenker in het Museum van Televisie en Radio klinkt op papier interessant maar graaft niet diep genoeg om bij te blijven en is bovendien visueel absoluut oninteressant om naar te kijken.

CONCLUSIE
De tweede helft van Entourages derde seizoen buigt de neerwaartse spiraal helaas niet om. Het lijkt alsof alle verhalen al verteld zijn en de makers zich tot variaties op dezelfde thema’s beperken. Karakter Ari Gold, dé ster van de show, bevindt zich bovendien te vaak aan de zijlijn en venijn wordt jammerlijk afgezwakt. Beeld en geluid zijn gelukkig wél van topkwaliteit. De bonussectie stelt teleur.


cover




Studio: Warner

Regie: Julian Farino, Mark Mylod, Dan Attias, David Nutter
Met: Kevin Connolly, Adrian Grenier, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Jeremy Piven, Rex Lee, Carla Gugino

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888162019


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Turks, Engels CC
Extra's:
• 2 Featurettes
• 3 Audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij