:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WOUTER DEPREZ - WAR
WOUTER DEPREZ - WAR
Bespreking door: Jelle - Geplaatst op: 2008-05-25
FILM
Wouter Deprez behoort dankzij optredens in de rechtvaardige rechters en zijn overwinning in 2005 van de slimste mens tot één van de bekendste stand-up comedy performers in ons land. Met zijn show War trok hij in 2005/2006 overal volle zalen (meer dan 300 voorstellingen in België en Nederland). Niet slecht voor iemand die slechts 2 jaar ervoor aan zijn veroveringstocht begon met het winnen van Humo's prestigieuze comedy cup. De grote vraag is of Wouter Deprez nu al deze hype waard is of niet? Het antwoord blijkt niet zo simpel te zijn. Eerlijkheidshalve moeten we hier bij DVD Info toegeven dat Wouters act niet voor iedereen is weggelegd. Het betreffende reviewexemplaar van War heeft een paar keer van eigenaar gewisseld omdat niet iedereen zich kon vinden in Wouters eigenzinnige stijl van performen. Soms neigt War wat meer in de richting van cabaret, dan weer pure stand up comedy. Toegegeven, de man heeft een onnavolgbare drive en presence en weet zijn publiek gedurende 90 minuten volledig in te palmen.

Wouter opent zijn voorstelling nogal aarzelend met de song Doet Het Met Iedereen, maar krijgt als snel de hele zaal (in dit geval de Capitole in Gent) op zijn hand. De sterkste troef van War is de interactiviteit met het publiek. Met Wouter als losgeslagen schoolmeester en een publiek dat anderhalf uur een lesje surrealisme krijgt voorgeschoteld, werkt de meester geduldig naar zijn climax. Wouter spreekt verschillende mensen aan in de zaal en betrekt hen volledig in de voorstelling, wat uiteraard soms kan leiden tot redelijk chaotische toestanden (ooit al eens 1500 mensen tegelijkertijd papieren vliegtuigjes naar een podium zien gooien?) Een leuk idee (op papier althans) van uitgever PIAS om zowel de voorstelling van 10 mei 2007 als die van 11 mei 2007 integraal op deze dvd te zetten (samen goed voor 185 minuten). Maar dit prima initiatief verraadt al snel de zwakte in Wouters manier van optreden: spontaniteit. Als je beide shows naast elkaar legt zijn ze zo identiek, zo gemillimeterd en gerepeteerd dat je tot het besef komt dat elk druppeltje spontaniteit er tijdens de repetities volledig moet zijn uitgeperst. Elke vraag aan het publiek, elke handeling en woordspeling is bij beide de voorstellingen zo identiek dat je op momenten je niet begint af te vragen of je gewoon de verkeerde show hebt aangeklikt in het menuscherm.

Ondergetekende snapt ook wel dat een mens na meer dan 300 voorstellingen ook wat terugvalt op routine, maar het soort gerepeteerde spontaniteit dat hier wordt opgevoerd is soms wel heel erg op het randje. Al bij al zal men zich niet vervelen bij War, al zal de toevoeging van een tweede show op deze dvd bij nogal wat kijkers een wrange nasmaak geven. Genieten met mate is dus de boodschap.

BEELD EN GELUID
Zoals we van PIAS gewend zijn met hun eerdere releases van Vlaams comedygeweld is de audiovisuele presentatie van deze dvd zonder enige twijfel erg verzorgd. Hoewel erg sober in camera- en lichtopstelling blijft alles duidelijk te volgen. Scherpte en saturatie zijn goed (met uitzondering van enkele handycambeelden tijdens de voorstelling van 11 mei die tussen de reguliere opnames zijn gemonteerd) en ook het geluid is present en prima verstaanbaar. De menu's zijn heel erg leuk en erg passend binnen het concept van deze voorstelling. Meer moet dit op zo een dvd uiteraard niet zijn.

EXTRA'S
Je moet het PIAS nageven: bij elk van hun comedy releases zijn de extra's op maat van de performer in kwestie. Zo had je op de release van Gunter Lamoots 7 Years Of Pure Genius onder andere een geflipt audiocommentaar en een 45 minuten durend dankwoord. De extra's van War vallen eerlijk gezegd een beetje tegen. Buiten de toevoeging van een extra (integrale) voorstelling op dezelfde dvd (zoals eerder vermeld eerder een minpunt dan een pluspunt) bestaan de extra's uit wat flauwe interviews (afgenomen door Deprez zelf na de voorstelling) van mensen uit het publiek. Tegenvaller.

CONCLUSIE
War bevestigt weliswaar het grote talent van Wouter Deprez als comedy performer maar kan niet verbergen dat elk stukje spontaniteit volledig ontbreekt. Technisch scoort deze PIAS-release alweer prima, al vallen de extra's deze keer wel wat magertjes uit.


coverStudio: Pias

Regie: geen
Met: Wouter Deprez

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5413356149715


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams PCM Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Interviews (25 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij