:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENYA - THE VIDEO COLLECTION
ENYA - THE VIDEO COLLECTION
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-04-18
FILM
Enya Brennan (Eithne Ní Bhraonáin in het Keltisch. Ní staat voor dochter van, een Ó voor zoon van) geboren in 1961 te Gweedore een nog typisch Iers dorp waar men als moedertaal nog altijd het Keltisch spreekt en waar Engels op de tweede plaats komt. Haar 4 broers en 4 zussen zijn ook zeer muzikaal en alom geprezen voor hun gaven. Enya heeft een klassieke opleiding genoten met als instrument de piano. In 1970 richten een zus, twee broers en twee nonkels de groep Clannad op. Van 1980 tot 1982 zal Enya er keyboard spelen en ook in meezingen. Ze zal vanaf dan zich toeleggen op haar eigen solocarrière. Haar echte doorbraak komt er in 1987 met haar eerste solo album Enya en het succes zal telkens met elke nieuwe cd worden voortgezet. Haar tweede album haalt een wereldwijde verkoop van meer dan 10 miljoen stuks en de plaat daarop gaat zelfs over de 11 miljoen. En nu is ze te horen in "The Lord Of The Rings" met "May It Be". Deze DVD verzamelt de muziekvideo's van Enya. De typische kenmerken van symboliek en sprookjesachtige taferelen vind je telkens terug. Mooie teksten, muziek en de magistrale vocale capaciteiten van Enya laten je wegzweven naar een andere wereld. Alle liedjes zijn voorzien van de Engelse teksten (uitschakelbaar).


SONGS
1 Orinoco Flow
2 Evening Falls
3 Storms In Africa
4 Exile
5 Caribbean Blue
6 How Can I Keep From Singing
7 Book Of Days
8 The Celts
9 Anywhere Is
10 On My Way Home
11 Only If
12 Only Time
13 Wild ChildBEELD EN GELUID
Het beeldformaat is 4:3 waarbij sommige clips wel in breedbeeld getoond worden (met boven en onderaan zwarte balken). De beeldkwaliteit scoort voldoende. Het geluid is gecodeerd in 2.0 formaat en klinkt zeer mooi en vol detail. De muziek komt zeer goed tot zijn recht en zou niet direct een meerwaarde gekregen hebben in 5.1 omdat de muziek daarvoor niet is geschreven. In Pro-Logic mode ben je volledig ondergedompeld en omringd door de muziek.

EXTRA'S
Enya - A Life In Music (16 min. 11): Documentaire over haar muzikale loopbaan aan de hand van haar eigen commentaar, dat van haar tekstschrijfster en haar producer.

Caribbean Blue (10 min. 09) & Only Time (9 min. 04) - The Making Of The Videos: De achtergrond bij de opnames van deze twee clips. De gebruikte technieken en het waarom worden uit de doeken gedaan.

Alle extra's zijn in vijf talen ondertiteld behalve in het Nederlands.

CONCLUSIE
Deze magische muziek van Enya vergezeld van de typische feeërieke videoclips verzameld op één DVD. Zeker de moeite om in huis te halen.


coverStudio: Warner Music Vision

Regie: -
Met: Enya

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
E

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
809274056825


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo


Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Enya - A Life In Music,
• Caribbean Blue & Only Time: The Making Of The Videos