:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> METALLICA - CUNNING STUNTS
METALLICA - CUNNING STUNTS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-07-10
CONCERT
Metallica! Een naam die klinkt als een klok. Zelfs al ben je in de verste verte geen metalliefhebber, toch zal je ooit gehoord hebben van deze band, één van de grondleggers van de metalmuziek zoals we die nu kennen. Voor m'n dvd-periode kocht ik dit concert al eens op vhs en ik was toen al onder de indruk van het indrukwekkende beeld- en geluidsmateriaal, mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik deze dvd in mijn Samsung-911 jaagde, de schijf dateert immers al uit 1998, toen het medium nog min of meer in z'n beginfase stond (en zeker op het vlak van muziek-dvd's).

Het concert is opgenomen in Texas op 9 en 10 mei 1997, vóór de Load-release, hun 7e album. Zoals we gewoon zijn van Metallica is ook tijdens deze tour enorm veel aandacht besteed aan het podium. Geen standaardpodium voor hen met de klassieke stage en dan het publiek, want bij Metallica staat het diamantvormige podium in het midden van de arena waarbij de bandleden zich (draadloos, natuurlijk) van de ene naar de andere kant kunnen bewegen en elke toeschouwer z'n favoriete bandlid van veel dichterbij kan zien dan hij ooit had durven dromen. Drummer Lars Ulrich bracht 2 van z'n meest indrukwekkende drums mee en bovendien verplaatsen die zich op en onder het podium terwijl de drummer het beste van zichzelf geeft.

Wat maakt deze dvd zo speciaal, zal u denken, bovenop het indrukwekkend 2 en een halfuur  durende concert met alle grote Metallica-hits uit het afgelopen decennium? Heel wat! Eerst zijn er de extra's die u in de apart rubriek opgesomd krijgt; daarnaast zijn er niet minder dan 3 multi-anglesongs aanwezig! Dat de adultindustrie de kenmerken van onze favoriete schijfjes al geruime tijd gebruikt  dat wisten we al, maar om éénzelfde bandlid gedurende een hele song in de gaten te houden, dat was voor mij persoonlijk toch een schitterende ervaring!

BEELD EN GELUID
Hier opnieuw hooggespannen verwachtingen die ruimschoots worden ingelost door Universal. Het viel me al op toen ik de vhs-versie beluisterde dat het geluid lekker zuiver, hard en voorzien was van veel bas. De dvd doet daar nog een schepje bovenop en laat ons genieten van een nog betere 5.1-geluidtrack die echt oorverdovend klinkt en je alle hoeken van de kamer laat zien. Je krijgt een livesensatie en je waant je in het midden van de Forth Worth texas-arena vanaf het eerste moment dat de 25.000 fans een glimp van de bandleden opvangen en de zaal in rep en roer zetten. Opnieuw verbazingwekkend dat men al in 1998 zo'n onovertroffen geluidskwaliteit naar dvd kon transferen.
Het beeld mag dan wel een gewone 4:3-versie zijn, het is 100% loepzuiver. De regie van Wayne Isham is voortreffelijk en de beeldtechniek is aangepast aan het soort songs dat de revue passeert. Bij de snellere tracks zou een waarschuwing voor epilepsiepatiënten trouwens niet overbodig zijn. We kunnen concluderen: nagenoeg perfecte beeldkwaliteit zonder storende ongewense elementen of  ruis. Een puike transfer.

EXTRA'S
Naast de drie songs met 4 multiple-angles (één voor elk bandlid) die voor mij persoonlijk ver boven de rest van de extra's uitsteken, krijgen we nog een pak ander materiaal waaronder een reeks bandinterviews, documentaires en achter-de-schermenfootage. Zo kan je onder andere de 'flaming guy' aan het woord horen: de man die tijdens het concert aan de hand van een fake podiumongeluk avond na avond in brand vliegt en klapwiekend over het podium loopt. Die ongelukscène was trouwens zo realistisch dat in vele landen het valse bericht de ether werd ingestuurd dat een vreselijk ongeluk gebeurd was tijdens het Metallica-concert van die avond. Memorabel ! Als toemaatje krijgen we ook nog zo'n 1000 verschillende tourfoto's vanuit alle hoeken van de wereld waar Metallica concerteerde.

BESLUIT
Deze dubbele concert-dvd mag een ancien genoemd worden gezien z'n productiejaar. Toch is hij volgens verschillende bronnen nog altijd de standaard voor alle muziek-dvd's die verschijnen en ook ik ben van mening dat z'n meerdere nog altijd moet worden gevonden. Onmisbaar materiaal voor elke muziek-(dvd)-liefhebber!


coverStudio: Universal

Regie: Wayne Isham
Met: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Jason Newsted

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
1998

Leeftijd:
15

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044005863222


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Interviews met de bandleden
• Verschillende documentaires
• Behind-the-scenes-beeldmateriaal
• 3 multiple-anglesongs
• +/- 1000 tourfoto's

Andere recente releases van deze maatschappij