:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GILMORE GIRLS - SEIZOEN 7
GILMORE GIRLS - SEIZOEN 7
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2008-05-04
SERIE
Aan alle goede dingen komt een einde en zo ook aan Gilmore Girls. Er was nog even sprake van een 8e seizoen, maar dat feestje ging uiteindelijk toch niet door.

Het succes van de serie heeft natuurlijk grotendeels te maken met de zeer overtuigende acteerprestaties van de 2 hoofdrolspeelsters: Lauren Graham en Alexis Bledel, respectievelijk Lorelai en Rory Gilmore. Spijtig genoeg kunnen goede acteurs geen scripts redden die langs alle kanten rammelen en dat is vooral in de eerste helft van het seizoen toch wel enigszins het geval. Er gebeuren regelmatig dingen die eigenlijk compleet niet in lijn liggen met wat we in voorgaande seizoenen zagen gebeuren. Tegelijkertijd verandert er in zekere zin ook weinig aan de reeks: nog steeds massa's referenties naar de popcultuur en tal van ronduit hilarische situaties. Het is eerder de rode draad die af en toe in een serieuze knoop zit.

Gelukkig herpakt men zich ook op dat vlak halverwege het seizoen en voelt het geheel terug iets vertrouwder aan. Langzaam maar zeker gaat het in de richting van de laatste aflevering en die is meteen een zeer mooie afsluiter voor de hele reeks, zelfs na een seizoen met hoogte- en dieptepunten.

AFLEVERINGEN
1. The Long Morrow
Van kwaad naar erger. De ochtend na haar ruzie met Luke wordt Lorelai wakker naast… nu ja, iemand anders en dat leidt tot complicaties. Logan laat een raadselachtig afscheidscadeau voor Rory achter.

2. That's What You Get, Folks For Makin' Whoopie
Mexico is waardeloos: Lane keert terug van haar huwelijksreis met een uitgesproken mening over seks, een darminfectie en een souvenir. Luke heeft het moeilijk als hij T.J. en Liz moet vertellen dat hij niet langer verloofd is.

3. Lorelai's First Cotillion
Het vrijdagavonddiner doet Lorelai stilstaan bij de afgelopen 20 jaar. Waarom deed ze nu net al de dingen die ze gedaan heeft ?

4. 'S Wonderful, 'S Marvelous
Samenzijn: Lorelai en Christopher gaan samen uit, Rory ontmoet een aantal artistieke nieuwe vrienden, April trekt voor korte tijd bij Luke in en Emily leert de locale politie net iets te goed kennen.

5. The Great Stink
Een vreemd luchtje. Een ontspoorde trein met augurken verspreidt een onaangename geur in Stars Hollow. Maar dat is niet de enige reden voor zure gezichten: Lorelai en Christopher zijn aan het ruzieën.

6. Go Bulldogs!
In een perfect herfstweekend vertrekken Lorelai en Christopher naar Yale voor het Oudersweekend, samen met Richard en Emily. Intussen heeft Luke een afspraakje met een veganiste.

7. French Twist
In Stars Hollow piekert Rory over wat ze met haar toekomst wil doen. In Parijs heeft Christopher de toekomst voor hem en Lorelai al helemaal uitgestippeld. Lane raakt in paniek als ze ontdekt hoe haar toekomst eruit ziet: ze blijkt in verwachting van een tweeling.

8. Introducing Lorelai Planetarium
Christopher weet precies hoe Rory zal reageren als hij en Lorelai haar vertellen dat ze getrouwd zijn: enthousiast! Wanneer ze het haar vertellen is Rory echter alles behalve enthousiast. Wanneer April ziek wordt, belt Luke de enige die hij altijd kan vertrouwen: Lorelai.

9. Knit, People, Knit
Vreemde eend in de bijt. Lorelai is erop gebrand dat Christopher wordt geaccepteerd in Stars Hollow en stuurt hem op een mannenuitje met Jackson.

10. Merry Fisticuffs
Vrede op aarde. De dagen voor kerst brengen iedereen in een ruzieachtige stemming: Rory bekvecht met Logan en Lucy, Luke met Anna, Luke met Christopher, Lorelai met Christopher, en Kirk met de plaatselijke jeugd.

11. Santa's Secret Stuff
Groot probleem: Lane is bang dat haar leven voorbij zal zijn nadat ze bevallen is. Groot geheim: Lorelai schrijft voor Luke een referentie voor zijn voogdijzaak, maar zegt daar niks over tegen Christopher.

12. To Whom It May Concern
Christopher vindt de referentie die Lorelai voor Luke heeft geschreven en gaat door het lint. Alsof dat nog niet erg genoeg is, ontdekken Jackson en Sookie het ook nog eens.

13. I'd Rather Be In Philadelphia
Richard heeft een hartaanval. Lorelai, Rory en Emily wachten gespannen op nieuws in de wachtruimte van het ziekenhuis. Christopher is echter nergens te bekennen.

14. Farewell, My Pet
Als een van Michels geliefde chowchows het aardse bestaan inruilt voor het hemelse hondenrijk, organiseert Lorelai een herdenkingsdienst.

15. I'm A Kayak, Hear Me Roar
Lorelai verzamelt eindelijk de moed om Emily te vertellen hoe het zit met haar en Christopher. Logan denkt een internetbedrijf te hebben gekocht, maar dat blijkt in realiteit een boerderij te zijn.

16. Will You Be My Lorelai Gilmore!
Vlak voor Lane's "babyshower" moet Lorelai een familieruzie tussen de Kims zien te sussen. Logan vertelt Rory eindelijk dat zijn bedrijf over de kop is gegaan... om vervolgens naar Vegas te vertrekken met zijn oude maten.

17. Gilmore Girls Only
De drie Gilmore girls zijn op weg naar North Carolina voor de bruiloft van Mia. Nu Lane elk moment kan bevallen, gaat Zack bij Luke te rade over het vaderschap. Logan lijkt eindelijk volwassen te worden.

18. Hay Bale Maze
Bij de hoofdattractie van het jaarlijkse voorjaarsfestival van Stars Hollow staan Lorelai en Luke onverwacht oog in oog met elkaar. De zenuwen van het zoeken naar een baan zorgen bij Rory voor een wel heel bizarre reactie.

19. It's Just Like Riding a Bike
Lorelai heeft hulp nodig bij het kopen van een nieuwe auto. Paris besluit dat een vriend en voort niet te combineren zijn, pech voor de vriend.

20. Lorelai? Lorelai?
Op de karaokeavond grijpt een aangeschoten Lorelai op het podium de microfoon en verraadt haar gevoelens voor Luke. Logan keert terug naar Stars Hollow met een vraag voor Lorelai.

21. Unto The Breach
Rory studeert af en wordt precies zo gevierd als ze had verwacht: met tranen en omhelzingen, een feestje met Richard en Emily, een fles champagne en een diploma. Maar dan doet Logan een nogal onverwacht voorstel.

22. Bon Voyage
Een spannende nieuwe baan voor Rory en een gul gebaar van Luke leiden tot een grote supriseparty, waar alle vrienden, buren en excentrieke bewoners van Stars Hollow de Gilmore Girls uitbundig in het zonnetje zetten.

BEELD EN GELUID
Op hier en daar wat compressie-artefacten na, valt er eigenlijk weinig te vertellen over de beeldtransfer van deze boxset. We resumeren nog even wat dat na 7 seizoen betekent in het geval van Gilmore Girls: prima contrast en verzadiging, voldoende detail, vrij scherp beeld en optimaal schaduwdetail. We hadden ook niet anders verwacht. Het heeft 7 seizoenen geduurd, maar nu ineens achtte men het nodig Gilmore Girls van een Dolby Digital 5.1-surroundtrack te voorzien. Waarom men daar net nu nog mee afkomt is ons een mysterie, maar wie zijn wij om te klagen? Maar hoe presteert die fameuze 5.1-track? In elk geval niet slechter dan de 2.0-voorgangers van voorbije seizoenen. Het is echter wel een feit dat de serie zich niet zo goed leent tot het gebruik van ruimtelijke effecten. Het is dan ook vooral de muziek die gebruik maakt van de extra kanalen en dat weten we ook wel te appreciëren. Verwacht met andere woorden niet dat je van je stoel geblazen wordt zoals bijv. in Lord of the Rings.

EXTRA'S
Bij de vorige release ging het serieus fout op het gebied van special features, er was namelijk compleet niks extra's voorzien. Gelukkig herpakt Warner zich voor deze boxset en krijgen we een aantal leuke extra's meegeleverd. We beginnen met een Deleted Scene van de 5de aflevering, gevolgd door de featurette Gilmore Fashionistas waarin de veranderende garderobe van de Gilmore's van naderbij bekeken wordt. In A Best Friend's Peek Inside the Gilmore Girls: With Keiko Agena neemt Keiko Agena (Lane) de kijker mee naar de set van Gilmore Girls en tot slot geeft de cast ook nog wat commentaar over het "mannenvolk" in seizoen 7 in de korte montage Who Wants to Talk Boys. Wereldschokkend is de selectie niet, maar het is ongetwijfeld beter dan niks.

CONCLUSIE
Na 7 jaar komt er een einde aan Gilmore Girls en dat creëert weer ruimte voor een nieuwe, mogelijk nog betere tv-serie. Beter eindigen in schoonheid dan het geheel nodeloos lang te rekken. De dvd's van dit 7de seizoen liggen volledig in lijn met die van de voorgaande seizoenen: goed tot zeer goed beeld en geluid. Bovendien krijgen we nu wel degelijk een aantal extra's. Voor wie de serie nu pas ontdekt: er is ook een verzamelbox beschikaar met daarin alle 7 seizoenen tegen een nog zachter prijsje.


cover



Studio: Warner

Regie: Lee Shallat Chemel, Bethany Rooney, Victor Nelli jr., Michael Schultz, Wil Shriner, Jackson Douglas, Jamie Babbit, David Paymer, Stephen Clancy
Met: Kelly Bishop, Alexis Bledel, Lauren Graham, Edward Herrmann & Melissa McCarthy

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321916142794


Beeldformaat:
1.33.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• The Bonfire: Deleted Scene
• Gilmore Fashionistas
• A Best Friend's Peek Inside the Gilmore Girls: With Keiko Agena
• Who Wants to Talk Boys

Andere recente releases van deze maatschappij