:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANET TERROR
PLANET TERROR
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2008-11-03
FILM
De doorsneefilmliefhebber zal ondertussen wel op de hoogte zijn van het Grindhouse-fiasco bij het producentenhuis van de Weinstein-brothers. Voor de anderen schetsen we even kort de situatie: Robert Rodriguez en Quentin Tarantino hadden destijds het sublieme idee om de sleazy exploitation films uit de jaren ’70 te laten herleven. Destijds kon je immers voor een appel en een ei een double feature meepikken in je lokale drive-in. De prenten zelf waren meestal van een bedenkelijk allooi, en de projectie ervan was eveneens van miserabele kwaliteit door het veelvuldig afdraaien van de filmrollen. Tarantino zou met Death Proof een soort van slasher roadmovie maken, terwijl Rodriguez zich met Planet Terror concentreerde op een echte ouderwetse horrorfilm. De 2 films zouden voor de prijs van één ticket na elkaar geprogrammeerd worden, inclusief fake trailers voor andere grindhouseprojecten. Dit alles zou de echte Grindhouse-ervaring uit de jaren ’70 compleet maken. Jammer genoeg waren de Amerikanen er niet voor te vinden en het experiment faalde dan ook compleet. De modale bioscoopganger zat hier blijkbaar niet op te wachten en de mensen bleven dan ook massaal weg, met alle financiële debacles vandien. De regisseurs waren verplicht om hun prenten te editeren voor afzonderlijke releases in onze contreien, en ook op dvd moeten we het tot nu toe stellen met deze aparte uitgaven.

Met Rodriguez’ Planet Terror hebben we overduidelijk de beste film van de twee in handen. In zijn hommage aan de legendarische regisseurs Fulci en Romero trekt Rodriguez alle registers open en de fans van dit soort films gaan het lusten als zoete broodjes. De film start met de enige overgehouden valse trailer voor Machete, een soort van Death Wish ‘mexploitation’-prent met Tarantino-lieveling Danny Trejo in de hoofdrol. De trailer kreeg een zodanig goede ontvangst dat de eerste geruchten over de effectieve productie van de film al snel de kop opstaken.

Planet Terror zelf dan maar: het verhaal is flinterdun, maar uiteindelijk is het daar dan ook niet om te doen. We geven jullie de grote lijnen echter graag mee: wanneer wetenschapper Abby (Naveen Andrews uit Lost) opgelicht wordt door generaal Muldoon (Bruce Willis), komt een dodelijk biochemisch gas in de atmosfeer terecht dat iedereen waarmee het in aanraking komt verandert in een afgrijselijke zombie. Een groepje protagonisten probeert op alle mogelijke manieren uit de handen te blijven van deze mensetende gedrochten. Onder deze overlevenden bevinden zich de meest exentrieke karakters, zoals de mysterieuze El Wray (een schitterende Freddy Rodriguez), sexy gogodanseres Cherry Darling (Rose McGowan), dokteres Dakota Block (Marley Shelton), flik Hague (Michel Biehn) en z’n broer JT (Jeff Fahey).

Op hun weg naar de vrijheid trekt Rodriguez dan ook alle registers open, met een ultracool horrorschietfestijn tot gevolg. De speciale effecten, gebruikt om de zombies van het scherm te katapulteren, zijn van een baanbrekende kwaliteit en ook de toepasselijke soundtrack (let op de knipogen naar John Carpenter) draagt bij tot deze ultieme Grindhouse-ervaring.

BEELD EN GELUID
Om het authentieke Grindhouse-effect te bereiken zijn er naar hartelust kunstmatige printbeschadigingen aangebracht. Die zijn intensiever aanwezig bij meer intense scènes, iets wat bijdraagt om deze specifieke momenten meer beklijvenswaardig te maken. Hier en daar ontbreken er zelfs volledige scènes, iets wat destijds ook veelvuldig voorkwam en je als kijker opzadelt met een serieus 'WTF ?'-gevoel. Bovendien is het beeldmateriaal volgestampt met printbeschadigingen, de kleuren vallen meermaals weg, het beeld verspringt veelvuldig naar alle kanten van je scherm en er vallen hier en daar zelfs gevolgen van brandende sigaretten te bespeuren. Samenvatting: het beeld is gewoonweg perfekt ! Leg dat maar eens uit aan je buurman. Net zoals het beeld heeft de geluidsband te lijden van veelvuldige onvolmaaktheden. Hier en daar hoor je gekraak en valt het geluid samen met het beeld weg. Buiten deze kunstmatige probleempjes klinkt het geluid overweldigend! De 5.1-ervaring komt volledig tot haar recht en tijdens de vele actiescènes word je gewoonweg uit je zetel geblazen.

EXTRA’S
Dvd-fanaat Rodriguez kon het uiteraard niet nalaten om z'n meesterwerkje vol te stouwen met allerhande bonusmateriaal. De eerste schijf bevat een typisch Rodriguez-commentaarspoor, inclusief allerhande gedetailleerde info betreffende het filmen van de prent. De tweede commentaartrack is een niet alledaagse: het gaat hier om een soort van livefilmervaring. Tijdens het bekijken van de film horen we immers een voltallig publiek op de achtergrond uit de bol gaan. Een niet alledaagse, maar wel authentieke manier om deze Grindhouse-ervaring mee te maken. Schijf 2 bevat niet minder dan liefst 6 interessante featurettes en een internationale fotogalerij. '10 minute film School' is een bekende extra van Rodriguez: de regisseur legt uit hoe enkele speciale effecten (zowel uitvoerige als goedkopere) in elkaar zitten. Als beginnend filmmaker kan je hier inderdaad héél wat inspiratie opdoen. 'The Badass Babes of planet terror' heeft het over de vrouwelijke kant van de casting en geeft ons interviews met en anekdotes over zowat alle belangrijke vrouwelijke protagonisten uit de film. 'Tough guys of planet terror' doet hetzelfde als de voorgaande extra, maar dan betreffende de mannelijke cast. 'Casting Rebel' is een korte extra over casting van de zoon van de regisseur. 'Sickos, Bullets and Explosions: The Stunts of Planet Terror' geeft een interessant inzicht in de verschillende stunts uit de film en laat o.a. Jeff Dashnaw aan het woord, de man die de verantwoordelijkheid droeg voor de stunts. 'The Fiend, the Doctor and the Real Estate Agent' is een grappige extra over het casten van Rodriguez' persoonlijke dokter en vastgoedmakelaar. Om af te ronden is er nog een twintig minuten durende extra die plaatsvindt tijdens Comic Con 2006. We zien Rodriguez en Tarantino, samen met 6 actrices uit hun Grindhouse-project, uitleg geven over de films en vragen van het aanwezige publiek beantwoorden.

CONCLUSIE
Ontegensprekelijk Rodriguez' beste film tot op heden. Als dit soort film je ding is, dan moet je Planet Terror gewoonweg in je collectie hebben. Het is een unieke filmbelevenis die je voor altijd zal bijblijven. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de extra's plus de technische kant van de zaak maken van deze dvd scoren!cover
Studio: A-Film

Regie: Robert Rodriguez
Met: Rose McGowan, Freddy Rodriguez, Josh Brolin, Bruce Willis, Quentin Tarantino, Marley Shelton, Naveen Andrews

Film:
9,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777921197


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• 2 Commentaartracks
• 7 Featurettes
• Fotogalerij


Andere recente releases van deze maatschappij