:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME OF THE BRAVE
HOME OF THE BRAVE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-13
FILM
Veertien dagen voor ze afzwaaien uit Irak loopt een patrouille Amerikaanse soldaten in een bloedige hinderlaag. De ervaring laat diepe fysieke en emotionele wonden na. Chirurg Will Marsh (Samuel L. Jackson) kan nog net een paar soldaten van het slagveld redden, maar eenmaal thuisgekomen kan hij niet gewoon tovergaan tot de orde van de dag en grijpt hij iets meer dan goed voor hem is naar de fles. Tussen hem en zijn zoon (Sam Jones III) is er bovendien een diepe kloof geslagen, want om het zacht uit te drukken is zoonlief het niet helemaal met de gang van zaken in Irak eens en hij grijpt elke gelegenheid aan om daarover zijn mening te ventileren, zelfs al brengt het zijn vader in verlegenheid. Vanessa Price (Jessica Biel) is een arm kwijtgeraakt en het feit dat haar relatie met Ray (James McDonald) daardoor op de klippen is gelopen, maakt het opvoeden van haar zoontje en haar job als turnlerares er niet makkelijker op. Wanneer een nieuwe liefde zich in haar leven aandient, haar collega-turnleraar Cary (Jeffrey Nordling), die niet echt een punt maakt van haar handicap, is ze nochtans niet happig om op menselijk vlak de draad weer op te vatten. Tommy Yates (Brian Presley) zag zijn beste kameraad sneuvelen, maar zijn naaste omgeving en dan vooral zijn vader (Vyto Ruginis) stimuleert hem weinig bij zijn rouwverwerkingsproces. Zijn vader wil dat hij naar de politieschool gaat, maar zelf durft hij niet meer verantwoordelijkheid op zich te nemen dan als ticket-inspecteur in een bioscoop. Jamal Aiken tenslotte (Curtis Jackson, in het rapmilieu beter bekend onder zijn pseudoniem 50 Cent) heeft per ongeluk en in een reflex een paar onschuldigen neergeschoten en ook in zijn relatie leidt dat tot turbulente tijden.

Vier fictieve portretten van Amerikaanse soldaten die de loopgravenoorlog in Irak hebben overleefd, maar die niet ongeschonden uit het avontuur zijn gekomen. Spokane, Washington lijkt plots zo klein als je de gruwel van de oorlogsmachine hebt getrotseerd. Na Viëtnam en Korea heeft Amerika er weer een trauma bij. Net als in The Deer Hunter brengt deze film een boel onverwerkte gevoelens van onbegrip van de Amerikaanse publieke opinie, die hoe langer hoe meer vraagtekens plaatst bij het nut van de interventie waarbij de scheidingslijn tussen bevrijdings- en bezettingsleger stelselmatig verdampt, en de soldaten te velde op een muur van onbegrip stuiten wanneer ze een luisterend oor zoeken voor hun onverwerkte gevoelens. Home Of The Brave is zeker geen film waarin het patriottisme wordt aangewakkerd of waarin de soldaten in Irak als helden worden geprezen. Irwin Winkler stelt bij monde van zijn personages enkele zeer pertinente en duidelijke vragen,en hij toont daarbij een perspectief op de Irak-oorlog dat we nog iniet in veel films hebben gezien, alhoewel hij niet in de val trapt door zeer uitdrukkelijk standpunten voor of tegen in te nemen. De regisseur maakt degelijk werk van het doorgronden van de persoonlijkheid van zijn vier modelvoorbeelden, aan wie de heroïek van de oorlog niet is besteed. Winkler kan daarbij rekenen op een goeie cast die ontroerend en diepmenselijk uit de hoek komt. Jessica Biel is heel geloofwaardig als de jonge oorlogsinvalide die geplaagd wordt door spookpijnen maar alle hulp, zowel medische als emotionele, blijft weigeren. Even zeer een speciale vermelding verdient Curtis "50 Cent" Jackson, die een stuk boven zijn gebruikelijk niveau van semiautobiografische kijk-eens-wat-een macho-mothafucka-ik-ben-rolletjes presteert waarvan we hem nog het meest kennen. De film glijdt bij momenten wel iets te diep af in het melodramatische, maar het geheel eindigt tenminste niet als een belegen feelgoodmoment. Winkler wisselt vlot tussen de belevenissen van zijn vier hoofdpersonages, van wie de paden af en toe kruisen, in een raamwerk waarin het niet altijd even duidelijk is hoe snel de tijd na hun traumatische ervaring verloopt, maar waarin hun verwerking duidelijk van de ene fase in de andere overvloeit. De timing van de film is zeer goed en de morele dubbelzinnigheid, waarbij het viertal tracht reïntegratie in de maatschappij te verzoenen met hun sociale isolement, is geloofwaardig. 

BEELD EN GELUID
Dutch FilmWorks brengt een goeie Blu-rayuitgave uit met een scherp en detailrijk beeld en met een uitgebalanceerd maar ongesatureerd kleurenpalet dat zowel de zanderige woestijn van Irak als de mistroostige buurten van New York mooi in de verf zet. De scherpte wordt echter niet tot het uiterste gedreven en het contrast toont niet altijd de diepe zwarttinten die volgens mij mogelijk zijn. De éne scène is daardoor wat softer dan de andere. Ruis is niet altijd helemaal weg, maar wordt nergens storend. De disk beschikt over twee Engelse geluidstacks, Engels DTS-HD MA en Engels Dolby Digital 5.1, die aan elkaar gewaagd zijn. Enkel de eerste 20 minuten van de film bevatten wat actie, waarbij de surrounds actief worden aangesproken en de subwoofer van dienst is. De rest van de film leent zich eigenlijk niet tot veel actiemomenten, behalve dan een occasionele flashbackscène. De geluidstracks zijn wel erg sfeervol en ze klinken nergens hol of vervormd.

EXTRA'S
De extra's zijn voornamelijk afkomstig van de 2-disk steelbookeditie die eerder op dvd verscheen. Ze bestaan voornamelijk uit documentairemateriaal dat niet dadelijk met de film gerelateerd is, behalve dan de eerste promotionele featurette "Behind the scenes" (10 min.), waarin wat filmfragmenten en stukjes interview worden herkauwd. De documentaire "Saddam Hussein: Butcher Of Badgad" (50 min.) is een biografie over de inmiddels opgehangen dictator. Ze mist compleet elk gevoel van nuance dat de film zelf wel heeft en stelt vooral het Amerikaanse spierballengerol centraal. "Schwarzkopf Vs. Saddam" (45 min. ) gaat over de clash tussen de Iraakse dictator en de intussen beruchte Amerikaanse generaal die tijdens de eerste Golfoorlog zonder problemen de Iraakse oorlogsmachine op de knieën kreeg, maar niet de toelating kreeg om het regime het genadeschot te geven. Over Saddams wapenambities is veel meer gezegd en geschreven dan er in een 43 minuten durende documentaire past en "Saddam's Bombmaker" is daar helaas geen uitzondering op. Naast deze documentaires bevat de disk nog enkel trailers van andere high definitionuitgaven van Dutch FilmWorks. De audiocommentaartrack en de verwijderde scènes die we op de Amerikaanse uitgave terugvinden, zijn hier afwezig.

CONCLUSIE
Home Of The Brave is een niet over de hele lijn evenwichtige, maar toch dapper gemaakte film over het postoorlogsyndroom dat vier ex-mariniers die in Irak gediend hebben, treft. De high-definitionrelease is niet altijd even overtuigend maar wel passeerbaar; de achtergronddocumentaires zijn goed maar hebben niets met de film zelf te maken.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Irwin Winkler
Met: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Curtis Jackson

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind the scenes
• Documentaire "Saddam Hussein: Butcher Of Badgad"
• Documentaire "Schwarzkopf Vs Saddam"
• Documentaire "Saddam's Bombmaker"
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij