:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOE COCKER - LIVE AT MONTREUX 1987
JOE COCKER - LIVE AT MONTREUX 1987
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-06-30
MUZIEKDOCUMENTAIRE
Hij is de meest getalenteerde zanger die Engeland ooit heeft voortgebracht
. Het zijn niet onze woorden, maar die van Eric Clapton, en ze hebben betrekking op Joe Cocker, de wilde en spastische performer met de schuurpapieren stem. In 1968 brak hij door met de Beatles-cover With a Little Help from my Friends, waarvan hij de definitieve versie op vinyl vastlegde, en een jaar later was hij één van de revelaties op het Woodstock-festival. Hij verstevigde z’n reputatie met grote hits als The Letter (nr 7 in de USA), Cry Me a River (nr 11 in de USA) High Time We Went (nr 22 in de USA), maar na de financieel desastreuze Mad Dogs & Englishmen-tournee door de States (1970), kwam hij in de problemen en raakte verslaafd aan drugs en alcohol. Halfweg het decennium stokte z’n carrière. Begin jaren 80 werd hem Up Where You Belong (uit de film An Officer And A Gentleman) aangeboden, maar Cocker was niet enthousiast, want die song zou hij opnemen met Jennifer Warnes, volgens hem “een country- & western-zangeres”. Dat project kwam er uiteindelijk toch, de single bereikte de top van de Amerikaanse hitparade en won een Grammy Award (1983). Ik geloofde niet dat dat soort muziek nog werd gemaakt, was Joe Cockers reactie achteraf. Maar Up Where We Belong zette hem wél weer op de kaart en betekende de doorstart van zijn carrière.

 

Joe Cocker was vooral succesvol in de VS, mede door het feit dat de muziek die hij maakte bij de Amerikaanse r&b-traditie aansluit eerder dan bij de Europese. In Europa is hij vooral bekend wegens zijn Beatles-covers (She Came in Through the Bathroom Window, Something), terwijl hij in Amerika vooral bekendheid verwierf met z’n geslaagde covers van Bob Dylan, Randy Newman en Marvin Gaye. Tijdens het concert in Montreux (1987) zingt hij drie composities van Dylan (Dear Landlord, Seven Days, Watching the River Flow), 2 Newman-composities (You Can Leave Your Hat on en de afsluiter Guilty), en Inner City Blues als een hommage aan Marvin Gaye. De rest van het materiaal (5 songs) komt uit z’n album A Civilized Man (1984). En uiteraard mocht ook With a Little Help from my Friends niet ontbreken.

 

In Montreux is Joe Cocker in z’n beste vorm. De financiële problemen zijn bezworen door het hernieuwde internationale succes, van drugs is hij afgekickt en alcohol gebruikt hij nu in redelijke hoeveelheden, en gesteund door een sterke zeskoppige band en twee achtergrondzangeressen levert hij een goede prestatie. Hij ziet er ontspannen en gezond uit en hij heeft het materiaal duidelijk helemaal onder controle. Hij is 18 jaar ouder dan destijds op het Woodstock-festival en zijn optreden is evenwichtiger en gedisciplineerd, terwijl de prachtige stem nog precies dezelfde is.

 
PLAYLIST
Dear Landlord
You Can Leave Your Hat on
Feelin’ Alright
Civilized Man
Inner City Blues
Just Like Always
Up Where We Belong
Seven Days
Shelter Me
With a Little Help from my Friends
You Are so Beautiful
Watching the River Flow
Guilty

 
BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat deze opname bijna 30 jaar oud is, is de kwaliteit verrassend goed, met felle kleuren, vrij scherp beeld en zonder ongerechtigheden. De 5.1-track zorgt voor voldoende vuurwerk, al is de techniek ondertussen wel een stuk opgeschoten. Met de volumeknop naar rechts is er evenwel nog genoeg te beleven aan deze opname.
 
EXTRA’S
Geen
 
 
CONCLUSIE
Joe Cocker heeft altijd meer aanzien genoten bij zijn vakgenoten dan bij het publiek, en in Amerika was hij altijd al succesvoller dan in Europa. Zijn magnus opus is wellicht het live album Mad Dogs & Englishmen, en zijn optreden in Montreux in 1987 is een perfecte staalkaart van zijn grote talent.cover
Studio: Pias

Regie: Thierry Ansallem
Met: Joe Cocker, Charles Girodano, Ric Cunningham, Cliff Goodwin, Eric Parker, John Troy, Larry Marshall, Maxine Green, Janice Hughes

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5031504946972


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:

Engels Dolby Digital 5.1
Engels Stereo 2.0Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij