:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN
SUPERMAN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-17
FILM
Op planeet Krypton loopt het één en ander niet zoals verhoopt. Wetenschapper Jor-El (Marlon Brando) waarschuwt dat een ramp de planeet zal treffen, maar geen enkel van zijn collega's gaat hiermee akkoord. Jor-El stuurt zijn zoon Kar-El naar onze aarde, om zodoende zijn leven te sparen. Na jarenlang rondzwerven in de ruimte stort Kar-El ergens in Kansas neer, op het land van een plaatselijke landbouwer. Het echtpaar Kent adopeert de jongen en noemen hem Clark (Christopher Reeve). Zijn opvoeding verloopt zoals deze van een doodgewone jongen maar al gauw zal blijken dat hij over bijzondere krachten beschikt. Clark wil zijn doel op Aarde achterhalen en gaat op zoek naar de nodige antwoorden. Eénmaal gearriveerd in de grote stad zal hij zijn krachten best kunnen gebruiken in de strijd tegen de gevreesde Lex Luthor (Gene Hackman).


De heroïsche verhalen van Superman begonnen in juni 1938 met een debuut in Action Comics 1. De comics werden een groot succes en een film kon dus niet lang uitblijven. Na de moeilijke opnameperiode kende de film in 1978 een succesvolle release waarna uiteraard de nodige sequels volgende. Superman The Movie is zo'n film waarbij het jeugdsentiment in de iets oudere kijkers onder ons naar boven zal komen. Desondanks het succes van de film bij de lancering breekt Superman tegenwoordig geen potten meer. De film en special effects ogen gedateerd, het verhaal is voorspelbaar en komt trouwens bijzonder langzaam op gang. Jeugdsentiment inderdaad, maar daar blijft het ook bij.

BEELD EN GELUID
Superman wordt met een 2.35:1 anamorfisch beeldformaat op DVD gepresenteerd. De kwaliteit is behoorlijk goed, al bevat de film wel scènes die minder goed van kwaliteit zijn waarbij kleuren eerder flets en gedateerd ogen. Lichte printbeschadigingen en filmgrain zijn eveneens zichtbaar. Anderzijds heb je mooi ogende scènes die evengoed van een recente film afkomstig zouden kunnen zijn. Scherpte en detail zijn voldoende al had dit in een aantal scènes wel beter gemogen. Wat het geluid betreft niets dan lof. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack (384 kbps) mag dan niet de volledige bitrate benutten, dit "tekort" is nergens hoorbaar. Alle kanalen worden optimaal aangesproken en de surrounds worden veelvuldig gebruikt voor allerlei achtergrondgeluiden, filmmuziek en geluidseffecten. Split surround is eveneens hoorbaar. De geluidstrack gaat tevens redelijk diep door in de lage tonen. Puike transfer.


EXTRA'S
Net als bij Artificial Intelligence wordt deze Superman Limited Edition in een stevige kartonnen omhulsel verpakt. Vooraan op de hoes prijkt een fraai Superman hologram. De doosjes zijn iets hoger dan de standaardverpakkingen wat eventueel een probleem kan opleveren bij sommige DVD opbergrekken. Vermits de film twee en een half uur duurt, besloten ze bij Warner een DVD-18 te produceren, dat betekent dat de twee lagen langs elke zijde van het schijfje gebruikt worden. De DVD valt goed mee wat extra's betreft, al moeten we toch bekennen dat bijlange niet alle extra's ons wisten te bekoren. Alle extra's, uitgezonderd van de commentaartrack, krijgen onder meer Engelse ondertitels mee. Nederlandse onderschriften zijn nergens te bespeuren.

We gaan van start met een saaie audiocommentaar waarin regisseur Richard Donner en Tom Mankiewicz trachten een aantal achtergrondweetjes over de productie en de film aan te halen. Ze slagen slechts gedeeltelijk in hun opzet want tijdens de commentaar vallen er veel pauzes. Slechts heel af en toe weten ze ons te boeien. De onvergetelijke filmmuziek van John Williams wordt eveneens voorzien als geïsoleerde soundtrack in Dolby Digital 5.1, maar ook als extra bonuscd die bij deze Limited Edition wordt bijgevoegd. Verder krijgen we zo'n 10 nieuw gerestaureerde en één verwijderde scène te zien. Leuk om eens te bekijken zijn de diverse screentests van onder meer Christopher Reeve (9 min.) en de audities voor de rol van Lois Lane (10 min.) en de rol van Ursa (2 min.). De rubriek Additional Music Cues bevat een aantal ongebruikte muziekfragmenten van John Williams. Eveneens van de partij zijn de gebruikelijke bioscooptrailer en TV spot. Beschik je over een DVD-ROM kan je bovendien de feature storyboard-to-script meevolgen tijdens het bekijken van de film. Wij kregen deze feature jammer genoeg niet 100% aan de praat.

Het meest interessante zijn de drie uitgebreide documentaires die elke een facet van de film belichten:
- "Taking Flight: The Development of Superman" (30:12) toont de kijker hoe het project van de grond raakte en hoe de zoektocht naar de acteurs verliep;
- "Making Superman: Filming the Legend" (30:39) behandelt de productie van het project;
- "The Magic Behind the Cape" (22:44): het totstandkomen van de speciale effecten.

Elk van deze documentaires bevat nieuwe interviews met onder andere Richard Donner, Tom Mankiewicz, John Williams en Christopher Reeve.


CONCLUSIE
Superman is ondertussen al bijna 25 jaar oud en voor die tijd een goedgemaakte film. Vandaag oogt het geheel echter gedateerd. De presentatie op DVD is bijzonder geslaagd, met een behoorlijk goede beeldkwaliteit en een modern klinkende audiotrack. De extra's stellen niet echt teleur, maar de audiocommentaar had zoveel beter gekund. De echte fans mogen deze release zeker niet links laten liggen.


cover
Studio: Warner

Regie: Richard Donner
Met: Marlon Brando, Gene Hackman, Christopher Reeve, Ned Beatty, Jackie Cooper, Glenn Ford, Trevor Howard, Margot Kidder, Jack O'Halloran, Valerie Perrine

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
145 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931210904


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur
Richard Donner & Tom Mankiewicz,
• Geïsoleerde soundtrack,
• Toegevoegde scènes,
• Verwijderde scène,
• Drie making of documentaires,
• Screen tests,
• Additional Music Cues,
• Bioscooptrailer en TV Spots,
• DVD-ROM materiaal,
• BonusCD met soundtrack

Andere recente releases van deze maatschappij